Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kalinka2111

Endometrium

Polecane posty

Gość kalinka2111

Witam! Nazywam się Karolina, mam 19 lat. Chciałabym się dowiedzieć coś na temat endometrium. Byłam ostatnio u ginekologa ponieważ dokucza mi strasznie ból podbrzusza, jajników, pochwy. Odczuwam także ból podczas stosunku z partnerem. Na wcześniejszej wizycie gin powiedziała mi że mam zapalenie pochwy, na następnej zrobiła mi USG "dowcipne" (wykryła mi coś, ale nie powiedziała co to..polska służba zdrowia niestety...). No i ostatnio byłam odebrać wyniki. Wyszło mi że mam jakieś pęcherzyki na jajnikach. Ale co najbardziej mnie zastanawia, to, to, że mam endometrium 13mm, a z tego co słyszałam to nie jest normalne bo w takich przypadkach robi się łyżeczkowanie... Czy mogłybyście udzielić mi jakichś odpowiedzi na ten temat?? Dodam jeszcze, że mam macicę w tyłozgięciu. Jeżeli był już jakiś wątek na ten temat to z góry przepraszam.. Czekam!

Gość gość
albo masz torbiele albo masz endometriozę przy zaburzeniach hormonalnych endometrium nadmiernie się rozrasta (najprawdopodobniej masz za mało progesteronu w drugiej fazie cyklu) powinnaś zrobić badania na hormony, regularnie robić usg macicy jeśli nadal będzie problem lekarz powinien zapisać ci tabletki z progesteronem (np. duphaston) najlepiej skonsultuj się z innym ginekologiem i opowiedz o swoich objawach: ból w czasie miesiączki, w czasie stosunku, wynik usg

Gość gość
hej endometrium to blona wyscielajaca macice, ej rozrost moze proadzic do endometriozy, moze te pecherzyki to pecherzyki Graffa >, normalnie powinny pękac i wtedy jest owulacja, (ja mam podejrzenie endometriozy, jak by ci to wytlumaczyc, jest to jakby rozorsniecie sie komorek macicy( a jest tam specyficzne rodowiso do rozwijania sie plodu), te komorki moga przedostac sie w jakis psosob poza macice i "osiedlic sie" np na jajnikach, itp, moze dojsc do ciazy pozamacicznej wtedy itp, problemy w zajsciu w ciaze, ale np u mnie to bylo spowodowane cesara przy ktorej chyba porozsiewali mi te komorki po jajnikach czy jakos tak, teraz mam kuracje hormonalna, rok temu wykryto mi trobiel endometrialna (chyba) na jajniku, znikla po hormonach, ale byla duza, nadawala sie do usuniecia,} ty masz endometrium 13 mm wiec mniemam ze jest cos powiekszone w macicy, moze guz ? hmm, nie wiem co masz zalecone potem czy leki czy zabieg pobrania fragmentu tkanki do badania, a jesli te pecherzyki ci nie pekaja to chyba tez cos nie tak, masz dop 19 lat, jesli masz torbiel to nie chyba lyzeczkowanie tylko laparoskopia, ale pewnie najpierw bedziesz leczona tabsami anty/hormonami

Gość gość
i dodam, ze ja mam strasznie bolesne miesiaczki i bol plecow, przy endometriozie tak jest, stralismy sie o 2 dziecko i nie zaszlam w ciaze, pewnie przez endo, dlatego sie lecze,

Gość gość
no wlasnie i bol przy stosunku

Gość gość
Doczytałam się że endometrium przy owulacji ma ok 8 mm, po owulacji może urosnąć do 16mm, więc jeśli byłaś badana po okresie owulacyjnym to 13 było by ok. Mnie zastanawiają te pęcherzyki na jajnikach. Bo takie coś występuje przy zespole policystycznych jajników. (PCOS). I ja bym się ku temu właśnie skłaniała. Jajniki bolą bo spuchnięte i macica też może boleć. a ból podczas stosunku, może mieć źródło w zapaleniu pochwy. Nie musisz mieć całe zespołu, możesz mieć na razie same jajniki (PCO) Zrób badania żeńskich hormonów i androgenów. zobacz czy czasem szybko nie tyjesz i czy nie masz jakiś dziwnych włosów na twarzy, klatce piersiowej brzuchu. Jeśli chodzi o endometriozę to na pewno morfologia, czy nie ma czasem anemii.

Dziękuję, że odpisałyście. Ginekolog nic mi nie powiedział praktycznie.. Ponieważ miał za dużo pacjentów i nie wiem co jeszcze.. Właśnie strasznie tyje ostatnio. Dużo nie jem, a przybieram na wadze i to widać gołym okiem.. Nie wiem co mam o tym myśleć. Strasznie się czuje. A ból podczas stosunku odczuwam chyba dlatego że mam macicę w tylozgieciu. Ale to endometrium jest za duże, mam dopiero 19 lat. Na jednym jajniki mam mało pęcherzyków, a na drugim mam ich bardzo dużo, praktycznie cały jajnik jest w tych pęcherzach. Nie wiem kompletnie nic na ten temat. Boję się i ciągle się zastanawiam co jest nie tak... Możecie coś jeszcze powiedzieć na ten temat?? Co mam zrobić? Dziękuję Wam bardzo.

