Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jesli chcesz sie dowiedziec jak przeliczac tygodnie na miesiace w ciazy to tutaj

Polecane posty

Gość Erikaa2902
hahaha nie moge z was!! dokladnie autorka dobrze liczy z dokladnoscia. a wy dalej swoje to sobie badzcie w 10 miesiacu a nawet 11 ciazy :))

Gość goście goście
Przez lekarzy, zgodnie z regułą Naegelego, pierwszy tydzień ciąży liczony jest od pierwszego dnia ostatniej miesiączki, czyli około 14 dni przed faktycznym poczęciem dziecka. Stąd też przyjmuje się, iż cała ciąża trwa 280 dni (w praktyce 266 dni od koncepcji), czyli 40 tygodni, a więc 9 miesięcy kalendarzowych. Miesiące i tygodnie ciąży Przyjmuje się, że: - 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia, - 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia, - 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia, - 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia, - 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia, - 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia, - 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia, - 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia, - 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.

Gość goście goście
Umownie określa się, że ciąża trwa 9 miesięcy (lub 10 miesięcy księżycowych, które są liczone po 28 dni każdy) i dzieli się na trzy trymestry. Oznacza to, że prawidłowy czas trwania ciąży wynosi średnio od 38 do 42 tygodni, czyli ok. 280 dni (+/- 20 dni).

Gość gość
to co ty napisalas to jest dokladnie moje obliczenia z tym, ze liczysz od 0 - 4 pierwszy miesiac a pozniej przechodzisz odrazu do 5 - 9. Popatrz ze miesiace sie zgadzaja po prostu moje obliczenia sa dokladne bo u ciebie miedzy tygodniami jest jeden tydzien gdzie nie wiadomo jaki to miesiac taki pusty tydzien.

Gość Anaaabella28
powinnas liczyc 0-4 i pozniej 4-9 itd i by nie wyszlo dokladnie. bo wedlug tego pomijasz jeden tydzien. konczysz na 4 tygodniu a pozniej przechodzisz do 5. A autorka robi 4,5 czyli jej obliczenia sa dokladniejsze i ja tez tak zawsze liczylam miesiace w ciazy

Gość Anaaabella28
juz nie mowiac ze 7 i 8 miesiac nagle maja 3 tygodnie zamiast 4 :P

Gość cukier na kartki
Zadyma ni wiaeomo o co. Tygodnie to sobie liczysz sama od ostatniej miesiqczki,a miesiace? Jak masz termin np na 17 grudnia,to 17 listopada konczywz 8 miesiqc,17 pazdziernika 7 i tak dalej,kto niby tygodnie przelicza?

Gość gość
no i twoja metoda wychodzi ze miesiac sie zmienia srednio co 31 dni czyli 4,5 tygodnia czyli dokladnie to co tu jest napisane :)

Gość gość
dziiiiiiiiiiiiizys zdziry! to jest najdokladniejsza metoda bo nie ma dokladniejszej niz 40 podzielone na 9!! wychodzi dooodladnie co do dnia ile ma 1 miesiac. wy sobie liczcie jak wam sie podoba ale to jest najdokladniejsze matematycznie

Gość gość
No czysta matemtatyka. To jest NAJDOKLADNIEJSZA matematycznie metoda. :) wy sobie liczcie jak chcecie :)

Gość gość
No i tak będziemy liczyć jak nam pasuje. Po co to tak dokładnie wyliczać jak i tak nie wiadomo który to tak naprawdę dzień czy tydzień, każda ciąża w innym tempie się rozwija. A jak mam teraz jeszcze tydzień na pół dzielić i że niby ta połówka ma być w trzecim czy czwartym dniu tygodnia? Też mam sobie wybrać, nie zmieni to obliczeń? A może mam liczyć 4 tygodnie 3 dni i 12 godzin :D Takie zawracanie głowy.

Gość Anaaabella28
nie jestes w polowie jakiegos tygodnia to juz wiesz ze zaczyna sie normalny miesiac :) jest to duzo lepsza metoda niz liczenie co 4 tyg ale rob co chcesz. Jak masz liczyc co 4 tyg to juz lepiej liczyc co 5 bo tylko luty ma 4 tygodnie

Gość gość
Miałam termin na 16 lutego. I każdego 16 danego miesiąca wkraczalam w kolejny miesiąc. Tak to się powinno liczyć! A dziecko jak się urodzić to jak będziecie liczyć?