Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Kończę studia i jestem przerażona

Polecane posty

Gość gość

Szukam pracy w dziedzinie finansów, bankowości, administracji itd. Kończę Szkołę Główną Handlową. Przeglądam oferty praktyk dla finansistów i jestem przerażona. Pracodawcy mają kosmiczne wymagania, jednocześnie uważając że sami są świętymi krowami i nie muszą nic dawać w zamian. Przykladowo dzisiaj widziałam taką ofertę: 3 miesięczny staż w firmie dzialającej na polu doradztwa podatkowego. Wymagania nie wiadomo jakie, począwszy od dobrych wyników na studiach, poprzez działalność w kołach naukowych, znajomość 2 języków obcych na doswiadczeniu zawodowym kończac. Rekrutacja ciężka jak cholera, żeby zostać dopuszczonym do rozmowy trzeba wyslać CV po polsku i po angielsku, list motywacyjny tak samo, po polsku i po angielsku. I najlepsze na koniec, czyli co oferuje firma ;) Otóż firma oferuje 3 miesięczne BEZPŁATNE praktyki na cały etat, czyli 40 h z********ania w tygodniu i to jeszcze za darmo. Nagrodą za taki z*********jzing są referencje i doświadczenie zawodowe :) Jacy oni są wspaniałomyślni. K***a mać co za świat :O

Gość gość
Skończyłem szkołę zawodową o specjalności energetyka. Oferty pracy miałem jeszcze przed zakończeniam nauki ale wolałem wyjechać do kumpla do Anglii popracować w warsztacie. Po roku wróciłem i dostałem pracę w PGE - siedzę w biurze i kontroluję parametry sieci przy komputerze. Spokojnie, wygodnie i dobrze płacą. Może zapiszę się do liceum wieczorowego i zrobię maturę ale w pracy tego nie wymagają.

Gość MadraXOXO
a tak serio zapytam... cos ty robila przez te 5 lat czy ile tam? dopiero teraz sprawdzilas jak wygladaja oferty pracy? dobrze ci tak.

Gość gość
Oj ludzie,ludzie...- Po cholerę się pchacie na te studia? Obecnie najwięcej ofert pracy jest dla ludzi po zawodówkach z konkretnym fachem w ręce...-

Gość gość
Norma, w Poznaniu identyczne oferty pracy. Ja z 7-letnim doświadczeniem zawodowym nie mam lepiej

Gość gość
Noi nie wiem o co chodzi. Jestem na studiach tylko dlatego, że mama z tatą robią mi awantury, wyzywają od nieudaczników bo nie chce kończyć studiów i chce się wypisać. Chce iść na operatora CNC lub spawacza i pewnie jest trochę zawodów po których jest kasa. Owszem po studiach informatycznych pewnie praca będzie, ale tylko dla ludzi z bardzo dobrą znajomością dwóch języków obcych, w tym angielski w stopniu idealnym, ha i jak ktoś tylko zaliczał przedmioty żeby zaliczyć to może się pożegnać i iść na łopatę i zostać alkoholikiem bo nic z niego nie będzie. Nie wiem co pisze, ale sam poszukiwałem pracy i jedynie w PUP grafik komputerowy 1600brutto.

Gość gość
szanowni goście poszukujący pracy. Spytajcie swoich rodziców czy chcieli obalenia komuny a jeżeli tak to miejcie jedynie pretensje do nich że zgotowali wam taki los.

Gość gość
Każdy dostał by tyle samo nie byłoby problemu, dobre jedzenie przynajmniej nie byłoby dla nas sensem życia, seks nie byłby dla nas sensem życia, zajęli byśmy się kulturą, zaczelibyśmy chodzić do kościołów, teatrów, a tak to wszystko popierdzielone, syf, szefowie zarabiający po 100tysi w głowie się nie mieści.