Dodam jeszcze, że bardzo często podbrzusze lub coś tam na dole (nie wiem dokładnie co) boli mnie do takiego stopnia, że zwijam się z bólu i nie mogę się ruszać. Normalnie już nie wytrzymuje.. :(

Gość gość
Idz prywatnie kochana, bo to moze miec nieodwracalne skutki jesli to policystyczne jajniki, jestes mloda , jesli to przegapisz to mozesz miec problemy z plodnoscia! Pogadaj z mama/ siostra chlopakiembi idz do kompetentnego lekarza, taki smutny kraj ze za kase ktos sie toba zajmie

Ech, masakra normalnie.. Jakoś w tym tygodniu pójdę do innego ginekologa, którego poleciła mi moja znajoma. Dodam jeszcze że gdy mam okres to nie leci mi normalnie krew, tylko same skrzepy krwi. Nie wiem czemu tak jest. No i podczas okresu strasznie boli mnie brzuch i jest mi niedobrze. Rok temu miałam podejrzenie anemii. A możesz opisać jeszcze co to jest z tymi jajnikami? To coś poważnego? Ogólnie samopoczucie mam strasznie słabe. Jest mi słabo, boli mnie głowa, mam mdłości, wymiotuje ale to rzadko. No i oczywiście boli mnie podbrzusze, jajniki i pochwa.. :(

Gość gość
Tu gość z 11:55 :) Gość z 13:46 ma rację. Ja choruję na to dziadostwo, ale miałam szczęście ze ujawniło mi się po urodzeniu drugiego dziecka. Tak miesiączki mogą być dziwne, a po pewnym czasie nawet zanikają. Te pęcherzyki to pęcherzyki grafa, które nie dojrzewają tylko produkują testosteron. Testosteron bije po wątrobie, nerkach i trzustce, zmuszając ją do wydzielania większej ilości insuliny, która robi to samo z jajnikami. stymuluje do produkcji testosteronu. Prowadzi to do insulinoodp***ości, przy której się tyje z niczego i prowadzi do cukrzycy typu B. Nieleczone PCOS prowadzi do całkowitej bezpłodności. Prawdopodobnie dostaniesz jakąś mocniejszą antykoncepcję do zahamowania pracy jajników i podtrzymania miesiączek, a po pewnym czasie, kiedy będziesz chciała dzieciątko, będziesz musiała przejść jeszcze jedną kurację. To duże endometrium może być spowodowane nieprawidłową miesiaczką i możliwe, ze dlatego dostałas zapalenia. U mnie było podobnie. Dostałam zapalenia macicy, a miesiąc potem zdiagnozowano u mnie PCOS. Oczywiście dieta wysokobiałkowa, na początku aby uspokoic trzuskę, a potem bardziej pod diabetyczną. Chodzi o to, ze nadwaga utrudnia leczenie. Poczytaj sobie trochę o tej chorobie i idź do lekarza.

No to mnie pocieszyłyście.. :( kurcze, jutro wybieram się do ginekologa, więc mam nadzieję, że będę wiedzieć cokolwiek na to co może mi być. Dziękuję bardzo, że zainteresowałyście się moim wątkiem. Dziękuję za pomoc! :) ale jak coś jeszcze macie do powiedzenia to proszę bardzo ;)

Gość gość
No właściwie ja ci napisałam już wszystko, bo na temat późniejszego starania się o dzieciątko, to ci dużo nie napiszę, bo mnie to jak pisałam wcześniej ominęło, ze względu na rozchorowanie się po ciąży. Będzie dobrze, ważne żeby zacząć to wcześnie leczyć i dbać potem o trzustkę z wątrobą. Zawsze później możesz brać od czasu do czasu jakieś suple hamujące androgeny. Ja czasem jak widzę, że mam więcej włosów, to biorę sobie chmiel w tabletkach, albo ketony malinowe.

Kobiety! Byłam w środę, czwartek i piątek u ginekologa. Mocz wyszedł mi dobrze. A krew tak o.. Biochemiczne badania są powiększone (chodzi mi w tym momencie o crp) no i mam więcej białych krwinek.. Oraz anemię. Tyle że gin powiedział mi że w sprawach ginekologicznych wszystko jest dobrze i że to może być coś innego. Np coś z jelitami itp..

Kobiety! Tak dla sprostowania mojego wątku, chciałam napisać, że te wszystkie objawy nie mają nic wspólnego z ginekologią! :o lekarze podejrzewają coś z jelitami bądź żołądkiem, wątrobą. Wspominali coś o nowotworze nawet :( jak na razie robię wszystkie badania, na które skierowali mnie doktorzy. Okaże się co mi tak na prawdę dolega. Ale bardzo dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam! :*

Gość Tami  25gość
Moj gin.kazał mi brać tabletki przeciwbólowe już na 2-3 dni przed okresem.Pomogło!Także termofor i w ogóle ciepełko w te dni.Będę w szpitalu w tym m-cu więc potem napiszę więcej.Mam torbiele na jajnikach.