Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie do matek dzieci wychowywanych zagranicą

Polecane posty

Gość gość

Uczycie swoje dzieci mówić po polsku? A jeżeli macie strasze: w jakim stopniu umieją mówić po polsku, mówią z akcentem innego języka czy czystą polszczyzną?

Gość MamaBerta
Syn jest dwujezyczny. Mowi bez obcego akcentu w obu jezykach. Czasem ma drobne problemy z odmiana i wymowa skomplikowanych slow, wtedy oczywiscie poprawiam i cwiczymy wymowe. Zdarzaja sie drobne wpadki slowotworcze wynikajace z tego, ze nadal uczy sie nowych slow jak my wszyscy przez cale zycie. Taschengeld - kieszonkowe u niego Taschenkowe ;-) Kolejne dziecko w drodze bedzie rowniez uczone obu jezykow.

Gość gość
Moja corka jest 2 jezyczna ale od poczatku kladlam wiekszy nacisk na nauke jezyka kraju w ktorym mieszkamy. Ma 3 lata I juz nie miesza jezykow.

Gość gość
Ja mam dylemat. Ja jestem z Polski, mąż z innego kraju, mieszkamy jeszcze w innym. Starszy syn w wieku 6 lat sie zbuntował i powiedział, że on polskiego się uczyć nie będzie. Córka ma roczek i nie wiem jak z nią będzie. Inna sprawa, że nie mam już rodziny w Polsce...

Gość gość
Moje dzieci mowia czysta polszczyzna bez nalecialosci obcego akcentu, starsza pieknie czyta po polsku i pisze chociaz tu robi troszke bledow ale nie ma nawet jeszcze 7 lat wiec wybaczalne. Urodzily sie obie poza Polska, wakacje w Polsce raz w roku.

Moje dzieci mowia w 3 jezykach.Po polsku ze mna, z tata w jego jezyku i kraju zamieszkania.W domu mowimy po angielsku. Dzieci to takie spece ze naucza sie tego w rok co my przez 10 lat.Dla nich jest to naturalne. Za to pogardzam polkami,ktore nie ucza dzieci jezyka ojczystego bo chca byc bardziej angielskie,niemieckie itp niz sami anglicy lub niemcy. Jestem polka i jestem z tego dumna.

Gość gość
kochanko Franka ale u mnie syn za nic nie chce sie uczyc polskiego. Raz mu zagroziłam, że ja nie będzie do mnie mówił po polsku to nie będę go słuchać. Przez tydzień odzywał się tylko do taty :/

Gość gość
Dzieci dwujęzyczne. W domu mówimy tylko po polsku. Chodzą do sobotniej szkolt polskiej, uczą się j.polskiego, historii polski i geografii.