Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 21Lenka21

obrączki białe czy żółte złoto

Polecane posty

Gość 21Lenka21

Jak byłam młodsza marzyl mi sie pierścionek i obrączki z bialego złota... Im bliżej do ślubu tym gorzej... Nagle mi sie odwidziało i myśle o żółtym złocie.... Chociaż sama nie wiem bo ja i mój przyszły mąż zazwyczaj żadnych złotych dodatków nie nosimy. Jubiler radził nam mieszane ale to odpada definitywnie, nie podobają nam się łączone. Jak wygląda to u Was?

Gość gość
zależy co kto lubi. Ja noszę tylko srebro, więc w moim wypadku wybór jest łatwy - białe złoto. Patrzyłaś na czerwone złoto?

Gość gość
złoto jest żółte ! mam od mamy kolczyki, które mają 40 lat, oczyściłam je i są jak nowe, obrączkę noszę 5 lat i ani razu nie była u jubilera. Białe złoto nie istnieje w naturze, to jakiś wymysł ostatnich lat, poza tym rodowany, a rod schodzi

Gość gość
niby schodzi, ale bez problemu można oddać do renowacji

Gość 21lenka21
Co do czerwonego czy różowego, bo różnie je nazywają patrzyłam ale tak średnio mi się widzi na obrączki. Chyba muszę przymierzyć dany wzór i z tego i z tego koloru i zobaczę w którym mi lepiej, chociaż normalnie złota nie lubię ale to w końcu obrączki... Dzięki za odpowiedzi ;)

Gość gość
Każda praktycznie złota biżuteria jest mieszanką złota (owszem, żółtego) z innymi metalami, po prostu "żółte" złoto jest mieszanką złota z miedzią i cynkiem, a "białe" złoto- z palladem i czasem srebrem. To tyle do pani z 23:26 ;) Sama mam obrączki z białego złota, namówił mnie na nie mąż który żółtego złota nie trawi kompletnie. Ale i te mają żółty odcień, zwłaszcza w sztucznym świetle. Fakt, nie noszę złotej biżuterii, jedynie srebrną, a do żółtego skłaniałam się chyba tylko dlatego że takie obrączki oglądałam u mamy, dziadków... Za to co do kształtu byliśmy zgodni, najprostsze, klasyczne z zaokrąglanymi brzegami, bez łączeń, kamieni i ozdób. Pasowały mi bo pierścionków nie noszę w ogóle. Co do trwałości- nie widzę różnicy pomiędzy tymi jakie mamy a żółtymi, w rodzinie, więc musisz tylko się zastanowić jakie będą Ci bardziej pasować. Jak lubisz srebro, to białe złoto polecam.

Gość gość
Aha, i jeszcze jedna uwaga do "specjalistki" od kolorów- rodowane czy nie, to kwestia wyboru, białe nie musi być rodowane.

Gość gość
biale kojarzy mi sie ze srebrem i zardzewialymi obraczkami gdy jest mieszanka zolteo i bialeg, mi si epodobaja zolte tradycyjne

Gość poli30
jak dla mnie obrączka to tylko żółte złoto i tez taką mam...

Gość gość
oczywiscie żolte zloto, teraz to wy,yslaja biale za 5 lat bedzie rozowe itd haha, smiech na sali

Gość gość
Platyna.