Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jesli chcesz sie dowiedziec jak przeliczac tygodnie na miesiace w ciazy to tutaj

Polecane posty

Gość gość

Wkurza mnie jak laski licza miesiace co 4 tygodnie. Tak liczy ginekolog i sa to ksiezycowe miesiace ale ciaza trwa 9 normalnych miesiacy (nie 10!) dlatego jesli tygodnie przekladasz na miesiace to np. 28 tydzien to nie jest skonczony 7 miesiac (no gdzie?!) ale 6. tutaj podaje jak dokladnie liczyc miesiace: 40 tygodni dzielimy na 9 miesiecy wychodzi ok. 4,5 tygodnia. Czyli 4,5 tygodnia trwa jeden miesiac. 1 miesiac: 0 - 4,5 tyg. 2 miesiac: 4,5 - 9 tyg. 3 miesiac: 9 - 13,5 tyg. 4 miesiac: 13,5 - 18 tyg. 5 miesiac: 18 - 22,5 tyg. 6 miesiac: 22,5 - 27 tyg. 7 miesiac: 27 - 31,5 tyg. 8 miesiac : 31,5 - 36 tyg. 9 miesiac: 36 - 40 tyg. To jest jedyna dokladna metoda liczenia miesiacy.

Gość Anaaabella28
dzieki :D moze uswiadomisz chociaz pare tych kobiet. Ja ostatnio spotkalam kolezanke i tez jest w ciazy tak jak ja. I pytam w ktorym miesiacu a ona mowi, ze skonczyla 8. I pyta sie mnie ja mowie ze skonczylam 7 miesiac i ze to 32 tydzien. a ta do mnie ze co, ze ona jest w 31 i juz niby skonczyla 8 miesiac Lol :D

Gość gość
DOKLADNIE! Mnie tez to denerwuje jak laski mowia np. ze 20 tydzien to juz 5 miesiac a 24 to 6. i taka co jest w 25 tyg juz uwaza, ze jest w 7 miesiacu no prosze :) rozumiem, ze chce sie jak najdalej byc w ciazy i jak najszybciej zobaczyc dziecko ale nie tedy droga.

Gość gość
Czyli jak zajdę w ciążę 1 lutego to mój pierwszy miesiąc skończy się w połowie marca, a jak urodzę w 41 tygodniu (co mieści się w normie) to będzie znaczyć, że chodziłam w ciąży 10 miesięcy, tak?

Gość gość
no nie, lepiej liczyc miesiacami ksiezycowymi - wtedy 41 tydzien to 11 miesiac :D Ciaza trwa 40 tygodni. 41 tydzien jest po terminie i jest to poczatek 10 miesiaca. Ale z wtedy sie przeciez juz nie mowi miesiacami tylko tydzien po terminie.

Gość gość
a czy to luty czy inny miesiac to co to ma do rzeczy? :D jesli zajdziesz 1 lutego to ciaza trwa dokladnie tyle samo co dziewczyny ktora zaszla 1 grudnia.

Gość annaaaaaaaaa
dokladnie glupie idiotki licza jakies nie wiadomo co i pozniej wychodzi, ze chodza w tych ciazach 12 miesiacy :D

Gość gość
41tydzień nie jest po terminie, ciąża trwa 40 tygodni w przybliżeniu i dziecko urodzone dwa tygodnie przed i po tym terminie jestwciąż uważane (a przynajmniej powinny być) za dziecko urodzone w terminie.

Gość Kalina322
tylko najwiecej dzieci rodzi sie kolo 40 tygodnia dlatego tez na wtedy masz wyznaczony termin a nie 2 tygodnie pozniej. I wlasnie dziecko urodzone w 41 tyg ciazy jest PO wyznaczonym terminie. Wiecej niz 2 tyg po terminie chodzic nie mozesz ze wzgledu zdrowotnych. 42 tydzien ciazy jest normalny ale dziecko jest przenoszone. Doucz sie trosze :)

Gość gość
Oczywiście że ma do rzeczy, luty jest krótszy od grudnia o 2 lub 3 dni!!! I nie o długość ciąży chodzi tylko o to jak to brzmi: 1 Luty- jestem w ciąży! 15 Luty- który to miesiąc? Pierwszy! 15 marzec- o to już drugi miesiąc! Nie, jeszcze pierwszy :)

Gość Kalina322
zreszta jak ty to niby chcesz liczyc? bierzesz pod uwage te dwa tygodnie czy jak? bo z tych miesiacy ksiezycowych tez sie tych 2 tygodni pod uwage nie bierze!! czyli 40 tydzien to koniec 10 miesiaca. 42 to juz niby 11 miesiac

Gość gośććććććć
Kalina sama się doucz, bo gadasz jak potłuczona :D

Gość Kalina322
no lepiej zajsc w ciaze 1 stycznia i juz od 26 stycznia mowic ze to 2 miesiac wedlug waszych obliczen co 4 tyg ;p

Gość gość autorka
ja wam podalam dokladna metode na liczenie miesiecy :P dokladniejszej nie znajdziecie... czysta matematyka :) a wy sobie liczcie jak chcecie. a co do moich obliczen to powinno byc 36 - 40,5 ale zaokraglilam do 40 bo ja tez uwazam, ze termin jest z koncem 40 tyg.

