Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama_Bartkaaaaa

Mleko dla 2 i pół letniego alergika JAKIE POLECACIE

Polecane posty

Gość Mama_Bartkaaaaa

Witam, Mój 2,5 letni synek ma alergię, ale nie wiemy na co. Testy skórne nic nie pokazały. Lekarka zaleciłą zmienić Enfamil na Peptamen Junior - zmieniliśmy, ale nie widzę, zadnych pozytywnych zmian. Peptamen jest bardzo drogi. Zastanawiałam się, aby wrócić do Enfamilu (skoro po Peptamenie nie było zmian) lub wybrać jakieś mleko dla alergików, ale nie wiem jakie? Jakie mleko można dać 2,5-letniemu alergikowi?

Gość Mama_Bartkaaaaa
Ale co na receptę? Peptamen nie jest na receptę, a jak powiedziałam lekarce, ze mleko jest bardzo drogie i nas po prostu nie stać i czy może polecić coś innego, to powiedziała, że nie, bo peptamen ma duża kaloryczność i jest na serwatce i przecież mozemy mu dawać raz Peptamen a raz np. ryżowe lub sojowe z kartonika - tylko, ze on ryżowego ani sojowego nie chce pić.

Gość gość
to ty zdecydowałaś sie na dziecko nie mając pieniędzy na mleko, litości co te dziewczyny wyczyniają

Gość Mama_Bartkaaaaa
Matko, ale Ty gościu jestes naprawdę durna ...... Nie potrzeba mi Twoich morałów, jeśli nei masz do napisania nic sensownego w temacie, to won. Nie umiesz czytać? W temacie napisałam o co pytam.

Gość Mama_Bartkaaaaa
Peptamen jest drogi i w aptekach tylko na zamówienie. Co więcej jest mlekiem mało znanym. Zaleciła nam go gastroenterolog, a jak byliśjmy potem u pediatry i u alergologa, to oboje o takim mleku w ogóle nie słyszeli. Więc jest mało popularne, a c za tym idzie nie wierzę, że nie można go czymś zastąpić. Jeśli by skutkowało, to inna sprawa - zapłącę nawet 3 razy tyle, ale jeśli po prawie 3 miesiącach podawania Peptamenu nie zaobserwowałam zadnej różnicy w przyroście wagi, ani w wydalaniu to nie widzę sensu płacenia za tak drogie mleko.

Gość Mama_Bartkaaaaa
A jak zapytałam lekarkę, ze może Bebilon pepti, to powiedziałą, ze nie, bo peptamen jest bardziej kaloryczny - tylko, ze Peptamenu on mi wypija ok. 100 ml na raz, a jak był na Enfamilu to wypijał 200 ml. na raz - więc i tak nie zyskuję na koloryczności.

Gość Mama_Bartkaaaaa
Wiec to nie chodzi o to, ze nie mam pieniędzy na mleko, ale po prostu nie widzę sensu dawać takie drogie skoro efekt żaden, ale lekarka nie zasugerowała niczego innego.

Gość gość
A może spróbuj Poprostu znaleźć jakiegoś gospodarza i sprawdź jak maly zareaguje na mleko kozie? Jak ta alergia sie objawia?

Gość gość
niektóre dzieci w ogóle nie piją mleka powyżej roku. Czy jest ono koniecznie potrzebne? Dawałaś zwykły jogurt naturalny albo biały ser? Plasterek żółtego sera ma tyle wapnia co szklanka mleka. Poza tym są inne źródła roślinne jak owsianka, brokuły, sezam itd Moje dziecko miało do roku objawy skazy białkowej ale ja karmię piersią, więc o mleko nie muszę się martwić.

