Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy opłaca się mieć dziecko

Polecane posty

Gość gość

Pytam szczerze i proszę o odpowiedzi. Stoję przed taką decyzją i różne już zdania na ten temat słyszałam. Generalnie instynkt macierzyński mam słabo rozwinięty. Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Gość gość
przepraszam, ale kompletnie nie rozumiem Twojego pytania

Gość gość
też nie rozumiem

Gość gość
Pytam czy warto posiadać dziecko, czy macierzyństwo daje bezwzględne szczęście, czy nigdy się takiej decyzji nie żałuje. Rozmawiałam z kilkoma koleżankami i uzyskałam skrajne odpowiedzi. Ja instynkt macierzyński mam słabo rozwinięty wiec nie wiem czy to dla mnie.

Gość gość
Lepiej żebyś nigdy nie miała jeżeli zastanawiasz się nad opłacalnością 😠

Gość gość
nikt ci przecież nie zagwarantuje, że bedziesz całe życie wniebowzięta, że masz dziecko, wiadomo że są zarówno blaski jak i cienie macierzyństwa

Gość gość
To nie piesek którego przywiążesz do drzewa w lesie! 😠

Gość gość
Takie pytanie mozesz zadac np.w banku gdzie chcesz konto zalozyc...zapytaj czy sie oplaca.Lepiej Ty tego dziecka nie miej

Gość gość
Powiem ci, że są plusy i minusy. jak wszędzie. skoro masz słaby instynkt może się on rozwinąć po porodzie, albo i nie. Wszystko zależy od osoby. warto taką decyzję dobrze przemyśleć, bo nie jest to decyzja w sprawie kupna nowej sukienki, ale decyzja na cale zycie. dobrze byłoby tez mieć jakies wparcie w rodzinie. pozdrawiam i życze dobrych wyborów.

Gość gość
Ja nieżałuję mimo kilkumiesięcznej depresji poporodowej.

Gość gość
Droga autorko ! Co to w ogóle za pytanie ? Czy OPŁACA sie mieć dziecko ? Dzieck oto nie jakiś rachunek, kredyt czy zakup żeby miał sie opłacać.. :/ masakra...dziecko do dużo wydatków, odpowiedzialność, zmiana trybu życia o 360 stopni..ale też wiele szczęśliwych chwil, gdy robi postępy z tygodnia na tydzień, a także wiele nerwów kiedy płacze nie wiadomo dlaczego, kiedy ząbkuje lub coś go boli...więc przekalkuluj sobie i pomyśł czy to się OPŁACA ?

Gość Lycka0510
19:16:12 O 360 to się nic nie zmienia!

Gość gość
Ojej, ale chyba dobrze, że pyta. Dziecko to nie jest decyzja na chwile. Ja jestem za świadomym macierzyństwem.

Gość gość
A o ile droga Lycka ??

Gość gość
o 180 stopni, bo 360 to kąt pełny

Gość Lycka0510
a o 180 stopni :P co do pytania: To...nie wiem co powiedzieć, rozśmieszyła mnie opłacalność dziecka

Gość gość
Dobrze że pyta? Decyzję o urodzeniu dziecka uzależnia od rad koleżanek i teraz tego forum, to kretynizm a nie dobrze :D

Gość gość
No to mi właśnie chodziło o kąt pełny, bo życie całkiem się zmienia drodzy forowicze..

Gość gość
A wy decyzji o dziecku nie podejmowałyście, nie planowałyście, tylko po prostu ot zdzarzyło się?

Gość gość
Tylko , że kąt pełny to punkt wyjścia. Czyli tak, jakby nic się nie zmieniło.

Pewnie,ze się opłaca.Co miesiąc z państwowej kasy dają kupę szmalu na każdego bachorka!

Gość gość
"No to mi właśnie chodziło o kąt pełny, bo życie całkiem się zmienia drodzy forowicze" ktoś ci tu tłumaczy a ty nadal nie kapujesz że kąt pełny niczego nie zmienia, to tylko bączek i wszystko jest jak było :D

Gość gość
Jeju, można planowac, myśleć jak to jest..ale nie wiązać tego z opłacalością, bo oczywiście, że się nie opłaca,,dziecko to duży wydatek..ale skoro ktoś patrzy takimi kategoriami to powinien się na prawdę zastanowić czy powinien mieć to dziecko...można było jakoś inaczej zadać to pytanie i nikt by się nie czepiał, autorka jest sama sobie winna

Gość gość
Boże..nie słyszeliście nigdy, że coś się zmieniło i 360 stopni.. ? Bo ja tak

Gość gość
Ok, w taki razie pytanie powinno brzmieć: czy warto mieć dziecko? jedno sformułowanie i jaka afera.

Gość gość
nie, zmienić sie może o 180 stopni

Gość gość
Nie jest winna tylko głupia, pyta o korzyści jakie z tego będzie miała, jeżeli sama tego nie wie to namawianie jej na dziecko to też głupota :D

Gość gość
Bo prymitywy tylko mówią, że coś się zmieniło o 360 stopni. Ja też słyszałam jak ktoś mówił "nie dodawaj drewna do ognia", albo "oczywista oczywistość" , ale to jeszcze nie świadczy o poprawności formy.

Gość gość
"czy warto mieć dziecko?" to wcale niczego nie zmienia, wszystkie komentarze są aktualne :D

Gość gość
Opłaca? Finansowo- na pewno nie :D Chyba że będziesz takim rodzicem jak ojciec sióstr Williams, jemu się pewnie opłaciło ;) Emocjonalnie? Nie wiem czy to reguła, ale mój daje mi dużo radości, tyle że po prostu miło na niego patrzeć, nie jest przylepą i nie przychodzi sam się tulić, nie rozdaje buziaków... a pomysły ma takie że wykańcza nas nerwowo. Zabiera masę czasu, dla związku próba... Generalnie- nie, nie opłaca się ale może za 30 lat będziesz miała słodziutkie wnuki które będziesz mogła zabawić wtedy kiedy chcesz a jak zaczną marudzić, oddasz rodzicom...