Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mam pytanie do katolików

Polecane posty

Gość gość
Ja chodze i do kosciola i do spowiedzi. Bo spowiadam sie nie przed ksiedzem a przed Bogiem - ksiadz jest tylko lacznikiem. I rowniez uwazam, ze ksieza sa tylko ludzmi, powinni byc przykladem, ale niestety coraz czesciej nie sa. W zupelnosci nie popieram, ze ksieza jezdza drogimi samochodami i maja wille. Powinni byc nasladowca Jezusa, a nie tylko pogon za pieniadzem. A co do pedofilii - to tez mysle, ze tylko naglasnia sie to wtedy kiedy ksiadz jest pedofilem, a jestem pewna, ze mozna ich spotkac wszedzie - wsrod lekarzy, prawnikow, etc.

Gość gość
co do dobrych samochodów- dlaczego mają nie mieć? ubóstwa nie ślubowali! Chyba ksiądz się komuś z zakonnikiem pomylił...

Gość gość
jakie z was tepoty.Bronicie ksiezy pedofili,to jest szczyt wszystkiego. Nie kapujecie oslice,ze ksiadz slubowal zyc w czystosci,ksiadz ma dawac przyklad!jak mozna bronic ksiedza pedofila?no jak??

nie lubię wypowiadać się w takich duskusjach, ale co tam, od święta ... **** Więc tak: odpowiedzi dotyczące "wierzę w Boga a nie w księdza" uważam za pomylone, bo zdaje się, że osoba duchowna, kapłan miał być z założenia przedstawicielem Boga na ziemi. Więc bąć co bą,ć powinien budzić szacunek, być kimś do kogo wierny pójdzie gdy tego potrzebuje... negowanie jego osoby jest, samo w sobie, negowaniem pewnego zalożenia wiary, co wskazuje, że wiary tej nie znamy... ale człowiek ma rozum i wolna wolę, i skoro widzi, co się dzieje, to przecież do bałwana nie pójdzie, jeśli ten jest dnem moralnym a niestety w powiedzmy 85 % księża prezentuja tak niski poziom nie tylko intelektualny, ale i moralny, ze płakać sie chce. Ostatnio niesamowicie rozbroiła mnie dyskusja papieża obecnego, który poprosił, i oswiadczył, że kapłani nie powinni mieć cennika usług. Hahaha. Już to widzę. Tak naprawdę to nasi polscy kapłani powinni się moooocno wstydzić, bo pomimo nawoływań swojego zwierzchnika, pokazują swym zachowaniem, że mają go głęboko w .... A niestety, bo akurat obecny papież wydaje sie być fajnym człowiekiem. I nie ma wytłumaczenia, że ksiądz też człowiek. Jak się nie nadaję, to niech nie idzie na księdza! To przecież nie jest zawód...To powołanie. A nie winko, kobiety, przepych...No niestety.

Gość gość
"bądź co bądź" co najwyżej! co do reszty- masz rację

Nie jestem katolikiem i moje dzieci nie są prowadzone w duchowieństwie wiary , ale czysto hipotetycznie zakładam, że jakbym była osobą religijna, wierzącą w Boga, respektowała Biblie, to jednak patrząc na bagatelizujący stosunek KK dot. pedofilii i zamiatania takich karygodnych czynów pod dywan, w tak masowej skali widząc ze sa nastawieni na dobrobyt materialny i bogactwa, luksusy , sądzę że wtedy jednakże bym przepisała się chyba na protestantyzm , lecz zachowałabym wiarę ,tylko zmienila wyznanie na ewangelizm ,oni bardziej pokornie podchodzą wg mnie do członków swojego zboru

Gość gość
Wierzę w Boga nie w księdza. Modlę się do Boga, nie do księdza. Będę odpowiadać kiedyś przed Bogiem, a nie przed księdzem. I z mojego punktu widzenia ta dyskusja jest bez sensu.

Gość gość
mnie nie obchodzi co kto wyrabia.w końcu Każdy przaejdzie sad ostateczny -ksieza takze

Gość TheBoski
Sluchajcie dziewczyny , Jak polegacie na modłach to pewnie jesteście puste . A pozatym Tutaj nie ma boga w wino nie zmienia się woda Czy nie mam racji?

Gość gość
Ale bełkot ten post wyżej. Nic nie zrozumiałam :-D Pisz po polsku! :-D

Gość gość
TheBoski a cuda eucharystyczne potwierdzone przez naukowców? Chociazby ten cud w Sokółce naszej polskiej?

Gość gość
Chodzę do Kościoła i będę chodzić.

Gość gość
ToksycznaKobita ty nie jestes wierząca wiec po co wypowiadasz się w temacie o którym nie masz pojęcia ?

Gość gość
Nie rozumiecie istoty sprawy. Tu nie chodzi o to, że trafi się ksiądz pedofil. Statystycznie rzecz biorąc musi się trafić. W każdym innym zawodzie też. Ale ta 'organizacja' ma tendencje do krycia zbrodniarzy, a ci czują się wtedy bezkarni. Ich zbrodnie są ukrywane w imię idiotycznego strachu przed skompromitowaniem, a i często z powodu bagatelizowania problemu. Tam są całe grupy pedałów, które chyba akceptują po cichu pedofilię lub się jej nie sprzeciwiają. To jest chore. Jak myślę o takich obślizgłych umysłach - to jest szatan w czystej czyli nieczystej ;) postaci.

