Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karol93

Zarządzanie ekologiczne

Polecane posty

Gość karol93

Musze zrobić referat na temat: procedury w zarządzaniu ekologicznym. Szukałam już w wielu bibliotekach i nic na ten temat nigdzie nie ma jedynie co znalazłam to definicję zarządzania ekologicznego. Mógłby mnie ktoś ukierunkować o co w tym chodzi? Gdzie mogę znaleźć informację. Miałam dopiero jeden wykład na studiach i nie wiem w ogóle o co chodzi w tym

Gość ttyrtwewe
a możesz napisać tą definicję? co to jest to zarządzanie ekologiczne?

Gość gość
to dzialanie w kazdej dyscyplinie zgodne z zalozeniami ekologii nie przeszkadzac srodowisku nie zanieczyszczac nie wycinac lasow stosowac preparaty eko - detergenty , woda , prad na ten temat mozna pisac GODZINAMI

Gość gość
TĘ definicję, najpierw naucz się pisać

Gość karol93
zarządzanie ekologiczne- zajmuje się dostosowywaniem działalności gospodarczej i pozagospodarczej aktywności społeczeństwa do danego stanu- potencjału i pojemności- ekosystemów, stąd obiektami tego zarządzania są tylko gospodarka i społeczeństwo. W działalności zarządczej w odniesieniu do środowiska (np. w planowaniu długookresowym) uwzględnia się jedynie kierunki i ewentualnie skutki ewlucji przyrody. W definicji zarządzania środowiskiem znalazłam jeszcze takie zdanie: Cechą charakterystyczną zarządzania środowiskiem jest obiekt zarządzania, obejmujący społeczeństwo, gospodarkę i środowisko. Oznacza to, że procesy biotyczne i abiotyczne zachodzące w w środowisku mogą być i są przedmiotem sterowania, co w głównej mierze odróżnia pojęcie "zarządzanie środowiskiem" od pojęcia "zarządzanie środowiskowe"

Gość gość
Filozofia zarządzania środowiskowego została sformułowana w połowie lat 80-tych w „Kodeksie postępowania w zakresie zarządzania środowiskowego” Niemieckiego Stowarzyszenia na rzecz Zarządzania Środowiskiem oraz rozwinięta na początku lat 90-tych w „Karcie biznesu na rzecz zrównoważonego rozwoju” opracowanej przez Radę Biznesu na rzecz Zrównoważonego Rozwoju Międzynarodowej Izby Handlowej

Gość gość
Zarządzanie środowiskowe to te aspekty ogólnej funkcji zarządzania, które dotyczą opracowania, wdrożenia i realizacji polityki i celów środowiskowych jakiejkolwiek jednostki organizacyjnej. Cechą charakterystyczną zarządzania środowiskowego jest jego zintegrowanie z ogólnym systemem zarządzania przedsiębiorstwem. System zarządzani środowiskowego to struktura organizacyjna, odpowiedzialność, praktyka postępowania, procedury, procesy i zasoby dla wdrożenia i realizacji zarządzania środowiskowego.

Gość gość
Podstawowym celem EMAS jest stworzenie systemu zarządzania ekologicznego w przedsiębiorstwie opartego na procesie ciągłych usprawnień zarówno w odniesieniu do procesów produkcyjnych jak i technik zarządzania. Cel ten można osiągnąć poprzez opracowanie i wdrożenie w przedsiębiorstwie polityk, programów środowiskowych, systematyczną, obiektywną i okresową ocenę funkcjonowania przedsiębiorstwa.

Gość karol93
wiele osób pisze mi o zarządzaniu środowiskiem. To jest to samo co zarządzanie ekologiczne? Ze wcześniej podanej przeze mnie definicji wydaje mi się, że nie

Gość yrfytft
TĘ definicję, najpierw naucz się pisać xxxxxxxxxxxxxxxxxxx już się nie mądruj głąbie, ty pewnie z tych co piszą "mimo, że", "chyba, że", "na prawdę", więc najpierw spójrz na siebie nieuku a potem czepiaj się innych

Gość karol93
zarządzanie ekologiczne to jest samo co zarządzanie środowiskowe ?