Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Cz uwazacie ze w UK jak ma sie dziecko to rzad daje kupe kasy

Polecane posty

Gość gość
ja mieszkam w UK i ma 2 dzieci dostaje bardzo mao bo mój mąż włąśnie przekroczył magiczną kwotę 16 000 w skali roku i nic kompletnie nam sie niestety nie należy oprócz małego dodatku na dzieci i wszystko, nie mamy dodatku do mieszania ani żadnych ulg, teraz jestem w ciazy z kolejnym dzieckiem i nawet nie dotane tzw becikowego a w Polsce jest dla wszystkich tutaj tylko dla najbiedniejszych jak rodzina ma przychód w skali roku ponizej 16 000 to dostaje dodatki a jak się tą kwote przekroczy to nic sę nie dostaje taka prawda, poza tym w UK wszystko jest cholernie drogie i w sumie to trudno coś zaoszczęzić ze względu na koszty życia zazwyczaj ludzie żyja na bieżąco jak w Polsce, jedynie jest łatwiejbo nie trzeba nic kupowac do szkoły nie ma wyprawek a dziecko już w wieku 4 lat zaczyna uczęszczać do szkoły za darmo w Polsce dużo trzeba płącić za przedszkole

Gość gość
ja mieszkam w UK i ma 2 dzieci dostaje bardzo mao bo mój mąż włąśnie przekroczył magiczną kwotę 16 000 w skali roku i nic kompletnie nam sie niestety nie należy oprócz małego dodatku na dzieci i wszystko, nie mamy dodatku do mieszania ani żadnych ulg, teraz jestem w ciazy z kolejnym dzieckiem i nawet nie dotane tzw becikowego a w Polsce jest dla wszystkich tutaj tylko dla najbiedniejszych jak rodzina ma przychód w skali roku ponizej 16 000 to dostaje dodatki a jak się tą kwote przekroczy to nic sę nie dostaje taka prawda, poza tym w UK wszystko jest cholernie drogie i w sumie to trudno coś zaoszczęzić ze względu na koszty życia zazwyczaj ludzie żyja na bieżąco jak w Polsce, jedynie jest łatwiejbo nie trzeba nic kupowac do szkoły nie ma wyprawek a dziecko już w wieku 4 lat zaczyna uczęszczać do szkoły za darmo w Polsce dużo trzeba płącić za przedszkole

Gość autorka tematu e
Pracy nie wybielam, przeciez napisalam ze wiem ze mam szczescie, zmiane tez mi zmienili na jaka chcialam, nie pisze ze jest tak w calym Uk, tylko u mnie...i z tym da sie prcowac

Gość gość
16000 rocznie to jest naprawde ubostwo. Ja przez 2 lata zarabialam 18000 i zyc sie nie dalo a co dopiero z rodzina?!?!? Jak wy zyjecie? Ja placilam 500 za pokoj do tego rachuni i prawie nic mi nie zostawalo, a jeszce do tego meic rodzine? Niewyobrazalne.

Gość gość
wiec tak my finansujemy te zasilki i councilowskie domy tym, dla ktorych niskie zarobki sa wystarczajace i jest im w domku z councilu dobrze usmiech.gif Tak bardzo dobrze nam w domkach z consilu,bo tez placimy niemale podatki,pracujemy z mezem uczciwie nic niczego nigdy nie kombinowalismy zasilkow zadnych procz rodzinnego nie mamy,wiec ten domek to dla nas rekompensata za te placone podatki na darmozjadow!>>> normalnie jak mnie wpieniaja takie wpisy... Jak ci sie nie podoba polityka rzadu UK, to wracaj do PL, gdzie rzad ma w d***e swoich obywateli, gdzie nic nikomu sie nie nalezy, tylko musi placic podatki, ale nic w zamian za to nei dostaje, a jak mu sie powinie noga, np ciezka choroba albo wypadek to skonczy na ulicy. Moj maz tez placi wysokie podatki i tez nic nam sie nie nalezy z benefitow, ale wciaz pamietam z jakiego kraju przyjechalam... Kraju, gdzie jak to mowi John Kerry, sekretarz stanu USa zdarzyl sie cud gosporadczy. Taki cud, ze z Syrii ogarnietej wojna ucieklo 600 tys ludzi, a z PL gdzie zadnej wojny nie bylo ok 3 mln i wciaz uciekaja... Wracaj do PL i plac tam podatki za nic, bo nawet emerytury sie nie spodziewaj w przyszlosci nawet tej glodowej... Jak to szybko emigranci zapominaja dlaczego zyja w UK a nie w PL... Zauwaz tez, ze gdyby wielu z tych darmozjadow nei siedzialo na benfitach, wielu Polakow nei znalazloby pracy w UK, gdy zmusza ich do tego (a terazniejsza polityka zmierza ku temu) wtedy Polacy zostana wymienieni na tubylcow, szczegolnie jak wprowadza liczne ulgi i udogodnienia dla firm, zeby zatrudnialy Brytyjczykow niz emigrantow z Europy wschodniej. Moze pozostanie dla nas tylko ta praca, ktorej juz naprawde nikt nei chce, bo jest brudna, w zimnie, czy w ekstremalnych warunkach, ale z tej lepszej zacznie sie wygryzanie w bialych rekawiczkach, zeby siostrzeniec, kuzynka czy kuzyn mieli prace. Myslicie tak krotkowzrocznie... Ile czasu uplynelo od naszego "najazdu" UK, jak pogorszyly sie warunki pracy i placy w tym kraju... Gdy zabiora benefit, szybko UK stanie sie druga PL, juz biznes brytyjski z Cameronem, ktory go wspiera przebiera nerwowo nozkami, na mysl, ze Brytyjczycy zaglosuja za wyjsciem z UE i wtedy beda udcieci od stalego doplywu taniej sily roboczej, zeby moc dyktowac warunki pracy i placy, i wykrecac ludzi w pracy jak tylko sie da... Z drugiej strony jak Polacy zostana odcieci od mozliwosci wyjazdu zarobkowego za granica, moze wtedy sie obudza, ze za 300 euro zycie to wegetacja i zaczna wreszcie wlaczyc tj Hiszpanie czy Grecy...

