Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karollllin

Jak oszczędzać

Polecane posty

Gość karollllin

Witam.. Jak oszczędzacie? Ja zarabiam 1400zł, 600zł idzie mi na mieszkanie + 200zł, zostaje mi 600zł na cały miesiąc, mieszkam z chłopakiem więc zakupy robię raz on raz jak.. niby budżet mamy wspólny ale jakoś tak każdy trzyma swoje pieniądze :) Niby 600zł na miesiąc to nie mało, ludzie żyją za mniej.. ale ja jakoś nie potrafie sobie wygospodarować tej gotówki, cały miesiąc jadę na zaliczkach.. później przychodzi do wypłaty i dostaję 800zł.. i tak w kółko..

Gość gość
ile macie lat?

Gość gość nr 137
To jest bardzo mało, nie umiałabym tak żyć na dłuższą metę. :( Może zacznijcie od opracowania budżetu żywnościowego z chłopakiem? Skomponujcie menu, obliczcie, ile będzie kosztować i podzielcie się tym na pół. Bo takie zakupy na zmianę nie są równe - np. głupi proszek do prania to już jest 30 zł (w carrefourze, 4 kg Persil) plus płyn do płukania - no i razem to już prawie 50 zł

Gość gość
trzema mało jeść - wtedy mniej srasz i idzie mniej papieru , wody i mydła

Gość karollllin
Zakupy na pół nie w sensie takim że się składamy czy coś, po prostu jeździmy na zakupy czasami płacę ja czasami on, nie wyliczamy się co do złotówki.. chodzi o to że ja mam swoją kase na swoje wydatki on swoją..

Gość gość nr 137
No to ja nie wiem, jak Ty to robisz. Nie dałabym rady za 600 zł najeść się, ubrać, wyleczyć w razie choroby, dojeżdżać do pracy, wyjść gdzieś czasami, mieć na nieprzewidziane wydatki.

Gość gość
zmienicie sklepy. nie róbcie zakupów w jednym. w każdym sklepie masz promcje. w jednym kupisz taniej kawę a w drugim chleb.

Gość karollllin
wymysliłam aby kupy robic razem to tylko raz sie spuści wodę :)

Gość mario356
Sposobów na skuteczne oszczędzanie jest kilka www.az-finanse.pl ale w tym kraju nie da sie oszczedzac z wyplaty bo z niej nie zostaje praktycznie nic, oszczedzac to mozna ale pracujac za granica.

Gość iwonax
no zależy, jak sobie odmówimy kilka rzeczy to da się coś tam oszczędzić. Ja tak oszczędzam od kilku miesięcy, fakt że to małe kwoty ale się udaje. Założyłam konto w ike i tam przelewam , mogę rządzić sama swoją kasą , w sensie w co ma być zainwestowana. Więc moi drodzy da się - naprawdę