Gość gość
szanowni goście poszukujący pracy. Spytajcie swoich rodziców czy chcieli obalenia komuny a jeżeli tak to miejcie jedynie pretensje do nich że zgotowali wam taki los. x x ale debil z ciebie... :( komuna była systemem który runał, sam, a nie został obalowny, o czym moze nie kazdy wie, ale to fakt. przysniosła ruine ekonomiczna, i juz nic nie dało sie zrobic dłuzej zeby podtrzymac ten system. A teraz m. in za to płacimy... to tak, jakbys wzieła kredyt na 300 tys zł, pozywła sobie wygodnie 30 lat nic nie robiac, a potem jeczała, ze sie skonczył i nie masz na zycie

Gość gość
"przysniosła ruine ekonomiczna, i juz nic nie dało sie zrobic dłuzej zeby podtrzymac ten system. A teraz m. in za to płacimy" Proszę się obudzić i nie pleść takich bzdur. Z poważaniem Rzeczywistość.

Gość gość
Dziewczyny takie pytanko a ile było na waszym roku uniwersytytek ?

Gość gość
polskie szkoly to gowno i dlarego taj jest no vo ale przeciez byly juz na ten temat programy i sondy to nic nowego i tak naprawde to kazdy kto sie wypiwiada ma troche racji no bo to wszytsko jest czyjes zdanie i sposob patrzenia na ty chyba czy cos : 🌼 http://www.youtube.com/watch?v=bH_yfrBq-lE

Gość gość
Kończyłam historie, i tak mnie uczyli profesorzy na studiach, wiec ze mna nie dyskutuj ciemny buraku... Komuna jest systemem przynoszacym po pewnym czasie całkowita ruine gospodarcza, wszyscy chodzili do pracy, ale w niej nic nie robili... Komunisci gdyby nie musieli nigdy nie oddaliby władzy, oni przeciez byli gotowi nawet zrobic stan wojenny- tak zreszta było kilka lat przedtem. Społeczenstwo sie bogaci od pracy, a nie nicnierobienia... Inna rzecz, ze w Polsce wyprzedano wszystkie zakłady, i do tego mamy b agresywny, dziki kapitalizm, ale to skutki łapownictwa polityków, biernosci społeczeństwa- tez w spadku po komunie, która zabraniała wypowiadania sie i interesowania, w kraju po prostu długo panował chaos.

Gość gość
" wszyscy chodzili do pracy, ale w niej nic nie robili.." - teraz nie mają pracy i nie robią...zmieniło się na lepsze ? :) :)

Gość autorka tematuy
Ja miałam historie gospodarcza i równiez sie zgadzam że komuna doprowadziła do ruiny naszą gospodarkę. Polska gospodarka byla wtedy w oplakanym stanie, nie rozwijala sie, do tego doszla ukryta inflacja i pozyczki Gierka... Skutki tego wszystkiego jeszcze dlugo bedziemy odczuwac. Zreszta skoro komuna byla taka dobra to czemu jestesmy wciaz w tyle za Europa Zachodnia? Bo wtedy jak oni sie rozwijali, to mysmy się cofali. I tyle w temacie. Kapitalizm tez ma swoje wady ale jest na pewno lepszy niz socjalizm.

Gość gość
a w czym jest lepszy (poza oklepanym hasłem "wolność") ? W bezrobociu i braku perspektyw dla młodych i wykształconych - jak chocby ukazuje ten temat.

Gość autorka tematuy
Teraz przynajmniej idziesz do pracy, zarabiasz pieniadze, idziesz do sklepu i je wydajesz. A za komuny jak bylo? Jadles czekolade? Miales kilka par butow, nowe meble, wyjezdzales na wakacje? NIE. Wiesz czemu w PRL sklepowe polki byly puste? Wiesz co to ukryta inflacja i jakie negatywne skutki za soba niesie? :O obawiam sie ze nie.

Gość gość
Jak masz pracę - to nawet kupisz sobie czekoladę i buty...hmmm postęp co niemiara :)

Gość Bsandy
A ile tych piniążków zarabiasz ? starczy ci chociaż na bieżące opłaty i dopłatę do ogrzewania Autorko Tematów ?

Gość gość
Przecież to studentka więc nie musi się martwić o nic. Wszystko za nią załatwią dorośli.