Gość gość
a ja mam takie pytanie czy stosując prezerwatywy chodzicie do komunii Św????????

Gość gość
pedofile i pedały a na dodatek złodzieje, bo jak można żądać kasy od biednych schorowanych ludzi za pogrzeby.

Gość gość
dziś słuchałem kazania duszpasterskie wiekszych bredni dawno nikt nie wygadywał przy mnie, ksiądz złodziej nagadywał ludzi że za mało dają na tace, jak tak można, przecież te biedoty w wioskach ledwo dają rady.

Gość gość
wierzę w Boga, w księży nie. W swoim życiu poznałam tylko jednego dobrego księdza, mądrego, uczciwego, skromnego, spokojnego, bezdzietnego. I jak na złość takiego wspaniałego księdza nam przenieśli tam, gdzie panował jakiś bałagan, bo tylko on to potrafił naprawić. A łajzy siedzą dłużej. Reszta to szkoda gadać, albo pijaki, albo kochankowie gospodyń, albo ojcowie licznej gromadki. Chodzę do kościoła ale dla Boga, nie dla księży. Znam wielu ludzi, którzy powoli tracą wiarę właśnie przez wybryki księży.

Gość gość
Ja się tutaj wypowiem, odpowiadając na pyt Autorki. Nie zmienił się. Widzisz Autorko, pedofilę są w każdym zawodzie. Byłam ministrantką, mój mąż ministrantem, mieliśmy do czynienia łącznie z kilkunastoma Księżmi, nic mi się nie stało, koleżance tak, ale z powodu ojczyma. Nie ma reguły. Chodzę na mszę, spowiadam się od święta :P ale tak było zawsze, dziecko wychowuje zgodnie z wiarą. Nie respektuje innej rzeczy, używam antykoncepcji oraz dziecko jest ważniejsze niż mąż, gdybyśmy nie mieli na jedzenie-pierwsze do nakarmienia byłoby dziecko, nie mąż ;)

Gość gość
do wyzej-to tak jakbys powiedziala,ze zaden pijany za kierownica ciebie nie potracil,a przeciez pijacy sa wszedzie...

Gość gość
01.11.13 [zgłoś do usunięcia] gość do wyzej-to tak jakbys powiedziala,ze zaden pijany za kierownica ciebie nie potracil,a przeciez pijacy sa wszedzie... przeczytaj moją wypowiedź ze zrozumieniem, napisałam, że są w każdym zawodzie, a tutaj chodziło o to, że nie każdy jest pedofilem...

Gość gość
Alez oczywiscie,ze nie kazdy jest! Co nie zmienia wielkiego problemu jakim jest pedofilia wsrod ksiezy,niestety .

Gość gość
:O

Gość gość
:O

Gość jan uszek
takie pytania zadają sobie ludzie przy okazji upublicznienia (nagle) afery - nieważne czy korupcyjnej, czy tak jak tu o pedofilach ( a czy to będzie ksiądz czy inżynier) problem jest stary jak świat. Uważam, że wiara i sakramenty ustanowione są wg Biblii przez Boga a księża są czasem trochę nieudolnymi jego wysłannikami (korupcyjnymi, pomylonymi, nawiedzonymi). Do kościoła chodzę dla siebie (daje mi to spokój ducha) a nie dla jakiegoś klechy. No to Pa - co było do napisania - napisałem (wina się nie napiłem bo nie było) pozdrawiam i zmykam.

Gość gość
ja uwazam ze skoro ksiadz slubowal co slubowal to powienien tego przestrzegac. nie rozumiem wypowiedzi typu ze moglo mu sie zdazyc bo w kazdym srodowisku sie zdaza. Nie! ksieza bronia sie nawzajem nisamowicie. co to znaczy ze kazdy popelnia bledy? ale jezeli tego typu blad popelni prosty zwykly czlowiek to idzie do pierdla na dluuuugie lata! a ksiedzu wolno zbladzic bo co? bycia pedofilem nie da sie wyleczyc! to nie choroba! za jajca powiesic. to samo zrobilabym z kazdym pedofilem! a nie jeszcze stac w kosciele i przekazywac "slowo Boze" w jakiego Boga oni wierza? czy ktos kazal im isc i slobowac czystosc? wiedzieli na czym polega bycie ksiedzem.

cy nadal chodzicie na mszę, spowiadacie się księdzu? x nie z powodu paru pedofilów zrezygnowałam ze świętych sakramentów

Gość gość
Nie, nie zmienił się. Kościół to wspólnota, którą tworzą ludzie. Jak wiadomo w bycie człowiekiem jest wpisana słabość, grzech. A to, że teraz są takie nagonki na Kościół to nic nie poradzę. W każdym środowisku będą się zdarzały wyjątki odchodzące od norm obowiązujących w danej społeczności. A poza tym, skoro wierzę w Boga, to wierzę w Boga, a nie w księży. I nic nie powinno mnie od Boga odciągnąć. :) Pozdrawiam.

Gość gość
Odp. na pytanie-oczywiscie,ze zmienil.Jestem duzo mniej naiwna,co do przedstawicieli...Wiara jednak ta sama.