Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość RasidaR

Urząd Skarbowy

Polecane posty

Gość RasidaR

Cześć. Mam takie pytanie, chcę kupić kawalerkę. Dostanę od rodziców 100tys. pożyczki i 10tys. pożyczki od wujka. US na pewno wezwie mnie do siebie, gdyż przepracowałam do tej pory niecałe 3 lata, więc takiej kwoty nie mogłam zgromadzić. Czy miał ktoś z Was przypadek, że US zakwestionował taką pożyczkę i z jakich powodów. Czy np. urzędnik wypytywał się na co wezmę pieniądze na spłatę pożyczki czy utrzymanie się. Czy już to US nie interesuje, a wyłącznie to co miało fakt dokonany, czyli jedynie skąd miałam pieniądze na kupno mieszkania. Proszę o poważne wypowiedzi.

Gość gość
Podpisz umowę pożyczki z rodzicami i z wujkiem i tyle.

Gość RasidaR
Tak zrobię na pewno. Z rodzicami spiszę u radcy prawnego, a z wujkiem, jako że niższa kwota, to spiszemy tylko między sobą. Czyli jeśli spiszę te umowy i potwierdzę przelew rachunkiem bankowym to US nie będzie się więcej czepiał?

Gość gość
nie, wtedy będzie się czepiał rodziców i wujka - że niby skąd mieli!

Gość RasidaR
Tak też myślałam, ale chciałam się upewnić. W takim razie zapytam jeszcze, czy jeśli moi rodzice i mój wujek rozliczali się przecież w US i w związku z tym US ma ich dane dot. ile zarabiali, to czy poprzestaną na tym co sprawdzą u siebie (dodam że rodzice i wujek faktycznie sporo zarabiali, wiec z tym nie będzie problemu) czy też zażądają od rodziców i wujka wyciągu z kont, bądź też sami tam zajrzą?

Gość gość
oczywiście, że sprawdzą im konta i będą się musieli wytłumaczyć z każdej złotówki!

Gość gość
Sprawa jest prosta.Spisujesz umowę pożyczki i zgłaszasz ją w US.Zapłacisz 2% opłaty skarbowej i tyle.Umowa pożyczki nie musi być spisywana u jakiegoś radcy.

Gość RasidaR
Rozumiem, ale z tego co się orientowałam, to US ot tak sobie nie może mieć wglądu w czyjeś konta, proszę niech ktoś potwierdzi lub zaprzeczy, bo może się mylę. Z tego co wiem, to US zagląda w czyjeś konta dopiero wtedy jak coś im się nie zgadza, a to ile kto zarabia pieniędzy, to US wie z rozliczeń jakie przecież w pitach co roku zgłasza się do nich, po co więc mieliby sprawdzać czyjeś konta, jeśli wyrażnie z pitów wynika że ktoś miał wysokie dochody. Bardzo proszę o ustosunkowanie się do mojej wypowiedzi.,

Gość gość
z tego co się orientowałam, to US ot tak sobie nie może mieć wglądu w czyjeś konta, xxxxxxxxxxxxxxx ile masz lat??? 15??? US może zaglądać gdzie chce i kiedy chce - mieszkamy w Polsce!

Gość RasidaR
Ja nie pisałam że nie może mieć w ogóle!!! Czytaj ze zrozumieniem! Napisałam że z tego co wiem, to banki nie udzielają "bez sensu" dostępu do kont swoich klientów, jeśli nie mają ku temu powodu! Chodziło mi o to uściślając, że jeśli z corocznych rozliczeń w US jasno wychodzi że ktoś zarabia na tyle mało, że nie mógł pożyczyć mi 100tys zł. to jak najbardziej wtedy US ma możliwość żądania od banku dostępu do konta danej osoby. O to mi chodziło! I pytam czy to jest prawda. Bo to, że US może mieć dostęp to wiem, ale w jakich wypadkach, to już inna bajka.

Gość RasidaR
No właśnie, napisałaś że może mieć dostęp KIEDY CHCE, coś mi się wydaje że jesteś niedoinformowana jednak, ale proszę o wypowiedź inne osoby czy mam jednak rację.

Gość gość
US może mieć dostęp gdzie chce? A niby na jakiej podstawie? Zastanów się zanim zaczniesz bredzić. Na wszystko są podstawy prawne i żadna instytucja nie może robić sobie co chce i kiedy chce.

Gość caruzo
14:27- przestań bełkotać palancie :o

Gość gość
jak wszystko wiesz lepiej to po co zakładasz topik??? chciałaś się pochwalić, że kupujesz mieszkanie?

Gość gość
Na wszystko są podstawy prawne i żadna instytucja nie może robić sobie co chce i kiedy chce. xxxxxxxxxxxxxxx owszem! żadna! ale US może!

Gość RasidaR
Nie wiem wszystkiego, dlatego pytam, niczym się nie chwalę. Ale co to za odpowiedź że US ma dostęp gdzie chce i kiedy chce. Może tak więcej szczegółów, a nie odpowiedź na poziomie gimnazjalisty, jakieś artykuły, paragrafy, które o tym mowią, a nie takie ogólne stwierdzenie.

Gość RasidaR
Tzn. co US może i w jakiej sytuacji, chętnie poczytam. Uściślij, bo póki co bełkoczesz. Nie wiem, jak nie znasz podstaw prawnych, to przynajmniej podaj link do artykułu który o tym mówi, bo póki co, to są jedynie twoje puste słowa.

Gość gość
Armia Wincenta Rozencwajga może w Judeopolonii robić co chce. Prawo to jest dla Polaczków,nie dla okupanta.

Gość RasidaR
doczekam się w końcu poparcia czymś twojej wypowiedzi?

Gość gość
nie, nie doczekasz się i spieprzaj stąd bo przynudzasz!

Gość gość
Bez przesady, jeszcze takiego bezprawia nie mamy, żeby każdy zaglądał każdemu tam gdzie chce.

Gość MentorXY
Rasida, masz dobre informacje. Nie słuchaj przygłupów którzy słyszeli że w jakimś kościele bije, ale nie wiedzą w jakim. Kontrola skarbowa przeprowadzana jest wówczas, gdy US skarbowy widzi rozbieżność pomiędzy rozliczeniami PIT, a kwotą którą pożyczkodawca był w stanie ci pożyczyć. Wówczas ma prawo zajrzeć na konto bankowe pożyczkodawcy, w innym wypadku nie ma żadnej podstawy aby żadać od banku informacji o stanie twojego konta. Wkleibym ci artykuł, ale traktowany jest jako spam, dlatego go skopiuję: Skąd fiskus wie ile zarabiamy i na co wydajemy nasze pieniądze? Co roku składamy deklarację podatkową PIT, z której US może wyczytać ile zarobiliśmy w danym roku. (Tu już masz informację, że US wie ile kto danego roku zarobił) Niektórzy myślą, że fiskus zagląda nam na konta w banku (bo ma takie prawo) i widząc jakiś wpływ, z którego nie odprowadziliśmy podatku zaraz wszczyna kontrolę. Oczywiście nie jest to prawdą, chociażby dlatego, że dostęp do naszego konta urząd otrzymuje, dopiero gdy istnieje podejrzenie posiadania nie ujawnionych dochodów, banki same w sobie bardzo niechętnie udostępniają dane urzędowi. To tyle, artykuł jest szerszy, ale tu masz zawarte głowne informacje, a reszta gębą w kubeł jak nie ma o takich sprawach pojęcia.