Gość autorka tematuy
Jakbyś przeczytała moj temat to wiedziałabyś, że ja studiuję jeszcze i póki co szukam praktyk / staży dla zdobycia doświadczenia. Utrzymują mnie rodzice i źle im się nie powodzi. Wrecz przeciwnie, utrzymują mnie na studiach w Warszawie, a tu życie do tanich nie należy, a sami też niczego sobie nie odmawiają.

Gość gość
Czyli będziesz harowała za friko ?

Gość gość
ludzie, przeciez nie ma co robic porównania komuny z obecnym dzikim kapitalizmem co jest w Polsce. Ale przecie były czasy i przed komuna, jeszcze dawniejsze. Kiedys ludzie harowali od switu do nocy za przysłowiowy gorsz, dzieci pracowały w kopalniach, itp. Wiec kapitalizm sie rozwija, ludzie tez, mamy jakis postep. a kryzysy sa byly i beda- byle jak najkrótsze. Teraz ludzie narzekaja na takie bzdury ze po tym widac jak sie poprawiło. Kiedys mieso to jedzono na swieta albo w niedziele, jakies pajsy chleba ze smalcem jedli, albo pierogi

Gość gość
a gdzie ty w Polsce widzisz kapitalizm??? i to w dodatku dziki???? :o może lepiej nie uzywaj słów, których znaczenia nie znasz co?? bo tylko się osmieszasz :o

Gość cw
" wszyscy chodzili do pracy, ale w niej nic nie robili.." - bez przesady. Jednak ktoś budował domy, fabryki i szkoły, wydobywał węgiel uczył w szkołach. Jako, że pamiętam ten system bardzo dobrze to mogę napisać, że nie o to chodzi. Problem był w tym, że gospodarka nie była efektywna, bo na zachodzie w tym samym czasie ktoś zbudował trzy domy, wyprodukował innowacyjny produkt, wprowadził komputery do produkcji. Co to dużo mówić polskie produkty (z kilkoma wyjątkami) to były kiepskie jakości odbiegające od tego co produkowało się na zachodzie o kilka długości. Cała gospodarka była podporządkowana doktrynie politycznej. I proszę nie pisać, że ludziom żyło się lepiej bo ja pamiętam kolejki za papierem toaletowym, kartki na mięso i karki na benzynę. Jak im żyło się tak dobrze to skąd te strajki (wydarzenia roku 1970 na wybrzeżu były przecież spowodowane podwyżkami cen produktów spożywczych) Różnice w poziomie też były bo jeden miał fiata 125 i mieszkał w domu drugi fiata 126 i mieszkał z rodzicami w bloku czekając 20 lat na przydział ze spółdzielni. Tego cyrku nie można już było dalej ciągnąć, a brat za wschodniej granic miał własne problemy (Czarnobyl, wojna w Afganistanie) i tylko dlatego komuniści oddali władzę.

Gość gość
Na staż wymagane doświadczenie zawodowe? odpuszczaj sobie takie oferty. To niepoważne firmy i szukają niewolnika. Po 3 msc i tak ciebie nie zatrudnią.

Gość gość
przestanmy p******ic za przeproszeniem o komunie, bo prawda jest taka, ze owszem ludzie mieli prace i gdzie mieszkac, ale to wszystko byla fikcja. mnostwo naszych towarow szlo na wschod, a my nie moglismy godnie zrobic zwyklych codziennych zakupow. czlowiek mial pieniadze, bo nie mial gdzie ich wydac. to byly idiotyczne czasy, zdominowane przez aparat wladzy. a dzisiaj znow mamy smieszne czasy-towar jest, a kasy nie ma... i bardzo inteligentnie ktos tu sie wypowiedzial - dziewczyna pisze o studiach a inni jej radza zawodowke:P no, moze rzuci studia i zapisze sie majac mature do szkoly zawodowej:) juz pomijam, ze w takich zawodowkach, to coraz gorzej o porzadne praktyki. Zreszta na jaki profil by miala isc, na elektryka:)? parodia:D