Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Potrzebującyporadyyy

Nie chcę żeby domownicy mogli odbierać listy polecone adresowane do mnie

Polecane posty

Witajcie. Zamieszkuję mieszkanie studenckie z czterema innymi osobami. Listonosz nawiedza nas najczęściej w czasie, kiedy jestem w pracy- oni są w domu. I tu pojawia się mój problem. Nie chcę żeby współlokatorzy widzieli od kogo przychodzą do mnie listy a co za tym idzie, nie chcę by listonosz im je wydawał. Czy mogę coś zrobić żeby listy były przekierowane gdzie indziej? albo żeby listonosz po prostu zostawiał awizo w skrzynce a przysyłki bym sam odbierał w dogodnym dla mnie czasie. Bardzo proszę o poradę,co mógłbym zrobić.. Pozdrawiam

Gość gość
Niestety nie wiem, a chciałabym pomóc...

Gość gość
tzw poste restante lub skrytka pocztowa

Gość gość
Można chyba w placówce pocztowej zgłosić zastrzeżenie, że chcesz, aby przesyłki adresowane do Ciebie były doręczane tylko do rąk własnych, coś się chyba za to płaci, dopytaj w urzędzie pocztowym, pod który podlega twój adres.

Tak naprawdę to nie umiem czytać i dlatego listonosz zostawia listy współlokatorom :(

Gość gość
To chyba tylko w Polsce i w krajach wschodnioeuropejskich jest jeszcze jakaś stara moda, aby listy polecone przekazywać domownikom. Tak było jak mieszkałam w Polsce, ale teraz nie mieszkam i jedyne komu wydadzą list polecony to małżonek, a poza tym... żadnej cioci, córce, synowi, matce, ojcu, nie wspominając o obcych współlokatorach czy komukolwiek innemu. W takich przypadkach gdy adresat jest nieobecny w mieszkaniu, zostawiają awizo i trzeba lecieć na pocztę.

Gość Kiwidziwimnie
To pierwsze poste restante to tylko wtedy, kiedy nadawca zaadresuje w ten sposób, a co jeśli osoba dostaje z różnych miejsc listy i niekoniecznie może dogadać się z tymi wysyłającymi a nie chce żeby lokatorzy mieli w to wgląd. Skrytka to chyba tylko wtedy gdy urząd pocztowy ma taką opcje i ma wolne skrzynki... a co jeśli nie ma? Zastrzeżenie odbioru.. Niby tak.... ale listonosz najczęściej stoi z listem na którym widnieją dane firmy i pyta czy jest ta osoba w domu, więc lokatorzy i tak i tak widzą co tam na kopercie jest i na dodatek slyszą ' nie ma adresata? a to nie mogę zostawić listu bo zastrzegł to ' Hm no nie wiem co poradzić...........

Gość gość
Będzie Cię to kosztować 25,83zł

Gość gość
Zgłoszenie zastrzeżenia... no bez jaj. Co to ma być? Czy list POLECONY sam w sobie nie powinien być zastrzeżony BO TYLKO do rąk osoby POLECONEJ!!! Szopki dosłownie!

Gość gość
No takie szopki tylko w krajach postkomunistycznych jeszcze ;)

Gość takikraj
No niestety tak nie jest, nie raz odbierałam polecone adresowane nie tylko na członków rodziny, a na zwykłych współlokatorów( mieszkanie studenckie ). Też uważam, że nie powinno tak być. Skoro list jest polecony, to ma być do rąk własnych, a nie dla kogoś obcego, kto może go sobie przeczytać, zawieruszyć, albo choćby obgadać później d**e ;p bo przecie polecone z różnych miejsc przychodzą...

Gość takikraj
A co zglaszal ktos zastrzezenie? jak to wygląda w praktyce? Przychodzi pan listonosz, mowi ze ma przesylke do określonej osoby, pyta o nazwisko i odpowiada' a to pan jest zgłoszony, zeby nie odbierac... ? xD

Gość gość
Te zgłoszenie zastrzeżenia to i tak ściema, bo zależy od listonosza. Jak przymknie oko, da przynajmniej członkom rodziny. Musiałby być to listonosz służbista. Zgłaszałem to wiem, a moja siostra, matka i ojciec i tak mogli odbierać. To bez sensu. Po prostu powinno być tak, że jak list jest polecony to polecony do adresata i bez jakichś tam pierdół o odbieraniu listu przez innych! Wyobraźcie sobie, macie np. sprawę w sądzie, nie ma was w domu, bo pracujecie poza miejscem zamieszkania, np. emigracja. Sąd który wyśle list dostaje potwierdzenie odebrania i nie bawi się w dochodzenie "grafologiczne" kto odebrał, ale ktoś list odebrał, czyli adresat został poinformowany o terminie rozprawy, oczywiście członkowie rodziny zapomną w ciągu czasu o pinformowaniu i tak nie stawiasz się na sprawę, która dla ciebie jest ważna, a sąd traktuje to jako olewatorstwo. To tylko przykład. Ale na prawdę, dziwi mnie to, że w Polsce tak jest, bo w zachodnich krajach UE tak nie ma i nikt nie odbierze korespodencji poleconej oprócz adresata. W niektórych krajach może odebrać list polecony tylko współmałżonek ale nie we wszystkich. Z reguły, polecony to polecony i koniec, nikt nie ma prawa tego nawet zobaczyć.