Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rajska pogoda

Oduczanie 3 latka butelki

Polecane posty

Gość rajska pogoda

Mój syn długo pił z butelki. Jakoś nie chciał się przekonać do niekapków, bidonów, słomek itd. Dopiero około 3 urodzin zaczął przynajmniej na spacerze pić z bidonów czy butelek z dziubkiem, nauczył się też pić ze słomki. Całkiem nieźle też zaczął sobie radzić z kubkiem. Jednak w domu, jak zachciało mu się pić, to tylko butelka. Z kubka czy bidonu to tylko parę łyków i dalej nie chciał ,a butelki wypite do dna. Każda próba postawienia mu kubka zamiast butelki kończyła się niepowodzeniem.Od września synek chodzi do przedszkola i panie mówią, że świetnie tam sobie radzi z piciem z kubka, nie zalewa się itd. Sym na też problemy z mową, logopeda zalecił więc ucięcie butelki, tak więc twierdząc, że skoro w przedszkolu pije bez problemu z kubka, a butla nie sprzyja rozwojowi jego mowy, to czas na ewidentne ucięcie butelki. No i skorzystałam z rady super niani, że dziecko ma wystawić wszystkie butelki na balkon, wtedy przyleci dobry elf, który je zabierze a w zamian przyniesie niespodziankę. I tą niespodzianką były nowe kubki. Udało się, synek nie histeryzował, że chce butelkę, jako tako pije z tych kubków, radzi sobie, jednak z każdym dniem zauważam, że pije coraz mniej, ma niechęć do picia w ogóle i sygnalizuje, że tęskni za butelką i ją chce. Przyznam że mnie to martwi, bo synek zwyczajnie się nie napija i chodzi nieszczęśliwy, a ja razem z nim i mam ochotę zwyczajnie wyciągnąc tę butelkę i mu ją z powrotem dać. Mleka wypijał ze 2 butle dziennie, teraz ledwo pół kubka wypije, bo nie chce. Co robić....

Gość rajska pogoda
Jedyny główny sukces, to że nie histeryzuje za butelką, za każdym razem ma tłumaczone, że elf zabrał i przyjmuje to do wiadomości, ale widzę, że jest smutny i chciałby się napić, ale ten kubek mu nie pasuje, więc nie pije w ogóle. Po przedszkolu dosłownie chodzę za nim i podtykam mu picie z tych kubków, przytrzymując mu go i dając pić, bo sam nie tknie.

Gość gość
trzeba było kupić mu zabawkę i kubek. Szybko obudziłaś się , niech to będzie przestrogą dla innych mam, żeby koło roku przestawać dziecko na kubek.

Gość gość
jak mialam 3 latka to rodzice uczyli mnie pisac i czytac i normalnie jadlam i pilam.to szczescie,ze syn idzie do przedszkola bo by na kompletna ciote wyrosl.3 -latek z butelka to zenada:O

ja mam 30lat a pamiętam do tej pory jak mama zabrała mi butelkę i musiałam pić mleko z kubka to mi tak nie smakowało że nie piłam go już wogóle ;)

Gość gość
kurcze, 3 lata? moja przestala pic z butelki kolo roku, nie chciala, tak jej sie kubeczki spodobaly, idzcie razem do sklepu z tego typu akcesoriami, i wybierzcie razem jakis fajny kolorowy kubek, powinno pomoc, mojej sasiadki corka ma 4 lata, i nadal pije soki z butelki..a mama krzyczy z radosci, oh moja dzidzia..

Gość gość
4 latka to nic dzieci siostry mojego meza maja 5 i 7 lat i pija sobie picie z butelki ze smoczkiem(!) starsza do szkoly chodzi juz ten mlodszy kasze z butelki pije.do szkoly go nie zapisala bo jak to on przeciez musi pic kasze w poludnie.ja p*****le co takie idiotki z tymi dziecmi wyprawiaja moje dzieci w wieku pol roku pikly z niekapka jak mialy rok to z normalnej szklanki

Gość gość
Moja koleżanka nauczyła usypiać syna z sokiem i butlą ze smoczkiem mały ma 4l inaczej nie zaśnie do tego zęby w stanie koszmarnym.

Gość gość
może coś pośredniego między butelką a kubkami? U nas się sprawdził kubek treningowy z silikonowym ustnikiem. Takich z twardym nie chce używać. Butelka poszła w kąt przed pierwszymi urodzinami.

Gość gość
trochę późno bądź konsekwentna , trudno wypije pół kubka to trudno z głodu nie umrze, moja dziecko też mniej piło jak odstawiłam jej bidon bo z butelki to przestało pić jak miało 14 miesięcy. Po protestowała 2 tygodnie a potem co raz więcej i normalniej, teraz zero problemu - dziecko zawsze upiera się przy tym co mu wygodniej ale jak nie chcesz wydawać tysięcy na logopedów i dentystę to pnie podawaj się

Gość gość
dziewczyno ! Pije? no pije co z tego ze mniej ze wczesniej dwie butle a teraz pol kubka pije wiec z pragnienia nie umrze moj 2 latek juz dawno nie pije z butli jak mial 1,5 roku potrafil juz pic z normalnego kubka no i z niekapka ale czasem wieczorem dawalam butle wiec wyrzucilam do kosza butleki zeby mnie nie korcilo zeby dac i sukces nie ma w domu butelek ani smoczkow i jest ok tobie radze luz bo dziecko pije jesli by wcale nie pilon to jest problem nie ustepuj bo jak sie zlamiesz raz bedziesz to robic zawsze