Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

INTERPRETACJA WYNIKÓW

Polecane posty

Gość gość

Proszę o interpretacje wyników z 7dc. Staramy się z mężem o dziecko. Prolaktyna 17,9 (4,1-28,9) i FSH (ICD-9: L65) - wynik 5,3 norma - f. pęcherzykowa 3,5 -12,5 i Estradiol (ICD-9: K99) - wynik 52 norma - f. pęcherzykowa 12,5 - 166

Gość gość
Moim zdaniem te wyniki nic nie mowia. Stosunek Lh i fsh zrob w 3 dc potem zbadaj w 7,14,21 dc estradiol, lh i fsh, progesteron w 21 dc zrob. Zbadaj testosteron. Prolaktyna dodatkowo po obciazeniu powinna byc zbadana. I koniecznie tsh ft3 ft4 i anty tpo. Wtedy dopoero bedziesz wiedziala czy z hormonami ok.

Gość gość
prolaktyne robi się do maksymalnie 5 dc

Gość gość
nie rozumiem pytania przecież wszystkie wyniki są w normie więc są OK

Gość gość
W którym dniu cyklu powinno się badać prolaktynę? Są różne opinie na ten temat: jedni uważają, że nie ma znaczenia w którym dniu cyklu, inni twierdzą, że w 18 dc. Uważam, że wszystko zależy od tego, jakiej patologii się spodziewamy: skoro myślimy o guzie przysadki produkującym ten hormon, to nie ma znaczenia, kiedy odda pani krew do badania, gdyż zmiana cały czas niekontrolowanie wydziela hormon; jeśli spodziewamy sie hyperprolaktynemii czynnościowej, to badanie najlepiej wykonać w drugiej połowie cyklu, jeśli takowe mają jeszcze jakąś regularność. Reasumując: o tym kiedy wykonać badanie, decyduje lekarz prowadzący

Gość gość
Lekarka kazała mi je zrobić między 6 a 8 dniem i progestrony między 18 a 20

Gość gość
Wynik progestronu z 18dc to 1,77. Wydaje mi się że w tej fazie to zbyt mało?

Gość gość
to jaki problem brać progesteron w 2giej fazie?

Gość gość
No sama go sobie nie zlece. Pytam tylko czy faktycznie jest za mały? Moim zdaniem tak

Gość gość
wynik progesteronu, poniżej 3 świadczy o tym , że owulacji nie było. Po co ma brać sztuczny progesteron. Jak nie ma owulacji- nie ma komórki jajowej, plemnik nie ma co zapłodnić Progesteron bierze się , żeby utrzymać ciąże, której w tym przypadku i tak nie będzie. Nie baw się w lekarza.

Gość gość
Do następnej wizyty zrób jeszcze bad tarczycy ( TSH i antyTPO).

Gość gość
Progesteron robi się 7 dni po domniemanej owulacji (a jak wiadomo owulacja może wystąpić nawet w 20 dniu cyklu, a nawet później - aby określić owulację należy wykonać monitoring u lekarza albo testy owu (nie zawsze skuteczne) lub posłużyć się metodą termiczną).Badanie progesteronu powtarza się przez 3 miesiące, żeby stwierdzić, że coś jest nie tak. Ja miałam prolaktynę badaną w tym samy dniu co autorka, tyle, że w odstępie kilku godzin będąc w szpitalu (o godzinie 2.00, 5.00, 8.00 i 11.00). Wartość prolaktyny u autorki jest ok (przynajmniej na tę chwilę badania, bo jak wiadomo prolaktyna lubi skakać, a jej najwyższy poziom jest o godzinie 5.00 rano - u mnie wynosił on 30 ng i był rzeczywiście najwyższym wynikiem spośród tych czterech wykonywanych). Co do FSH i estradiolu to zwykle robiłam je w 2-3 dniu cyklu (zalecenie lekarza). Autorko wyniki tych dwóch ostatnich też są w normie. Tak jak dziewczyny piszą - dorób TSH, ft3, ft4, anty-tpo, anty-tg oraz LH i testosteron. Do tego możesz wykonać usg, cytologię i wymaz. Będzie dobrze. Życzę powodzenia ;)

Gość gość
Usg i cytologie robiłam na ostatniej wizycie. W którym dniu mam zrobić te badania? Można dostać na nie skierowanie żeby nie płacić za każde?