Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wyprawka pomóżcie napisać listę co będzie potrzebne bardzo proszę

Polecane posty

Gość gość

To będzie nasze pierwsze dziecko, jestem zupełnie zielona,w dodatku nie mamy za dużo pieniędzy bo kupiliśmy właśnie mieszkanie (ciąża nieplanowana ale bardzo się cieszymy). Co i ile sztuk będzie nam potrzebne bez jakichś bajerów itp.

Gość gość
1.Łóżeczko 2.Materacyk 3.Pościel 4.Poszewki x 2szt + ochraniacz + prześcieradła x 2szt 5.Kocyki x 2szt (gruby i cienki) 6.Przewijak 7.Pieluchy tetrowe x 10szt 8.Pieluchy flanelowe x 3szt 9.Pieluszki jednorazowe 10.Ręcznik 11.Wanienka 12.Termometr medyczny 13.Oliwka Bambino 14.Krem do buzi Nivea na każdą pogodę 15.Sudocrem 16.Szczotka do włosów 17.Frida 18.Nożyczki i cążki 19.Płatki kosmetyczne 20.Chusteczki nawilżane 21.Sól fizjologiczna 22.Butelka 23.Smoczki x 2szt 24.Płyn/Proszek do prania 25.Wózek 26.Fotelik samochodowy 27.Spirytus do pępka/ octanisept 28.Podkłady pod prześcieradło Ubranka: 1.Rożek 2.Kombinezon 3.Body krótki rękaw - 3x rozm.56, 5x rozm.62, 4.Body długi rękaw - 3x rozm.56, 5x rozm.62, 5.Śpiochy - 3x rozm.56, 5x rozm.62, 6.Pajacyki bawełniane - 3x rozm.56, 5x rozm.62, 7.Pajacyki welurowe - 1x rozm.56, 2x rozm.62, 8.Czapeczka bawełniana 9.Czapeczka ciepła na dwór 10.Skarpetki x 6szt

Gość gość
jest tego dużo, po prostu poszukaj w necie i znajdziesz

Gość gość
Dla dziecka: łóżeczko plus materacyk plus prześcieradełko do przykrycia kocyk lub kołderka. Na początek dziecko może spać w rożku. wanienka przewijak kosmetyki ręcznik z kapturkiem nożyczki do pazurków aspirator do nosa wózek z fotelikiem z Ubranek kilka zestawów body z długim krótkim rękawem. Śpioszki lub półśpioszki ze 4 sztuki. 3 pajacyki (jeden może być cieplejszy z weluru). Kombinezon zależny od pory roku. Jeden cieplejszy dresik. Dwie czapeczki jedna cienka druga grubsza.

Gość gość
Lista wydaje się długa.. Ale jednak to są podstawowe rzeczy. No może oprócz przewijaka. Jeśli chcesz, aby było jak najtaniej, to szukaj okazji na allegro, używanych ubranek w lumpeksach czy też w necie. Może masz rodzinę lub znajomych, od których możesz pożyczyć bądź taniej odkupić część wyprawki? Zaglądaj do komisów, wózek wcale nie musi być nowy..

Gość gość
-Nie kupuj teraz pościeli, bo i tak się nie przyda.. tylko łóżeczko, materac, podkład na materac (oddychający), prześcieradło z gumką i ochraniacz. - Nie kupuj sudocremu: przereklamowany..poza tym to produkt leczniczy NA odparzenia, a nie przeciwko (już lepiej kub maść Bephenten) -Pajacyk kup 1 i zobacz w ogóle, czy takie ubranko Ci będzie odpowiadało.. Dla mnie porażka, okropne.. ta masa zatrzasków na nóżkach, z którymi trzeba walczyć w środku nocy... gdy człowiek nieprzytomny.. a dziecko ma nózki podkurczone i nogawki zaczynają dyntać.. -Nie kupuj pokrowca na przewijak, zbędna rzecz. -Kup stojak do wanienki - Do nosa aspirator np. marimer.. ale jeśli dziecko dopadnie choroba, meega katar, to wtedy tylko aspirator "Katarek" -Przynajmniej 2 ręczniki kąpielowe -Rozmiar ubranek zależy od dziecka.. moje dorosło do 56 dopiero na przełomie 3/4 miesiąca.. teraz ma 9m, 70cm nosi 62-62, niektóre zaczął 74 ( takie mniejsze), a ma niektóre body 56 czy 0-3 i spokojnie się mieści -Wózek- może być używany -Fotelik samochodowy- nowy -Leżaczek- bujaczek- jakiś zwykły, bez pierdółek, ale za to z uszami do przenoszenia.. świeta rzecz, dziecko można w tym karmić, albo wsadzać by piło mleko.

