Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy jestescie dobrymi ludzmi

Polecane posty

och , wile par praktykuje ten efekt " miodowego miesiaća " po awanturze i celowo wprowadza takie emocjonalne huśtawki dla tego dal mnie - o ile są w tym zgodni - nie są źli :D

moor - zdaje sobie z tego sprawę i najczęściej odpowiadamy tak jak do nas mówią . Co z tego wychodzi ? coś dobrego ? nie , przeciwnie słowa ranią jak noże i eskalują w słowne tornado zdolne zabić dosłownie . A może powinniśmy jako ludzie , szczególnie ci mądrzejsi spróbować inaczej reagować ? i zobaczyć co z tego będzie ?

co nas przed tym powstrzymuje ? Każdy z nas chce być traktowany z szacunkiem i serdecznością ale mało kto rozumie ,ze żeby coś wziąć trzeba też coś dać . Dlaczego to jest tak trudne do przyjęcia ?

Gość gość
Parasoksalnie dobry czlowiek muai byc silny, wplywowy, tylko taki moze pomoc

Gość gość
Ktos kto chce pomoc a nie moze nie bedzie uwazany za dobrego

to nie jest trudne do pojęcia, trudne jest przeskoczenie bycia tylko człowiekiem, który czasem jest zły, zazdrosny, zraniony, urażony, oszukany. Nie wszystkie obietnice zawsze są dotrzymywanie (mniej lub bardziej świadome), nie zawsze umiemy zapomnieć krzywdę (nawet jeżeli to krzywda tylko w naszym mniemaniu).

Gość samiec alfa centauri
Ja jestem dobry tylko interesownie Bezinteresownie pocieszyć mogę słownie Zaś czynem wspomóc tylko korzyść widząc Jednocześnie przy tym nikogo nie krzywdząc

Gość gość
Ja tez nie potrafie bezinteresownie, chociaz usmiechu oczekuje, sympati

moor - ale my nie mówimy o tytanch czy innych bogach ale o ludziach . A skoro są w naszych otoczeniach ludzie ,których my sami uważamy przynajmniej za lepszych od siebie to znaczy ,ze można być jeśli nie dobrym to lepszym człowiekiem .

Jeśli zabijesz murzyna, który właśnie chciał zg*****ć Afrykanerkę, to jest to bycie dobrym czy nie?

to smutne , że widząc gościu swoją potrzebę nie chesz zaakceptować tej potrzeby u innych .

Allium - zawsze można próbować, ale ludzie się różnią - nawet nasze mózgi są inne, więc jak można się porównywać? Osoba z natury spokojna zawsze będzie spostrzegana jako "lepsza" od narwańca którego łatwiej zirytować, nawet jeżeli jest od niego mniej chętna do pomocy.

Gość gość
Jestes dobry tylko pytanie czy nie mogles go zwiazac

Gość gość
Moze pomylilem to ztym ~nie chce mi sie, to czasem trudno odroznic

Gość gość
Jestem dobrym czlowiekiem. nie mam w sobie nienawisci do osoby , ktora rozni sie od wiekszosci spoleczenstwa w ktorym zyje. Pomagam ludziom jak i zwirzetom, w domu mam siedem kotow. Potrafie wybaczyc.

ano własnie i tu dochodzimy do sedna sprawy . Bo pytanie " czy jestem dobrym człowiekiem " jest ..........pytaniem nieskutecznym . Nic o nas nie mówi , bo każdy z nas ma inny " wskaźnik dobroci " .Bo jak np . mogę sie porównywać z rodziną ukrywającą przez lata wojenne Żydów ? czy też bym tak umiała ? Możemy zmierzyć swoja dobroć tylko w porównaniu z kimś innym - " jestem dobry w porównaniu z ...." A i tak nie bęzie to do końca prawdą:)

to ,zę nie nienawidzisz kogoś kto sie od ciebie różni to jeszcze nie jest przejaw dobroci . A żebyś mógł tak o osobie mówić- jestem dobry - musisz zwiększyć liczbę kotów do 9 :D

Gość gość
Dobry czlowiek zrobi co moze. I nie trzeba od razu oczekiwac ze bedzie narazal swoje zycie, swoja prace. Ale nie bedzie zalowal czasu

Gość Zuzanna Amelia ææ
Osobiscie nie widze zwiazku miedzy byciem dobrym czy zlym a akurat podgladaniem. To ze jest to niezgodne z prawem to inny temat.

Gość gość
To juz litosc nie dobroc, to dobry czlowiek da w morde jak trzeba