Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość okeyy

ciąża w okresie wypowiedzenia

Polecane posty

Gość okeyy

Witam, 2 tyg temu zamknięto sklep w którym pracowałam. W ciąże zaszłam będąc na wypowiedzeniu. Czy mogę starać się o jakąś pomoc finansową, czy jest już za późno? Była któraś z was w takiej sytuacji?

Gość gość
gdy zajdzie się w ciażę na wypowiedzenie, pracodawca ma obowiazek cofnąć wypowiedzenie.Niestety... w Twoim przypadku raczej nic z tego, bo sklep został zlikwidowany, więc nie ma opcji przywrócić cię do pracy. Znam sie trochę na tym, bo byłam w takiej sytuacji

Gość gość
gdybyś była po prostu zwolniona, ale firma istniałaby nadal, to wtedy na 100% wracasz do pracy. Niestety, jeżeli zakład jest zlikwidowany, to nic z tego. Ale w ciagu 14 dni od rozwiazania umowy mozesz isć na L4 ciążowe (270 dni) i wtedy zus normalnie wypłaca całe zwolnienie do konca tych 270 dni

Gość okeyy
dzięki, własnie o to mi chodziło! Tzn sklep został zlikwidowany ale sieć istnieje nadal.

Gość gość
a skoro firma istnieje nadal, to masz szanse. najlepiej idź do inspekcji pracy i zapytaj, oni dokładnie Ci odpowiedza. Aha, przygotuj się na przeprawe z szefem. Oczywiscie nie znam Twojego szefa, ale mój na pozór jest kulturalną, przyjazna osobą, a jak dowiedział się o mojej ciaży, to lepiej nie mówić, jak mi nawrzucał

Gość okeyy
Moja kierowniczka też już nie pracuje, sklep został zlikwidowany. To sieć obuwnicza "Bata".

Gość gość
a l4 od ginekologa czy od lekarza rodzinnego?

Gość gość
pls,wie ktos?

Gość gość
dostałam l4 od ginekologa. gdzie mam je wysłać i jakie dokumenty dolączyc zeby dostac pieniążki z zusu?

Gość gość
skoro zus będzie mi wypłacał zwolnienie, dlaczego miałabym z niego nie skorzystać?

Gość gość
a te słowa, które tak łatwo Ci się wypowiada, mam nadzieję że kiedyś obrócą się przeciwko Tobie. Wierz mi, nie warto...wszystko wraca