Gość Mama_Bartkaaaaa
Lekarka powiedziała, ze mleko kozie jest mało wartościowe dla dziecka. Jogurty jada rzadko - kiedyś lubił i jogurty i sery zółte, a teraz mu się odwidziało. Mleko mod. pije, bo lubi, prosi o nie - zaraz po przebudzeniu woła "mleko" i tuż przed snem. W sumie ostatnio mało go wypija, bo łącznie w ciagu dnia tylko jakieś 200 - 300 ml, no ale jednak jeszcze pije. Sporadycznie zdarzy mu się jeszcze obudzić w nocy i wtedy też zawoła o mleko - ale rzadko. Co do objawów alergii - zaczeło się od tego, że mało waży (niecałe 11 kg) już od ok. roku (jest na 3. centylu) i robi 2 - 4 kupi dziennie, czesto luźne. Miał podejrzenie celiakii, wiec zrobiliśm gastroskopię, ale celiakia zostałą wykluczona. Przy czym przy okazji badań krwi wyszło IgE 89,9 jednostek i to świadczy ponoc o alergii. W gastroskopii wyszło zapalenie zoładka (ale w małym stopniu), co też ponoć świadczy o tym, ze jest podrażniony przez alergen jakiś. Oprócz luźnych i częstych kupek i małej masy - nie ma typowych obnjawów alergii - nic nie wychodzi na skórze, nie ma bóli brzuszka, nie wymiotuje itp. Notowałam przez miesiąc dokładnie co je i próbowałam to skorelować z wypróżnianiem, ale nic mi nie wyszło. Nie mam pojęcia na co może byc uczulony, ale lakerze mówią, ze na coś na pewno jest.

Gość gość
autorko moj syn tez byl alergikiem, od pooltora roku swojego zycia nie pil mleka wcale. I rosnie zdrowo, wiec po prostu nic nie podawaj. \Sprobuj ewentualnie mleko sojowe, moze nie uczulac a bialko przyswaja sie lepiej niz z krowiego

Gość Mama_Bartkaaaaa
Może spórbuję z ryzowym z kartonika. Kiedyś pił takie, ale potem jak mu dawałam to mówił "be" i nadal wołał "mleko, mleko", ale może mu się znowu odwidziało w tę dobrą stronę .... Przetestuję.

Gość Mama_Bartkaaaaa
Najgorsze jest to, ze za tydzień idziemy na tydzień do szpitala na operację siusiaczka i nie wiem jak mu będę podawać przez ten tydzień mleko. Podgrzać wody się pewnie nigdzie nie da, a ryżowe trzeba trzymać w lodówce po otwarciu ....

Gość gość
ja tu nie widzę problemów, z mlekiem tylko z przyzwyczajeniem do butelki 2,5 letniego dziecka. Gdyby chodziło o mleko, to dziecko nie wypiłoby tak różnych mlek jak ryżowe itd mleko sojowe ma fitoestrogeny nie polecam soi, zwłaszcza da dzieci.

Gość gość
W szpitalach zazwyczaj są lodowki, czajniki elektryczne i od jakiegoś czasu później kuchenki mikrofalowe. Zorientuj sie czy w tym szpitalu nie ma

Gość gość
może po prostu lepiej byłoby się wybrać do alergologa? np do www.alergolog.lublin.pl - wiesz, mysle, ze specjalista moglby bardziej pomóc.

Gość gość
Ma 2,5 roku więc podawaj raz dziennie mleko owsiane lub migdałowe a raz kozie na przykład. Twoje dziecko może mieć alergię na mieszanki tak jak moje. Mój syn ma 9 miesięcy i testy nie wykazały alergii na białko mleka krowiego natomiast wysypka i krew w pupie nadal się utrzymywały. Zmiana nastąpiła po podaniu mleka koziego pełnego rozcieńczanego (wedle zaleceń lekarza) zmiany na skórze znikneły w przeciągu 2 tygodni ! Twój to już duży chłopak więc dlaczego był tak długo na mieszance?

Gość gość
Nie podawaj mieszanek , przeciez on jest już za duży na to . Szkoda zdrowia dziecka i waszych pieniędzy.

Gość gość
Lekarka chce ci wcinac mleko. Sa rozne alternatywy dla melka krowiegoi przygotowanych z nich mieszanek. w wieku 2 lat dziecko moze jessc praktycznie wszytko: kasze i platki pelnoziarniste, zilone warzywa: prawdziwa kopalni dobrze przyswajalego wapnia!!!! Owoce, jaja, ciemna czekolade... Dbaj o roznorodne posilki i obserwuj dziecko.