Gość gość
My mamy 28000 razem i tez nic nie dostajemy Dla kogoś wydawać sie moze ze to dużo ale to prawie nic jak ma sie 2 dzieci na utrzymaniu życie w Uk drogie jest. Sama jestem w szoku jak przychodzi rozliczenie coroczne i widzę ta kwotę to sie zastanawiam gdzie te pieniądze...

Gość gość
500 funtow za pokoj, to gdzie ty dziewczyno mieszkalas? Ja sobei nie wyobrazam zyc na pokoju, w jednym domu z obcymi osobami? Co to za zycie, wcale nic lepiej niz w PL...

Gość ghuu
To ja ci wylicze z najnizszej krajowej jak wyzyjesz, pisze tak jak wydaje ja, 2 bed 920f, council tak, 135, jedzenie, kolo 500, przedszkole 900f, rachunki, tel, mddia, gaz kolo 200, paliwo 200, ubezp.100f, podlicz jakbys z tego wyzyla na min, Najnizsza krajowa to kolo 900 x 2, 1800-135-500-900-200-200-100 +child benefit 80, =1880-2035 , i jestesmy na minusie, nadal uwazasz ze za minimalna da sie wyzyc?:)

Gość Oli82
My z mezem w dwojke normalnie zyjac, nie zalujac sobie na owoce, jogurty, ryby, wedliny wydajemy conajmniej £250 miesiecznie na same zakupy w marketach.Widze na zestawieniach z banku, bo zazwyczaj placimy karta. Czasem wyjdzie nam prawie £400 na miesiac. Oprocz tego w weekendy conajmniej jeden dzien jemy na miescie albo zamawiamy take away, w tygodniu zdarza nam sie wypic kawe w kawiarni czy pojsc pinta. Mysle, ze to generuje dodatkowo conajmniej £200 na nas obu. Zaznaczam, ze zyjemy normalnie, ale nie szalejemy. Lunche do pracy zazwyczaj bierzemy z domu. Znam takich co codziennie na kawy plus lunche wydaja po £20. Za pare miesiecy spodziewamy sie dziecka i wizja przedszkola lekko mnie przeraza, poniewaz jest to koszt conajmniej £800 na dziecko. Przy jednym powinnismy dac rade, ale przy dwojce mimo dobrej pracy jedno z nas bedzie pracowac za darmo albo zrezygnuje;/ Nie wiem skad wziela sie wizja Anglii jako ‘krainy mlekiem i miodem plynacej’, ale jesli chcesz tu zyc na dobrym standardzie , samodzielnie (nie ‘na tzw pokoju’) , wychowujac dzieci i realizujac sie zawodowo musisz naprawde dobrze zarabiac i byc swietnie zorganziowanym. Moze dla niektorych zabrzmi to jak abstrakacja, ale w Londynie przy kredycie , dwojce dzieci budzet £4000 na reke moze okazac sie za maly. Kredyt na conajmniej £300.000 (nic taniej w Londynie juz nie kupisz) plus rachunki to ponad £1500, przedszkole na 2 dzieci -conajmniej £1600, jedzenie na 4 osobowa rodzine ok £400, sieciowki na nas dwoje to conajmniej £250 plus masa innych drobiazgow).