Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

CIĄŻOWY BRZUSZEK

Polecane posty

Gość gość

Jestem w 10 tygodniu i już nie mogę doczekać się kiedy pojawi mi się ciążowy brzuszek. Nic,a nic nie przytyłam,mam brzuch tak samo płaski jak przed ciążą. Jestem bardzo szczupła i przy wzroście 168 waże tylko 42kg. Nie jestem na nic chora,jem normalnie i wszystko. Taka już po prostu jestem. Słyszałam że u szczupłych kobiet brzuszek widać o wiele wcześniej no ale pytanie teraz w którym tygodniu? Czy są tu kobitki takie szczupłe jak ja które mogłyby mi odpowiedzieć w którym tygodniu ciąży pojawił się u Was brzuszek? wiem że to sprawa indywidualna, ale jednak tak z ciekawości chciałabym wiedzieć ;)

Gość gość
Ja mam 170 waga 50 kg Do 15 tyg w sumie nie bylo nic widac okolo 17 dopiero pojawil sie lekko zaokraglony. Dopiero gdzies w 18 tyg tak wystrzelil ze w ciagu 2 tyg stal sie bvardzo zauwazalny. Teraz jestem w 29 i juz jest duuuzy choc ja nadal szczupla jestem. Cie:-) rpliwosci doczekasz sie

Gość gość
Czyli widzę że muszę jeszcze trochę poczekać. Aż czasami się martwię że w ogóle nie urośnie hehe ;) ehh te wyczekiwanie,no ale co zrobić. Dziękuję za odpowiedź ;)

Gość gość
Tez tak miałam doczekać się nie mogłam a brzuch nie rósł, a teraz 29 tydz nawet butów nie mogę zalorzyc juz nie mówiąc o spaniu ciezko nawet po schodach wejść:-) Jeszcze sie doczekasz. Przypuszczam ze za jakis miesiac juz zauwazxysz napewno ze jest wiekszy

Gość gość
No strasznie wolno ten czas leci,codziennie przyglądam się brzuchowi a tu nic,płaski jak deska ;) czekam i czekam. Moja mama w pierwszej ciąży nie miała brzucha a była tak bardzo szczupła jak ja. Mówiła że nic nie było po niej widać,może pójdę w jej ślady ;p no ale skoro mówisz że za miesiąc może będzie już coś widać więc poczekam cierpliwie :)

Gość Milka1988
Mi brzuch zaczal rosnąć w 15tyg - gdzies pol centymetra tygodniowo. Mierze sie od początku co piątek na wysokości pępka. Czasami wzrost tygodniowy to 0.5 cm czasami 1.5 cm. O ciazy powiedziałam dopiero w 13tc - nikt nic wcześniej nie zauważył. Dzisiaj jestem w 39t4d - czekam na porod a w piątek centymetr pokazal 110cm :) Doczekasz się piłeczki - pamiętam jak sama na nią czekalam.:)

Gość gość
ooo z tym mierzeniem to dobry patent ;) chyba też zacznę i wtedy najszybciej zauważę różnicę :) dzięki za odpowiedź i życzę szczęśliwego rozwiązania ;)

Gość gość
A mam jeszcze takie pytanie. Jak zaczął wam rosnąć brzuch to na jakiej wysokości? bo ja zauważyłam że leciutko jest większy bardziej u góry na wysokości pępka co jest spowodowane wypychaniem jelit w górę przez macicę, tak bynajmniej gdzieś wyczytałam.

Gość Milka1988
Narazie miarka stoi w miejscu a później jak ruszy to z tygodnia na tydzień wiecej i więcej - wiec u Ciebie tylko kwestia kiedy ruszy :) Powodzenia i duzo zdrowka i sil na nadchodzący czas :)

Gość Milka1988
Zaczął rosnąc pod pepkiem - tam gdzis boli na okres - na wysokości jajników. I wydaje mi sie ze cały czas tu rośnie tylko jeszcze dodatkowo do 36tyg się unosi. Mierzac się pod pepkiem co tydzień mialam na miarce więcej wiec na pewno tu rosnie :)

Gość gość
jestem w 20tyg i od jakiś 2 tyg widzę znaczącą różnicę w wyglądzie brzuszka :-) Dużo zależy od ubioru: spodnie z podwyższonym stanem bardziej podkreślają sylwetkę. W innych ciuchach gdy ktoś nie wie to tylko mówi, że ciut przytyłam :-) lilka

