Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

PO CO TAK WCZEŚNIE USG

Polecane posty

gość Ja mialam usg na przelomie 10/11 tyg. Przynajmniej juz bylo cos widac. Potem mialam jeszcze 2 usg. Dziwia mnie wpisy na kafe, ze laski maja co miesiac usg robione. Po co, gdy ciaza rozwija sie prawidlowo? ok ciąża w 10 tyg rozwija się prawidłowo ale jaką masz pewność że w 18 tyg nic się nie zmieni przeciez wtedy kształtuje sie wiele narządów dzidzi a jeżeli pójdzie coś nie tak to przynajmniej masz możliwość reakcji i leczenia a w tak duzych odległościach może być poprostu za późno

Gość gość
u mnie pecherzyk bylo widac w 5tygodniu a w 7bijace serduszko i krwiaka wiec musialam miec usg co2tygodnie i wyladowalam w szpitalu bo moglam poronic,takze ja wole sie upewnic czy wszystko wporzadku niz pozniej zalowac

Gość gość
Kolezanka miala termin na luty... usg na szczescie co miesiac, w grudniu wszystko ok a w styczniu okazalo sie ze przez 4 tygodnie dziecko nie uroslo ani troche.... po to wlasnie usg co miesiac przy zdrowej ciazy. Dziecko udalo sie uratowac. Ruszalo sie tj zawsze ona nie odczuwala zmian

dokładnie tak lepiej sprawdzać co miesiąc czy wszystko jest dobrze niż później całe życie żałować

Gość gość
przede wszystkim po stwoerdzenie, ze to ciąża, testy mogą kłamać przy guzach, nowotworach, beta też, wychodzi wtedy wszystko jak na ciąże, a okazuje się, ze to nie ciąża, a @ nadal brak nie zawsze jest tak kolorowo i książkowo jak się tu niektórym wydaje, zaśniad groniasty też czasem występuje, mówi wam to coś?

Gość gość
a na przykład dlatego że jak chcesz się starać o becikowe to musisz mieć zaświadczenie od lekarza o wizycie przed 10 tyg ciąży.

Gość gość
Ja mialam usg w 12 tyg, drugie w 15 i trzecie w 20 tyg. W UK nie ma usg w 4 tyg i co chwile, bo jest to niepotrzebne. Oczywiscie jak czujesz ze sie cos dzieje to cie skieruja na dodatkowe. Normalnie jest wizyta u poloznej co 2-3 tyg, gdzie badaja mocz, cisnienie, sluchaja serca maluszka i tyle. I UWAGA!!!! Nikt ci miedzy nogi nie zaglada przez cala ciaze!!!!

Gość gość
a szkoda, bo skracającej sie szyjki przez morfologie nie wykryją ale jesteście durne no prosze jesczze jakie idiotyczne przykłady przy wzorowej ciąży to moze i nie trzeba, ale skad do konca wiadomo, że jest wzorowa?

Gość gość
taaa jak szyjka skróci się to niby jak mają to stwierdzić po to są badania i usg żeby sprawdzać Twój stan zdrowia i dziecka więc nie mów że 3 usg przez cała ciąże jest dobre po za tym jestesmy w polsce

Gość gość
Bo tak zalecił lekarz a głupia kafetarianka która zakłada durne tematy.

Gość gość
oj durnoty, durnoty :):):):) ha ha ha róbcie sobie usg codziennie, bo dziś jest ok ale już jutro może być źle!!!!! :):):)

ale co ciebie obchodzi kto ile razy robi usg? Bo nie rozumiem po co tak idiotyczny temat? Ja miałam wizyty co 3 tygodnie na każdej usg i co z tego? Przeszkadza Ci to?

