Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kierować się pieniędzmi czy pasją

Polecane posty

Gość gość

W tym roku piszę maturę i stoję przed wyborem studiów. Jestem w kropce, bo generalnie jestem dobrą uczennicą, nie mam problemów ani z matematyką, ani z angielskim, ani z polskim, ale interesuje mnie mało przyszłościowa dziedzina, bo kulturoznawstwo. Interesuję się muzyką, sztuką, teatrem. Wiem jednak, że nic mnie po tym nie czeka. Nie wiem czy warto się męczyć na politechnice czy studiować to, co mnie interesuje? Jak uważacie?

Gość gość
ja bym poszła na politechnikę. Mówię to z własnego doświadczenie. Poszłam z pasji na humanistyczny kierunek i teraz się męczę... powodzenia w dobrym wyborze :)

Gość gość
z pasji czytaj książki, chodź na wystawy, oglądaj filmy a na studia idź dla kasy. chyba że masz znajomości i ktoś ci załatwi dobrą pracę mimo takiego marnego wykształcenia

Gość gość
jeżeli nie ma się predyspozycji, podstawowej wiedzy ani zainteresowań w danej dziedzinie, to nawet jeśli cudem takiemu studentowi uda się prześlizgnąć przez te 5 lat, to kariery w zawodzie nie zrobi. studia są dla pasjonatów. reszta skończy z mgr-em na papierze i niczym więcej. nawet jeśli to będzie fizyka kwantowa. ja studiowałam humanistyczny kierunek i mam pracę. owszem, nie w zawodzie, bo zajmuję się obsługą klienta w firmie eniro, ale z zarobków i umowy jestem zadowolona. myślę, że na rozmowie kwalifikacyjnej przekonała ich moja pasja, otwartość umysłu, pewność siebie. pasja poparta wystudiowaną wiedzą zawsze się obroni. więc ciesz się, że ją masz. gorzej mają ci, którzy nie mają żadnych sprecyzowanych zainteresowań.