Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość urlop wypoczynkowy

czy pracodawca może zmusić mnie do pójścia na urlop wypoczynkowy

Polecane posty

Gość urlop wypoczynkowy

obecnie przebywam na urlopie macierzyńskim, zakończę go w sierpniu 2014 roku, po jego ukończeniu wykorzystam zaległy urlop wypoczynkowy to oczywiste, zostanie mi do wykorzystania urlop wypoczynkowy z roku 2014 jednak nie chce z niego od razu korzystać, wolałabym z niego skorzystać na ferie zimowe i w wakacje (opieka nad szkolnym dzieckiem w tym czasie), wiadomo, że zaplanować urlop muszę ale czy muszę go wykorzystać zgodnie z tym planem czy mam prawo potem raportem przenieść urlop na inny termin?

Gość urlop wypoczynkowy
chciałabym po prostu urlop z 2014 roku, zamiast korzystac z niego w listopadzie czy grudniu, wykorzystać jako urlop zaległy w roku 2015, do końca wrzesnia, zgodnie z obowiązujacymi przepisami, nie wiem tylko czy jak juz zaplanuje ten urlop (a musze go zaplanowac na 2014 rok) to czy to jest "święte" czy moge to potem zmienić raportem?

Gość grettabe
mozesz wykorzystac zaległy urlop w nowym roku - do końca wrzesnia- no i to jest 'swięte' wg przepisów Zalezy od pracodawcy, ale teraz jest duża nagonka na to, zakł.pracy są mocno spr. pod tym względem i pracodawca obrywa po tyłku jesli nie wysle pracowników na zaległe urlopy - ma takie prawo. A jesli wysyłany pracownik uchyla sie od wykorzystania zaleglego urlopu pomimo napomnien pracodawcy - PIP moze sie pzryczepic i praownikowi nalozyc karę.

Gość tootsiee
moze zmusic, oczywiscie

Gość urlop wypoczynkowy
ale ja chce wykorzystac ten urlop (chodzi o urlop za 2014 rok) ale musiałabym go wykorzystać w listopadzie 2014 roku (w pazdzierniku 2014 skończy mi sie urlop zaległy) a wolałabym wykorzystac go jako urlop zaległy w lutym i lipcu 2015 roku, pytanie czy pracodawca moze zmusic mnie do wykorzystania tego urlopu w listopadzie 2014 roku.

Gość gość
To co ty bys wolala ma tu male znaczenie, pracodawca moze cie zmusic do wykorzystania urlopu i tyle, przeciez ci ludzie tlumacza. Glupia jestes czy co?

Gość urlop wypoczynkowy
zgodnie z jakim przepisem ma do tego prawo?

Gość tootsiee
zgodnie z obowiązujeącymi przepisami Prawa Pracy!! - chyba ze chcesz się spotkac z Panstwową Inspekcja Pracy i zapłacić kare :P

Gość balabina
chodzi o urlop za 2014 rok) ale musiałabym go wykorzystać w listopadzie 2014 roku (w pazdzierniku 2014 skończy mi sie urlop zaległy) wytłumacz jeszcze arz bo nie vczaje zupełnie o co ci chodzi

Gość balabina
urlop na 2014 masz od stycznia 2014 - i masz go wykorzystac w 2014 roku - jesli nie - przejdzie jako zaległy na 2015 - i do końca wrzesnia 2015 musisz wykorzystac zaległy pozostały urlop z 2014!

Gość balabina
z tego co piszesz - NIE - pracodawca raczej nie zmusi cie zebys wykorzystała urlop z 2014 w listopadzie 2014 (bo bedzie on BIEŻĄCY) rozumiesz??

Gość gość
mnie zmusila slowami "masz isc na wolne bo jak nie to i tak Ci nie zaplace za 2 tyg co Ci sie uzbieralo" juz u niej nie pracuje, szmata jedna !!

Gość balabina
aaa, no to zalezy gdzie pracujesz - prywaciarzowi własciwie.... wolno wszystko Masz umowe o prace, stały etat? na jakich zasadach pracujesz?

Gość urlop wypoczynkowy
tootsiee chyba coś Ci na głowę spadło, np. z urlopu przysługującego mi w roku 2010 korzystałam też w roku 2011 jako urlop zaległy i jakoś PIP mnie nie odwiedził :D:D:D balabina no tak, ja właśnie wiem, że jak jest urlop przysługujący w 2014 roku to korzysta się z niego od 1 stycznia do 31 grudnia 2014 roku lub też do 30 września jako urlop zaległy, tylko się zastanawiam czy istnieje taki przepis, który pracodawca mógłby wykorzystać aby mnie zmusić, żebym wykorzystała zaplanowany przeze mnie przykładowo urlop na 3-28 listopad w tym właśnie terminie (wiadomo, że nie mogę zaplanować urlopu z 2014 roku na rok 2015) czy mogę przesunąć go na 2015 rok, tak byłoby dla mnie lepiej bo mam 7 letniego syna i chciałabym mu zapewnić opiekę na dni wolne od szkoły. Nie chodzi mi o widzimisię szefa tylko o konkretne przepisy, czy istnieje taki przepis, który mógłby mnie zmusić do tego urlopu w 2014 roku, szukałam i nie znalazłam ale może coś przeoczyłam.

Gość tootsiee
.... urlopu przysługującego mi w roku 2010 korzystałam też w roku 2011=--- nooo to chyba normalne! zaległy z 2010 wykorzystuje sie w 2011 ! :O

Gość urlop wypoczynkowy
mnie słowami nie może zmusić, pracuję w państwówce więc obowiązują nas przepisy i bez nich chyba nic mi zrobić nie może

Gość urlop wypoczynkowy
mam umowę o pracę, stały etat, państwowa robota

Gość balabina
mnie na szczęscie tez :P - korzystam ze wszystkich przysługujących mi praw, a pracodawca ma odwiediny czete z PIPu wiec nie boje sie o moje urlopy i wszystko ;)

Gość balabina
to co sie boisz? kwestia dogadania! u nas nei ma - ze mam wykorzystac, planuje sobie urlop i ide, nei chce - nie ide, tyle zeby pilnowac zaległego do konca wrzesnia nastepnego roku i tyle

Gość urlop wypoczynkowy
balabina pytam bo zmienił mi się pracodawca na wielkiego chama i nie lubi przekładania urlopu i jak to ma zależeć od jego widzimisię to by mi nie pozwolił ale jak przepisy "stoją" po mojej stronie to się nie obawiam, stąd moje pytania

Gość balabina
a to nie pytaj meni tylko pracodawcę :) rozumiem, z eu was jest planowanie urlopw (takich dłuższych) tak?? booosz u nas na sczescie nie, ja i tak nigdynie wiem kiedypójde, chodze 2 razy w roku i czesto w zimi ena narty, juz krótsze, ciesze sie ze nie trzeba odgórnie mówic kiedy sie idzie :O

Gość urlop wypoczynkowy
balabina niestety planujemy w listopadzie urlop na cały następny rok :( Z poprzednim szefem nie było problemu i można było sobie przesuwać urlop zgodnie z nowymi planami ale ten teraz jest dziwny, nienawidzi jak ktoś chce przesuwać urlop i nienawidzi jak ktoś w ogóle wykorzystuje urlop, nawet domaga się, żeby co niektózy na urlopie siedzieli w pracy, taki palant i wiem, że jeśli chodzi o dogadanie się to nie ma szans, pozostaje mi liczyć na przepisy