Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mam problem ze sprzedażą samochodu

Polecane posty

Gość gość

Witam, Rok temu zmarl moj dziadek ktory byl wlascicielem auta, ja jestem wspolwlascicielem. Okazuje sie, ze juz za pozno na zrzekanie sie darowizny i teraz wspolwlascicielami auta jestem ja, babcia, mama i jej brat. Chce sprzedac auto i mam teraz problem bo nie wiem jak to zrobic. Podobno mozemy po prostu wszyscy sprzedac to auto i podpisac sie pod umowa ale moja mama mieszka za granica i wolalabym to zrobic inaczej. Czy oni (tj mama, wujek i babcia) moga sprzedac mi auto ? Zebym tylko ja byla wlascicielem ? Prosze kogos o rade...

Gość gość
moga upowaznic cie notarialnie i spezrdaz sam w imieniu innych albo "fikcyjna sprzedaz " na papierze na jednego wlasciciela albo zlomowanie

Gość gość
sama chętnie się dowiem

Gość gość
Dziwna sprawa...auto zapisane na 4 osoby? A ile to auto jest warte?

Gość gość
nie zapisana na 4 osoby , tylko po smierci jednego z wlascicieli spadek przechodzi na jego spadkobiercow

Gość auto
Upowaznic notarialnie, czyli najlepiej umowic sie z nimi do notariusza i napisac takie pismo tak? Ile cos takiego kosztuje? Po prostu mama, babcia i wujek tez zostali wspolwlascicielami bo nie zrzekli sie auta po smierci, jakos nikt o tym nie pomyslal a wtedy nie chcialam go sprzedawac. Auto jest warte 4 tysiace.

Gość gość
kazdy idzie sam w swojej miejscowosci - mama za granica - bo tak pisales reszta tam gdzie chce , nie musicie isc do jednego biura , daja ci dokumenty i mozesz sprzedac

Gość auto
A nie lepiej byloby pojsc do jednego notariusza? Mama bedzie teraz w polsce a babcia i wujek mieszkaja w tej miejscowosci co ja.

Gość gość
tak , mozna do jednego

Gość auto
I co dalej ? Przy sprzedazy dolaczyc taki dokument ?

Gość gość
przede wszystkim musi być podział majątku - w tym wypadku samochodu - jeśli jest zgoda to można u notariusza, jeśli nie to sądownie.

Gość gość
no i jeśli jesteś współwłaścicielem do sąd przyzna Ci 50% samochodu, a reszcie po 33,3%

Gość auto
Podzial majatku ? A z jakiej racji mam sie jeszcze w to bawic skoro dostane upoeaznienie na sprzedaz? Nie rozumiem i chyba lepiej jak pojde i zapytam w kancelarii bo sie gubie juz ;)

Gość gość
bez papierka z sądu czy od notariusza nic nie sprzedasz

Gość gość
to musi być sądownie ustalone ile się komu należy

Gość kacperskisk
Ogólnie jeśli sprzedajecie samochody to wystawiajcie je na Ogis - bardzo łatwo można dotrzeć do znacznego grona osób, a ogłoszenie jest darmowe. Tam mają też te opcje społecznościowe... wystawiasz ogłoszenie to ono automatycznie jest widoczne dla znajomych i znajomych znajomych. Wystarczy mieć setkę znajomych i docelowo łatwo można dotrzeć nawet do tysięcy ludzi...