Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PaulaZAP

Pytanie do osób wierzących

Polecane posty

Gość PaulaZAP

Jak godzicie Boga który jest wielką miłością i dobrem, a wieczną karą w piekle, gdzie ponoć ludzie palą się żywcem przez wieczność?

Gość gość
z tym paleniem się to zapewne nie do końca tak jest. ale fakt, że to człowiek wybiera wieczność, a nie Bóg na nią skazuje

Gość PaulaZAP
Jakie cukierki?Miłość to dobro, szacunek, dla bliźniego.

Gość PaulaZAP
A czy ktoś z Was wrzuciłby swoje dziecko do ognia za nieposłuszeństwo?

Gość gość
Milosc do Boga nie ma nic wspolnego z wiara. Jesli kogos kochasz, to nie w ciemno. Zeby Boga kochac trzeba wiedziec, ze jest. Wiec pytanie zostalo zle sformulowane. Po drugie, za kogo Ty masz Boga? za dziadziusia na chmurce co zlych ludzi pakuje do kotlow ze smola? Bog to pierwotna energia tego swiata, nie da sie Go kochac jak czlowieka, bo nie jest istota ludzka. To raczej czlowiek jest Jego fizyczna manifestacja. A z tym pieklem to jakies historie z katechizmu. Czyms trzeba "wiernych" straszyc od dziecka by ich trzymac w karbach.

Gość gość
Te wszystkie męki w ogniu to wymysł, który ma na celu zastraszaniu ludzi.W ten sposób ludzie odwracają się od wiary bo przecież na logike nie może być tak, że kochający dobry Bóg stworzył miejsce wiecznych męczarni.Ludzie ktorzy uważają, że to jest ok są nienormalni i tacy ludzie np. w średniowieczu znęcali się nad ludzmi.

Gość gość
Jesli bedziesz niegodziwym czlowiekiem, to powrocisz na ten padol aby za to zaplacic. Odpokutowac swoim nieszczesciem. I to bedzie Twoje pieklo.

Gość PaulaZAP
Akurat moje zdanie jest takie, że piekło jako miejsce męczarni nieistnieje.Zastanawia mnie tylko jak można straszyć piekłem i jednocześnie mówić jakie to wszystko cudowne.

Gość gość
Reinkarnacja nieistnieje więc nikt nie powróci na ziemie.

Gość gość
Nielogiczny jest caly ten temat bo nie ma pokrycia w rzeczywistosci. A ja czekam na dowody na nieistnienie reinkarnacji, bo ktos jak widze zglebil zagadnienie do dna. :)

Gość gość
Ja nie mogę z tych ludzi którzy straszą piekłem.To ja mam wierzyć ze strachu czy z miłosci do Boga przestrzegać jego zaleceń?

Gość gość
A kto ma dowód na istnienie reinkarnacji?

Gość gość
Tu chodzi o sam fakt istnienia piekła.Jak może coś tak psychopatycznego istnieć?Czy ktoś z Was będąc w raju cieszyłby się tym szczęściem wiedząc, że ludzie palą się żywcem w piekle?

Gość gość
Wyobraźcie sobie co by było gdyby ludzi za różne przestępstwa zaczęto palić żywcem.

Gość gość
No juz wyluzujcie. Nie ma piekla ani nieba.

Gość gość
A kim byłeś w poprzednim życiu?:)

Gość gość
Duchownym w bractwie salezjanskim w Australii.

Gość gość xyz
reinkarnacja odnosi sie raczej do odrodzenia na ziemi wiec nie widze związku... jeśli ktos kupuje to ze Bóg zsyła do piekła to musi kupić też to Bóg współpracuje z Szatanem, a czytamy że Szatan to przeciwnik Boży. Trza by troche do znaczeń oryginałów sięgnąć - sheol i hades. Ja wierzę że najtrafniej ich znaczenie oddaje "wspólny grób", bądź coś bliskoznacznego...

każdy z nas ma wybór . Może swobodnie zdecydować gdzie spędzić wieczność . I każdy decyduje . Dlaczego miałabym odmawiać ludziom prawa do decydowania o swojej przyszłości - tym bardziej wiecznej ? A że za wyborami idą konsekwencje tych wyborów ? naturalne kolej rzeczy .

Gość gość xyz
ok, ale kara nie musi negować miłości. Ojciec każe bo kocha, chce nauczyć; ale czy wkłada dziecku rękę do wrzątku? Jak ktoś lubuje się w cierpieniu to popieram, jest to psychopata. W ostateczności ojciec nie zabija syna czy coś, ale może maksymalnie je odrzucić. A ja wierze w to, że Bóg ma miłość większą niż nawet matki ;p

Gość gość
słyszałem ze nawet w czasie śmierci bóg daje wybór piekło czy niebo od dusz fula horak swieta pani

i nie neguje . Bóg ciągle i ciągle daje szanse . Czy ja jako człowiek wykorzystasz - twój wybór , ale i twoje konsekwencje . Kochający ojciec karci dziecko gdy ono coś przeskrobie ale nie ma wpływu na zachowanie swojego dorosłego syna . I tylko dorosły syn jest władny dokonać wyboru gdize chce spędzić wieczność . Dlatego Biblia mówi o dzieciach ,zę śa bez grzechu ,bo nie maja pozania dobra i zła i nie mogą podejmować świadomie decyzji . Przeciwnie niż dorośli .

Gość gość
Te wszystkie męki w ogniu to wymysł, który ma na celu zastraszaniu ludzi. cvzyli znaki drogowe też straszą bo jak przekroczysz to umrzesz np jest ograniczenie na łuku do 50 a ty jedziesz 120 to umrzesz Alister McGrath, Joanna Collicutt McGrath Bóg nie jest urojeniem. Złudzenie Dawkinsa

Gość gość
polecam książkę Alister McGrath, Joanna Collicutt McGrath - Bóg nie jest urojeniem. Złudzenie Dawkinsa

Gość gość xyz
ok, ale jeśli Bóg zaplanował dla świadomych, niereformowalnych ludzi wieczne męki, to jakby ojciec zaplanował że jak Syn wybierze złą droge to najmie zabójcę (niczym Bóg Szatana) aby go ukarać. A odpowiedź jest prosta Rzymian 6 rozdział 7 i 23 werset nie mówią karą jest cierpienie czy ogień lecz konsekwencją drogi jest śmierć. tyle:)