Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość marylady2108shi

problem z paczką

Polecane posty

Gość marylady2108shi

Jutro muszę udać się na pocztę ,odebrać telefon za który zapłaciłam 300 zł,w urzędzie celnym narzucili mi na niego cło 7 dych czyli tyle jutro muszę dopłacić przy odbiorze.Na awizo pisze ,że przesyłka jest pobraniowa i z zadeklarowana własnością i tu jest moje pyt.Otóż,czy mogę na poczcie za jakąś dopłatą otworzy przesyłkę i sprawdzić czy jest tam rzeczywiście telefon ?

Gość marylady2108shi
Czy mam prawo na poczcie po jakiejś opłacie otworzyć paczkę?

Gość gość
mozesz bez doplaty, po prostu powiedz ze otwierasz przesylke przy pani z okienka i jezeli telefon bedzie uszkodzony czy nie bedzie go w ogole, sporzadzi wraz z toba protokol i odesle paczke do nadawcy.

Gość marylady2108shi
Dzięki za odpowiedź ale z tym odesłaniem to ciężko będzie ponieważ telefon kupiłam na allegro od sprzedawcy z leciał z chin9chociaż w aukcji wyraźnie było napisane ,że z UK),chyba ,że od razu wezme dane sprzedawcy i jemu odeśle telefon ale z kolei ,on ma już konto zawieszone,a ten telefon zamówiłam końcem lipca,sprawa zgłoszona na policji i teraz po wezwaniu do zapłacenia cła dopiero jutro rzekomo ma być dlatego chce sprawdzić

Gość marylady2108shi
Przepraszam za literówkę i chaotyczny napis

Gość gość
nie za bardzo rozumiem. nie wiem w sumie co chcesz zrobic teraz? kupilas telefon i nie chcesz go odbierac? to nie idz na poczte. chcesz go odebrac ale zaraz odeslac? to sie mija z celem, przesylka awizowana na poczcie polezy 2 tyg i wroci do nadawcy. nie musisz nawet tego protokolu spisywac, odbierasz przesylke nie ma telefonu piszesz do allegro i na policje o wyludzenie kasy. skoro gosciu juz ma zawieszone konto to tez nie za bardzo wiadomo co chcesz z tym zrobic? zadzwonisz na policje, ze telefon dostalas?

Gość gość
Jaki telefon kupiłaś? Jak sądzę z Aliexpress?

Gość gość
Juz doczytałem. Kupiłaś u "pośrednika" z Allegro, który zamawia na Aliexpress u chińczyków. Jaki to model? Jak mówisz, że tylko 300 zapłaciłaś w lipcu, a wtedy dolar był dośc drogi, więc odliczając proizję "handlarza" z Allegro telefon pewnie wart z 60 dolarów, to nie chcę Cię martwić, ale raczej podróbka.

Gość gość
Sprawa wyląda tak: Dziewczyna kupiła przez Allegro niby telefon. Tak na prawdę kupiła usługę pośrednictwa w sprowadzeniu telefonu z Chin (dropshipping). Gośc za nią zamówił telefon u chińczyka na jej adres, za co wziął sobie prowizję (niezły interes, wiąć stówkę za pare klików). Telefon wysłany przez Pocztę Chińską (choć trudno w to uwierzyć, to coś gorszego niż Poczta Polska, przesyłki do Polski idą 30-60 dni) Celnicy go zatrzymali i dostała 23% VAT do zapłaty (pośrednika to nie interesuje) Jak telefon się zepsuje to musi go odsyłać do China na własny koszt Prawdopodobnie telefon po naprawi(refurbished), albo co bardzien prawdopodne podróbka. Interes, życia !!! Dlatego przestrzegam, czytajcie dokładnie opisy i jak ktos pisze, że wysyłka z zagranicy to lepiej nie ryzykować.

Gość gość
po co chcesz odbierac te przesylke skoro chcesz ja odeslac?? zaplacisz 70 zl cla (to nie jest przesylka pobraniowa w sensie, ze zaplacisz za nia tyle ile sie umowilas ze sprzedajacym, zaplacisz samo CLO), paczka jest chyba na WERze jezeli to maly pakunek? bo tam jest punkt celny, nei na urzedzie? zreszta jak napisalam, oplacisz clo zeby w ogole te paczke otworzyc, jezeli bedziesz chciala ja odeslac to juz bez tych 70zl (chyba ze Urzad Celny nalozy na ciebie te sama kwote zwracajac paczke do Chin czy skad tam przybyla)

Gość gość
Przesyłka nie jest W WERze, tylko poszła do docelowego UP. Przy pobraniu płacisz tylko VAT (23% wartości paczki) Jak nie odbierzesz to paczka wraca do Chin na koszt nadawcy, Chińczyk sobie odliczy od wartości zamówienia (jakieś 20-30E) i zwróci kasę kupującemu, którym jest pośrednik z Allegro, a nie ty. A skoro mówisz, że pośrednik ma zawieszone konto to pewnie tej kasy juz nigdby nie odzyskasz. Lepiej zapłać VAT i módl się, żeby telefon nie byłm podróbka i chociaż z rok podziałał, a następny raz nie wierz w takie super okazje. Nie wiem czy wiecie, ale większość np. AirMaxów na Allegro jest z Aliexpress, gdzie pośrednicy płąca za nie 30-40$, a ludzie w PL kupuja to za 200 zł, jak to wszystko lewizna.

Gość paulwec
Takie problemy to u nich rzecz normalna :D a na allegro sprzedają po 2x drożej, a towar jest z Chin i nie ma co do tego wątpliwości. Ja kupuję też z chin, ale ze strony www.tzch.pl ;) jest o wiele wygodniej, taniej i szybciej.