Gość gość
faktycznie pod pępkiem jest bardziej zaokrąglony ;) mam nadzieję że doczekam się brzuszka i bardzo dziękuję ;) mam nadzieję że będzie wszystko dobrze bo to moja pierwsza ciąża i martwie się czasem czy wszystko jest ok.W czwartek idę na usg więc spodziewam się samych dobrych wieści bo tyle się słyszy że zarodek obumarł a poronienia nie ma. Nie występuje krwawienie ani ból brzucha. Aż strach myśleć że coś mogło by być nie tak. Mam nadzieję że zobaczę w czwartek swoją kruszynkę ruszającą się i zdrową przede wszystkim.

Gość gość
Widzę że w większości przypadków na brzuszek trzeba poczekać max. do 20 tygodnia ;) ehh..niech tak czas szybciej leci bo już nie mogę się doczekać.

Gość Milka1988
gość - to naturalne. Zostaniemy mamami - ja "za chwile" ty za dłuższą chwile :) i od momentu 2 kresek na tescie na każdym etapie będziemy sie martwic o te malenstwa pod naszymi serduszkami. Martwimy sie o to czy nie ma wad, pozniej martwiny sie o ruchy, kazde kolejne usg cieszy ale tez jest stres przed nim. Przed porodem tez jest strach - o szczęśliwe rozwiązanie i wychowanie dziecka. Ale nade wszystko cieszmy sie tymi chwilami - sa wyjątkowe.

Gość gość
Masz rację. Staram się te złe myśli wyrzucić z głowy bo to tylko nie potrzebny stres, a cieszyć się tym stanem ;)

Gość gość
mój dzidziuś ukrywa przed nami swoją płeć, a ja z mężem nie możemy się doczekać by ją poznać. wiem, wiem grunt żeby było zdrowe. Chciałam tylko na pisać że niewiarygodne jest jak 19tyg dziecko się dużo rusza!!! macha rączkami, trzyma paluszki w buzi, między nóżkami, widać twarzyczkę... ehhh mogę tak długo :-) lilka

Gość gość
ja też nie mogę się doczekać kiedy poznam płeć ;) idę nie długo na usg wtedy będę w 11 tyg. chyba jest mała szansa że będzie już coś widać?

Gość Milka1988
Ja poznałam płeć w 13tc i była potwierdzona na każdym kolejnym usg :) Czekamy na synka :)

Gość gość
no ja mam już za sobą jedno usg. Pierwsze miałam w 6 tyg ciąży a teraz będę szła na drugie. Chodzę do lekarza w ramach NFZ i zostaje mi tylko jedno usg jeszcze :( mam nadzieję że jak nie teraz to przy następnym usg dowiem się jaka płeć,a jak nie to będzie nie zaciekawie.

Gość gość
gość - zawsze możesz iść prywatnie na USG. Myślę ze znajdzie sie pieniądz na takie badanie. Usg powinno byc zrobione a 13, 20, 30 tyg. No i fajnie zrobić pod koniec żeby wiedzieć jak ma się łożysko ilość wod i waga dziecka - a to podczas porodu jest b. wazne.

Gość gość
Też o tym myślałam bo nie wyobrażam sobie tego że zostanie mi jedno usg a będę dopiero w 11 tyg ciąży. Mój lekarz przyjmuję też prywatnie więc wybiorę się do niego bo wcześniejszym uzgodnieniu.

Gość gość
Jeszcze Ci się ten brzuszek przeje 🖐️ Mi się zaczął pojawiać w 5 miesiącu, ogólnie przytyłam 10kg.

Gość gość
Pewnie tak ;) ale gdy jeszcze go nie ma to czekam z niecierpliwością. Tak zaczęłam ten temat aż mnie brzuch zaczął pobolewać w okolicy jajników ;p Jak Wam zaczął rosnąć brzuszek to też miałyście uczucie takiego ciągnięcia? nie jest to bardzo odczuwalne ale jednak. Przy kichaniu czy prężeniu ciała zauważyłam że przy lewym jajniku bardzo mnie ciągnie, ból jest dosyć mocny ale krótkotrwały. Zastanawiam się czy to normalne.