Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

4 miesiące i już siedzi

Polecane posty

Gość gość

Witam, chciałam się doradzić w jednej sprawie- SIADANIE. Mój synek ma 4 i pół miesiąca i chce siadać. Z pozycji półleżącej potrafi się podnieść (tak jak się brzuszki robi) i usiąść. Leżeć nie chce wogóle. Ale najlepsze jest to że jemu to siadanie już wychodzi. Jak go posadzę, żeby chwilę posiedział i się pobawił zabawkami to na 10 min przechyli się na bok i wpadnie może z 3x. Teraz moje pytanie. sadzać? Raz czytam że absolutnie nie, że skrzywię mu kręgosłup, a drugi, że nie wolno hamować rozwoju dziecka, że jak chce siadać to niech siedzi. Dodam że to dziecko bardzo r****iwe i żywe. Jak miał 2 miesiące przewracał się już z brzucha na plecy. Teraz przewraca się z pleców na bok i odwrotnie.

Gość gość
Nie sadzać. Jeśli siądzie sam to ok, ale ma to zrobić samodzielnie a nie że ty posadzisz/

Gość gość
ta, powiedział, ze chce siadać jak siądzie sam, to moze sobie posiedzieć, teraz moze chce sie podciągnąć, bo jest silny, ale to nie znaczy, ze jego kręgosłup ma na to ochotę, bo mózg być może tak

Gość gość
no to właśnie on sam siedzi. jak sie podniesie z pozycji półleżącej to posiedzi z dobre 5 min zanim wpadnie na bok :) Mam mieszane uczucia, boję się o jego kręgosłup.

Gość gość
Co znaczy "SADZAĆ?". Tobie nie wolno sadzać, masz kłaść na płaskiej powierzchni (najlepiej podłodze), ja dziecko chce usiąść to usiądzie, przecież jie będziesz go hamować, ale nic nie przyspieszaj.Zresztą 4,5 mca to nie jest jakoś bardzo wcześnie.

Gość gość
ty go sadzasz, a nie sam z leżenia sie podniesie, o to chodzi rozumiesz, czy nie?

Gość gość
i widać, że się bardzo cieszy, że siedzi

Gość gość
TAK, właśnie sam z leżenia się podniesie. Nie z płaskiego, bo tak go nie kłade, bo mu się ulewa, ale ma pod główką klin.

Gość gość
no jeśli z płaskiego to go nie zatrzymasz

Gość gość
Mój ma skończone 5 miesięcy, teżsie podciąga do siedzenia, ale nic w tym kierunku nie robię. Niech sobie sam ćwiczy ;)

Gość gość
on ma bardzo stabilny kręgosłup.Na rękach to go trzymam normalnie już jedną ręką, nie podtrzymuje mu pleców, Nie wiem jakie to ma znaczenie

Gość gość
Klina się nie kładzie pod główkę tylko pod materac!!!!!!! Dziecko może mieć wyżej główkę, ale względem podłoża, ale leżeć ma na całkowicie płaskiej powierzchni, nie wolno pod samą główkę!!! Mam nadzieję, że rozumiesz o co chodzi?

Gość gość
Ale klin pod materac kładziesz?

Gość gość
co wy piszecie, co to przeszkadza i jaka jest róznica czy pod materacem czy pod głowką bezpośrednio?

Gość gość
moja córka ma klin pod główką, leży na całkowicie płaskiej powierzchni bo klin zaczyna się praktycznie od 2 min grubości

Gość gość
wiem rozumiem o co chodzi, w łóżeczku ma pod materacem, ale drugi ma łóżku i leży na nim bezpośrednio główką

Gość gość
No ale co ty chcesz udowodnić tym linkiem? W sprzedarzy jest wszystko (normalne poduszki do łóżeczka/wózka) a to nie znaczy że to jest dobre. Klin można ewentualnie położyć pod materac i tyle. Później są anomalia rozwoju i krzywe kręgosłupy...

Gość gość
No jak jaka różnica - oczywista: jeśli pod materacem to dziecko leży płasko, mienia się tylko jego położenie względem podłogi a jak pod głową to zmuszamy kręgosłup do konkretnej pozycji czego nie wolno.

Gość gość
ale to nie ja (autorka) go wkleiłam

Gość gość
ale temat był o siadaniu :)

Gość gość
jest tam ktoś. mamusie wypowiadajcie się proszę

Gość gość
wow - 4 miesiące i już go zapuszkowali ? to chyba rekord świata :P

Gość gość
Nie powinno się sadzać tak małego dziecka, to za duże obciążenie dla jego kręgosłupa i stawów.... pozatym na pewno nie posadzisz go prostu i ugniata sobie wszystkie wnętrzności .... organizmu nie jest to dobre dla małego

Gość gość
[zgłoś do usunięcia] gość Klina się nie kładzie pod główkę tylko pod materac!!!!!!! Dziecko może mieć wyżej główkę, ale względem podłoża, ale leżeć ma na całkowicie płaskiej powierzchni, nie wolno pod samą główkę!!! Mam nadzieję, że rozumiesz o co chodzi? X pleciesz bzdury i to straszne! :o Klina jak najbardziej można kłaść bezpośrednio pod głowę dziecka!

Gość gość
w tej telewizji same kobiety w ciąży! Kasia Cichopek znowu spodziewa się dziecka :) Tutaj fajna strona na temat gwiazd telewizji: http://teleshow.pl/

Gość gość
to jak on ma się uczyć siedzieć, przecież wiadomo, że od razu prosto nie usiądzie

Gość gość
ale jak dojdzie sam do tego jak się to robi to jzu na pewno będzie miał wyćwiczone i rączki i nóżki i plecy..... sam na pewno nie siądzie w wieku 4 mc tylko pewnie 9 więc jego organizm już będzie na innym etapie... pozwólmy dzieciom samym dojść do tego co i jak... sadzanie żeby móc się pochwalić innym czy samemu mieć z tego radoche nie zawsze jest dla dziecka korzystne.