Gość gość
gość no to rozjaśnię wam trochę w tych puściutkich łebkach.... jak ktoś ma ciążę pozamaciczną to odczuwa silne bóle, bóle nie do wytrzymania, które od razu kwalifikują do pobytu w szpitalu... i dopiero wtedy idzie się na usg! jak płód nie rozwija się prawidłowo to i tak nic z tym nie zrobisz - u nas aborcja zakazana! a wad rozwojowych się nie leczy! takie wczesne usg wewnątrzwaginalne może zaszkodzić rozwijającemu się zarodkowi o czym mówią tylko ci lekarze, którzy w gabinetach nie mają usg, reszta wykorzystuje waszą babską durną ciekawość i ciągnie z was kasę, nie informując o ryzyku!!!!! Leczcie się baby na mózg!!! a na usg dopochwowe tylko te co na prawdę są chore lub mają uzasadnione powody do tego! X G***o prawda! Mnie przy ciąży pozamacicznej brzuch nie bolał! Miałam lekkie plamienie. Jeszcze tu mi dziewczyny pisały, ze tak w ciąży się zdarza ale dla świetego spokoju poszłam na USG i wyszło jak wyszło. Nie pierdziel głupot jak nie masz o tym pojecia!

Gość gość
a ja miałam USG co wizytę :) Jak dla mnie to mogłabym chodzić codziennie;) Super tak podglądać co u malucha się dzieje :) A że to badanie jest kompletnie nieszkodliwe to czemu nie jak kogoś stać?

Gość gość
Dokładnie. Nie zawsze jest tak ze przy ciąży pozamacicznej objawy pozwalaja wykryc ze cos sie dzieje złego odpowiednio wczesnie . A jesli dochodzi do peknięcia jajowodu jest to stan zagrażający życiu!!! Zresztą ja wolałam sobie oszczędzic bólu, strachu,paniki i nerwów i wiedziec wczesniej czy wszystko jest ok dlatego na usg poszłam w 6 tc i było widac pęcherzyk w macicy

Gość gość
by sprawdzić czy z ciążą na początku jest ok wystarczy zrobić beta hcg i ono jest znacznie wiarygodniejsze niż usg w tak wczesnej ciąży znam nie jeden przypadek gdzie po usg lekarz mówił że nie widać zarodka że nie ma serce itp babeczki robiły bete przyrost był ok i za 2 tygodnie się okazywało, że wszystko ok. Sama robiłam usg ww 11 i 21 tygodniu ciąży od początku byłam w zagrożonej ale lekarz nie widział sensu robienia usg co wizycie tzn nie naciągał mnie bo chodzę prywatnie więc wiadomo że te 150zł się płaci, nie żebym żałowała ale też nie widzę sensu tym bardziej że to moja druga ciąża i w pierwszej też robiłam 3 razy. Wolą jechać do specjalisty od wad zapłacić 3 razy po 260zł i spać spokojnie niż robić w przychodni co miesiąc. Ale jeśli ktoś ma taką potrzebę i czuje się z tym lepiej jak zrobi co miesiąc też nic złego w tym nie widzę, każdy robi jak chce i nie wiem po co takie głupie tematy Pani zakłada

Gość gość
z tym lekarzem który naciąga na kasę to dobre jest. A jak autorko ustosunkujesz się do tego, że gin robił mi na każdej wizycie USG i nie płaciłam ani grosza więcej? Moim zdaniem co lekarz to opinia, ale wciskanie kitu, że ultradźwięki o takiej częstotliwości mogą uszkodzić zarodek to bzdet, tóry lekarz nie mający usg w gabinecie może wcisnąć mamuśce, która pojęcie ultradźwięki zna tylko z netu. Sory za długo się o falach na studiach uczyłam, żeby wierzyć w każde słowo kafeterianek.

Gość gość
Ale zeby badanie bety miało sens trzeba je zrobic dwa razy chyba co 48 godzin i wtedy sprawdza sie czy jest odpowiedni przyrost. Jesli nie to moze to oznaczac zarówno ciąże pozamaciczną jak i ciąże umiejscowiona w macicy ale obumarłą. Wiec tak czy inaczej zeby stwierdzic co sie naprawde dzieje robia usg

Gość gość
Beta oznacza tylko tyle że rośnie pęcherzyk ciążowy nijak ma się do zarodka.

Gość gość
to tak samo jak i usg w 5 czy 7 tygodniu na dwoje babka wróżyła bzdety piszecie,j