Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosciowa

Jak robicie mielone bo moje ponoć niedobre

Polecane posty

Gość gosciowa

Jak w temacie, ja dodaje jajko, przyprawy i bułkę tartą, ale facet mówi, że są niedobre i za suche

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
może za dużo bułki tartej dodajesz? albo za długo smażysz? ja czasami nie dodaje bułki do mięsa, używam tylko do "obtoczenia"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosciowa
z reguły mielone wieprzowo-wołowe albo, jak teraz mielone z indyka

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ps. ja robię z mielonej łopatki (ma trochę tłuszczyku), ewentualnie dodaję mieloną pierś z indyka (trochę)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosciowa
no wlasnie chyba za duzo dodaje, a ile powinnam jej dodac? ja zawsze dawałam duuuzo tej bułki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
sam mielony indyk to kotlet zawsze będzie suchy - za "chude" mięso

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
daj bułke namoczoną w mleki, cebulke

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
no jak z indyka, który jest suchy jak wiór, to nie dziwne wołowina tez sucha, a wieprzowo-wołowe to mi nic nie mówi mieso samo w sobie musi być trochę tłuste, bo z suchego mięsa nei zrobisz mokrych kotletów ja zawsze saję trochę mielonej karkówki albo ew. tłustej łopatki, żeby mielone były miękkie jajko, cebula, bułka namoczona w mleku, przyprawy /

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
w mleku odcisniętą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
na pół kilo mięsa wystarczy jedna łyżka bułki + do "obtoczenia" (ja tak robię) i z samego indyka to raczej nie rób....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosciowa
no i wychodzą takie twarde i zbite te kotlety, a nie jak u innych miękkie i kruche

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dar243637
ja zawsze daję trochę ryżu gotowanego i jak jem zwykłe kotlety bez ryżu, np. u mamy, to mi dziwnie smakują :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosciowa
k...a 30 lat żyje i nie wiedziałam, że bułkę trzeba namoczyć w mleku :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja m wogole nie daje tartej bulki ,t< tylko czerstwa bulke namoczona w mleku i oczywiscie cebula w kostke.jedynie obtaczam w bulce tartej

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosciowa
nienawidzę smażonej i gotowanej cebuli, dlatego nie dodaję na szczęscie mam w domu mleko :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dar243637
a ja nigdy nie dawałam moczonej w mleku, zawsze tartą

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja przeważnie robię z mielonego wieprzowego (rzadko z wołowo-wieprzowego), rozmaczam w wodzie suchą bułkę, potem odciskam dość mocno i taką bułkę używam do mielonych, dodaję jedno jajko na pół kilo mięsa i... uwaga :D rozgniecioną kostkę rosołową drobiową na pół kilo mięsa, wtedy już nie dosalam mięsa, a tylko daję pieprz, trochę majeranku (około trzy duże szczypty) i posiekaną świeżą nać pietruszki. Wygniatam wszystko, formuję i smażę na oliwie z oliwek :) Tego sposobu robienia kotletów mielonych nauczyłam się w czasach studenckich od mistrza kuchni, gdy studiowałam na wyjeździe (germanistyka) i pracowałam w jednej z ekskluzywnych restauracji w Szwajcarii :P Polecam, wychodzą zawsze super, a wcześniej też robiłam mielone jak deski, haha :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
bułke moczy sie w wodzie lub w mleku.Tartej nie dawaj bo beda twarde.Daj starte dwa ząaki czosnku i startą głowke cebuli.PYCHA!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dar243637
ja daję tartą, ale daję też ryz i nie są twarde

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
karczek(50-70dkg) szynka albo niezbyt tłusta łopatka bułka-prawdziwa,nie dmuchana kajzerka,namoczona w mleku,odciśnięta cebula mała,drobno scięta jajo,ząbek czosnku,pieprz,sól,czasami nać pietruszki,odrobina dobrze wyrobić,jak za rzadkie to się ratuję -podsypujac bułkę tartą lub grysik,odrbina(zależy po prostu jakie jest mięso) potem toczę kulki,otaczam w bułce i lekko spłaszczam,są pulchne i soczyste bywa,ze robię inną wresję,dodaję przyprawę kebab Prymat,i i robię takie podłużne bardziej "paluchy" takie :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja jak mielę do mięsa trochę sera żółtego :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Bułkę tartą najlepiej dać do mięsa, gdy się gotuje pulpety, bo wtedy się nie rozpadają, ale aby mielone były soczyste, najlepiej dawać suchą bułkę rozmoczoną, ale najlepiej aby to była cała sucha bułka, nie tarta i ją namoczyć i odcisnąć.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Ja tez daje troche sera zoltego i lyzeczke musztardy

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
fajne sa w ksztaccie serc :) albo nadziewane serem . ale mozna ez porobic swzorki z sera na kotlecie:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
tak bułka musi być czerstwa i namoczona, a cebula faktycznie może być starta-da cudowny aromat :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
bułkę kajzerkę mocze w mleku 1/2 kg mięsa wieprzowo - wołowego natka pietruszki 1 jajko sól pieprz otaczam delikatnie w bułce tartej własnej roboty

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gosciowa
to nie wiem czemu ja tak robiłam, ze zawsze dawalam tylko bulke tarta i nigdy nie byla namoczona :O

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×