Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niewydolność szyjki macicy

Polecane posty

Gość gość

Czy są Panie, które planują ciążę a mają niewydolność szyjki macicy.

Gość gość
ja mam jestem już w 25 tygodniu i muszę cały czas leżeć

Gość gość
Ja właśnie z tego powodu poroniłam i teraz po 2 latach będziemy się starać o dziecko a co lekarz Ci mówi?

Gość gość
Ja mam niewydolność jestem w 31 tyg ciąży. Do 19 tyg bylo ok, pozniej skrocila sie nagle w ciagu tygodnia z 4 cm do 15 mm i od 10 tyg jest w miare tak samo. Leze od 20 tyg do tego leki i narazxie passera nie mam bo walcze zvgrzybica dzis ide na wizyte zobaczxymy jak szyjka, malutka juz duza jest naciska mi na szyjke i mogla sieskrocic;/ leczenie chyba daje najwiecej

Gość gość
od początku luteina magnez żelazo bo anemie mam kilka razy w szpitalu i też jestem po 2 poronieniach ale teraz mimo lęku widzę światło w tunelu a lekarz cóż Bogiem nie jest ale jak na razie wszystko ok mam rozwarcie w kształcie litery v które utrzymóje się cały czas na tej samej wysokości długość 16 mm szerokość 20mm

Gość gość
Długość szyjki masz 16 mm? A w którym tyg jestes

Gość gość
jak myślę o tym wszystkim to bardzo się boję ale wiem, że kobiety z tą przypadłością rodzą w terminie i wszystko jest ok

Gość gość
ja miałam 1,5 cm przez CAŁĄ ciążę i wszystko było ok. Dzidziuś urodzil się w terminie.

Gość gość
W którym tyg jesteś?

Gość gość
Myślę ze jak będziesz leżała to spokojnie donosisz dzidziusia. A Pescara lekarz ci nie proponował mi odraxu w20 tyg chcvial dasc na szyjkę 16 mm ale ta grzybica niczym jej nie idzie wyleczyć i tak do dziś 31 tydz sobie leże. Zobacze co dziś lekarz powie jak jest gorzej typ pewnie pessar założy a jak nie to może obejdzie się bez

Gość gość
Narazie zrobiłam badanie krwi i moczu muszę jeszcze zrobić biocenozę pochwy jak wszystkie wyniki będą ok to zaczniemy starania

Gość gość
u mnie się boją założyć szef przy 16 mm bo boi się powikłań i że dostane skurczy bo to nie jest moje 1 dziecko i leżę i mam nadzieje że każdy kolejny dzień daje mu szansę

Gość gość
Jeśli to 25 tydzień to jeszcze trochę zostało każdy kolejny dzień to większa szansa. Ale w domu leżysz?

Gość gość
16 mm to normalna długość na passer nie szef. Bo na szef to juz ogólnie za późno 25 tydz mogliby worek owodniowy przebić. Ale passer to nie inwazyjna w sumie metoda zaklada sie go u gin piec min I nie wywowa skurczy potwierdzilo mi to trzech lekarzy. Moze poradz sie innego?

Gość gość
Mój lekarz też mówił o pessarze zobaczymy co będzie jak już zajdę

Gość gość
ja w domu dopiero co mnie wypisali mam tyłka z łóżka nie podnosić tylko na siku i do tego ataki paniki że go stracę smutno mi a jeszcze jak tu poczytam niektóre topiki to aż trudno uwierzyć kogo się mija na ulicy

Gość gość
Kochana ty tak nie myśl że stracisz dziecko ja w pierwszej ciąży urodziłam wcześniaka 7 miesiąc małe to było chude jeszcze szpital operacje ze wszystkiego się wylizał a teraz ma 3,5 roku i lata jak szalony

Gość gość
aż miło przeczytać taki przyjemny post też mam nadzieje że za jakiś czas będę to tylko wspominać razem z maluchem dziękuję za słowa otuchy

Gość gość
Mi bardzo pomogły rozmowy na forum z mamami, które urodziły też dzieci takie jak moj synek to było dla mnie duże wsparcie jak coś cię trapi to pisz ;)

Gość gość
dziewczyny a z czego się robi niewydolnosc szyjki?

Gość gość
myślę że to już taka właściwość wady anatomiczne jakieś uszkodzenia nppo porodach

Gość gość
są tu mamy w ciąży z niewydolnością? ja teraz jestem w 18 tygodniu narazie nic się nie dzieje w przyszłym tygodniu idę na usg oceniające stan szyjki zobaczymy co powie lekarz a tak chodzę co 2 tygodnie na badanie

Gość gość
Ja jestem w 7tc ciazy.mam niewydolnosc. To moja 3 ciaza. Pierwsza poronilam w 6 tyg. 2 zakonczyla sie porodem w 22 tyg i smiercia dziecka. Jak wytrwam do 12 tyg to bede miala zakladany szew okrezny mac donalda. Narazie leze i biore leki i ciaza bedzie raczej do konca lezaca. A niewydolnosc mam gdyz uszkodzono mi szyjke przy lyzeczkowaniu po pierwszym poronieniu.

Gość gość
byłam w poniedziałek na usg w badaniu gin szyjka długa twarda natomiast w usg szyjka krótka z wpuklonym pęcherzem leżę jutro jadę do szpitala na Karową na założenie pesarium jak będzie ok to w niedziele wyjdę bardzo się boję

Gość gość
W moim przypadku doskonale sprawdził się pessar. Używałam pessara położniczego firmy Arabin. Jest na pewno do dostania na stronie https://femizone.pl/pessary-poloznicze/pessar-polozniczy. Czy w waszym przypadku bedzie optymalnym rozwiazaniem?To juz zawsze określa ginekolog.

Gość Położna123
Hej dziewczyny, po pierwsze bardzo Wam gratuluję że wkrótce zostaniecie mamami, szczerze! Sama mam roczna córeczkę i wiem jaka to wspaniała przygoda na Was czeka! Za kilka miesięcy będę położna (mam nadzieję) ale przed tym potrzebuje Waszej pomocy. Swoją prośbę kieruje do przyszłych mamusiek, które są w pierwszej ciąży. Do zakończenia pisania pracy licencjackiej potrzebuje Waszych odpowiedzi w ankiecie, jest ona krótka i sprawdzi Wasza wiedzę na temat porodu (to dobry sprawdzian również dla Was przed tym ważnym dniem, na końcu zobaczycie ile zdobyłyscie punktów). Jeszcze raz bardzo Was proszę o wypełnienie ankiety, bardzo mi tym pomożecie, a to link : https://docs.google.com/forms/d/1miV9vcobzPRJ MPqWkVZkTFg5anz0PCJWvgkY-xz5OEI/edit