1.Łóżeczko (kupiliśmy nowe firmy Bobas na allegro z szufladą za 209 zł z przesyłką) 2.Materacyk np. Danpol kokos-pianka-gryka (ok.70 zł) 3.Pościel + poszewki- dużo osób pisze, że się nie przydaje - mi poduszka przydała się od razu bo Mała nie chciała spać na samym materacu, więc całym ciałkiem kładliśmy ją na poduszkę, kołdrę używamy dopiero jak Mała miała 4,5 miesiąca. 4. Prześcieradła przynajmniej 2 szt. (ja posiadam 3 - 2 frotte i 1 jersey - JERSEY zdecydowanie lepszy) 5.Kocyki - 2 szt. cienkie bawełniane, średni i gruby. 6. Przewijak 7.Pieluchy tetrowe m.in. 6 szt 8.Pieluchy flanelowe min. 2 szt 9.Pieluszki jednorazowe na początek możesz kupić małe opakowanie r.1 np. Pampers i małe opakowanie r.2 innej firmy (nie wiadomo czy Malucha nie będą uczulać) 10.Ręczniki kąpielowe m.in. 2 szt - wystarczą duże zwykłe 11.Wanienka 12.Termometr 13. Kosmetyki (preparat natłuszczający np. Oliwka HiPP - nie zawiera parafiny, preparaty myjący - np. żel 2w1 HiPP, krem zapobiegający odparzeniom - np. Bephanten 5%, Maluchowi najprawdopodobniej będzie się łuszczyć skóra w okolicach nadgarstków, pachwin, stópek, więc trzeba dobrze natłuszczać te miejsca, sama oliwka nie wystarczy, więc przyda się cóś jeszcze np. Zielony Linomag, będzie też w razie odparzenia) 14.Szczotka do włosów z miękkim włosiem 15.Gruszka do nosa bądź aspirator (Frida lub Katarek) 16.Nożyczki z zaokrąglonymi końcami (zazwyczaj w zestawie z cążkami i pilnikiem, które i tak nie przydają się przez pierwsze miesiące np. Canpol Babies) 17.Płatki kosmetyczne na początek możesz przecinać na pół te prostokątne (Cleanic), później mogą być zwykłe okrągłe jak nabierzesz wprawy. 18.Chusteczki nawilżane (np. Huggies, HiPP czy Rossmanowskie - wszystkie mają dobry skład) 19.Sól fizjologiczna do przemywania oczu 20. Octenisept do pielęgnacji pępka 21. Sterylne gaziki 22.Butelki- przynajmniej 1 szt. + szczotka do butelek 23.Smoczek uspakajający - 1 szt. 24.Płyn do prania np. Dzidziuś czy Bobini (Lovela droga i przereklamowana) 25.Wózek (nowe też kupisz tanio, z perspektywy widze, że 2w1 to kasa wyrzucona w błoto, lepiej było kupić gondolę za 400 zł, a jak przyszedłby czas na spacerówkę to dać 200 zł i byłby spokój piszę oczywiście o nowych bo używane można kupić taniej) 26.Fotelik samochodowy (my kupiliśmy Maxi Cosi Cabrio Fix na allegro w idelnym stanie za 200 zł) 27.Rożek Ubranka: 1. Kombinezon 2.Czapka bawełniana 3.Niedrapki 4.Body długi rękaw i krótki rękaw 5.Czapka ciepła na dwór 6. Skarpetki min. 3 pary Czy będziesz woleć getry/półśpiochy, śpiochy zapinane na ramionkach czy pajace to nikt nie wie. My mieliśmy dużo pajaców ale to nie wygodne dużo zatrzasków, na dodatek każdy pajac inaczej i w inną stronę się zapinał. Wygodnie było mi ubrać body krótki lub długi rękaw w zależności od pogody, getry i skarpetki lub półśpiochy, i na to bluzka czy coś cieplejszego. Na rozmiar 62 rzeczy na pewno się przydadzą więc spokojnie po 5 sztuk (z tym, że firma firmie nie równa, najlepsze odwzorowanie rozmiaru ma chyba SMYK bo np. r.62 w Auchan to malizna). Ja patrzyłam po wymiarach kości udowej z USG, Mała miała coś pod koniec ciąży (37 tc) 7,1 mm (pomnożyć przez 7 i wyjdzie szacowana długość) więc dokupiliśmy na r.56 i nie było pomyłki bo urodziła się w 38 tc - 51 cm. Polecam 1. h ttp://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=24175383 (kupiłam tam prześcieradła 2 szt i komplet pościel,prześcieradło, poszewki,przybornik,ochraniacz i w sumie wyszło jakieś 150 zł) 2. h ttp://allegro.pl/show_user.php?uid=24903431 (tutaj kupiłam kocyki bawełniane cienki i gruby) Dla ciebie 1. Kapcie, koszula do szpitala (najlepiej na ramiączkach bo będzie bardzo gorąco na oddziale, jeśli zamierzasz karmić to z takim dekoltem aby łatwo było wyjąć pierś, ja myślałam, że ugotuje się w koszuli do karmienia, dobrze, że miałam jedną na ramiączkach). 2. Maść na brodawki sutkowe np. Ziaja 3. Podkłady poporodowe 2 opakowania Bella i majtki siateczkowe przynajmniej 3 sztuki 4. Biustonosz do karmienia 5. Jeśli będzie poród SN to szare mydło (ja miałam żel z Pharmaceris ale szare mydło było dla mnie wybawieniem) i od czasu do czasu przelewałam Tantum Rosa.