Gość gość autorka
a pani wyzej niedouczona :P to 3 marca sie zaczyna 2 miesiac jesli ktos zajdzie 1 lutego w ciaze. czyli 1 marca juz mozesz powiedziec, ze konczysz 1 miesiac

Gość Kalina322
no dokladnie skads ty wziela ten 15 marca?? luty ma 4 tygodnie dodajesz pol tygodnia czyli jakies 3 dni i masz 3 marca nie 15.

Gość Anna22124432
bo one i tak sie beda klocic, ze ich metody sa najlepsze bo juz calej rodzinie nagadaly ze sa w 7 miesiacu ciazy bedac w 20 :D:D:D:D:D

Gość gość
Termin jest końcem 40 tygodnia licząc od kiedy? Ostatniej miesiączki czy od zapłodnienia? Bo zazwyczaj liczy się od miesiączki, a to oznacza że termin 40 tygodnia jest orientacyjny i dwa tygodnie przed i dwa po tych 40 tygodniach wciąż jest wliczany w termin. Tyle że teraz się tak wszystko upraszcza i przyspiesza, że dziwne że się same wcześniaki nie rodzą.

Gość Anna22124432
20 tyg :D:D:D:D

Gość gość
Jak 3 marca zaczyna się drugi miesiąc, jak wyżej napisałaś że miesiąc liczy się 4,5 tygodnia? To się najpierw zdecyduj może.

Gość Kalina322
boze az taka tepa jestes? idziesz na usg i wtedy wyznaczaja ci termin porodu ktory jest dokladnie 40 tygodni od terminu ostatniej miesiaczki jesli mialas owulacje w terminie. Jesli cos tam sie przesunelo to mozesz miec wczesniej albo pozniej. No ale w kazdym razie tego wyznaczonego terminu sie trzymasz i np. jesli masz go na 1 marca to 14 marca dziecko przyjdzie na swiat po terminie! i tak te 2 tygodnie sa +/- ale lekarze nie licza ze ciaza trwa 42 tyg ani 38 tylko 40 zeby bylo po srodku. Jak tak chcesz sie klocic to moze licz sobie do 38 tyg bo wtedy tez jest w terminie? a jak przyjdzie w 42 tyg to przeciez to prawie caly miesiac roznicy!!

Gość gość
4 i pol tygodnia to jest wlasnie 3 marca. liczyc nie umiesz??? luty ma 4 tygodnie czyli 28 dni plus pol tygodnia czyli 3-4 dni. czyli luty sie konczy i dodajesz 3-4 dni co wychodzi 3-4 marca zalezy jak liczyc pol tygodnia. chyba twoja matematyka kuleje :)

Gość gość
4,5 - przecinek po srodku oznacza ze jest to 4 i pol - prawo matematyki jesli tego nie wiesz :)

Gość Anaaabella28
siedze i leje jaka ta gosc od 15 marca jest tepa :D kocham takie dziewczyny - zero wiedzy ale kloci sie to pierwsza :D:D

Gość gość
To że lekarze sobie liczą, to niech sobie liczą i ty również, faktem jest że nie ma powinno mieć miejsce coś takiego jak termin (40 tygodni) bo każde dziecko jest inne i każda ciąża przebiega innym trybem i u jednej dziecko będzie gotowe w 37 tygodniu u innej w 41 plus 3 dni, a to że pozwoliłyście sobie wmówić że to przenoszone i najlepiej wywołać natychmiast, to tylko wspólczuć. Tyle w temacie, dobranoc.

Gość Anaaabella28
hahaha to co ty mowisz jak cie ludzie pytaja w ktorym miesiacu jestes? 'sorry nie powiem ci bo nie powinno sie liczyc w ktorym miesiacu jestem bo nie wiadomo kiedy dziecko sie zjawi' :D zalosna jestes WIADOMO, ze nikt nie jest w stanie tego przewidziec dlatego masz termin orientacyjny i jest to miedzy 38-42. Zeby bylo po srodku najlepszy i najczestszy termin jest w 40 tyg i tego lekarze sie trzymaja. Jesli dziecko jest urodzone przed 38 tyg to jest przedwczesne koniec i kropka.

Gość gość
No czyli suma sumarum wychodzi na to że miesiąc to miesiąc i po co ten temat i ta gadka :D

Gość Anaaabella28
i dopowiadaj sobie co chcesz bo nikt nie napisal ze w 41 czy 42 nalezy wywolac porod :D

Gość Anaaabella28
hahaha no wychodzi, ze miesiac to miesiac ale jak widac niektore maja z matematyka problem :D a poza tym autorka miala na mysli, ze nie nalezy liczyc co 4 tygodnie miesiaca jak to wiekszosc robi :D:D