Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ika01

służba zdrowia w uk

Polecane posty

Gość Ika01

Witam Co powiecie w tym temacie? Ostatnio byłam u gp zapytać o badanie krwi i testy na alergie, odpowiedź na pierwsze a po co??? wręcz był oburzony, jesteś młody zdrowy i nic Ci się nie dzieje nie ma takiej potrzeby, nawet jeśli kilka lat jesteś w Anglii i nie miałeś badania. Sam przyznał, że to są koszty. testów na alergie nie robią bo możesz sobie kupić w aptece tabletki na alergie więc to jest to samo co on by mi przepisał. powiem szczerze, że poczułam się jakbym mu się narzucała przez jego odpowiedzi.

Gość gość
no ale masz alergie albo jej objawy?

Gość Ika01
mam objawy szczególnie nasilające się wiosną, w czasie kwitnienia, mówiłam mu o tym

Gość gość
no to masz alergie na pylki lub trawy, co Ci da test? i tak bedziesz musiala brac antyhistamine. W Polsce tez by tak od razu Cie nie przebadali.

Gość Ika01
a w Polsce parę lat temu dostałam skierowanie na badanie od ręki, jedyny problem nie było już miejsc a potem już nie poszłam

Gość gość
Leczyć sie trzeba prywatnie w Polsce , tutaj pacjentów sie olewa , ja już drugi rok chodzę do mojej przychodni od jednego GP do drugiego z bólem zoladka , i doprosić sie o gastroskopie nie moge , bo jak GP mówi na raka jestem za młoda , mhhhm tak jakby wiek i rak mieli cos ze sobą wspólnego , szkoda gadać .

Gość dkddddfdfd
W UK NIE MA służby zdrowia, podobnie jak i w Polsce zresztą. NIE jesteśmy NICZYIMI służącymi! Tu jest opieka zdrowotna, a nie służba! Służącego to sobie w dżungli znajdź!

Gość gość
Sluzba czyli sluzycie pomoca w razie potrzeby , durniu

Gość gość
takie badanie kosztuje NHS kilkaset funtów, nie dziwne że że nie chce zrobić badan krwi na zawołanie, jak potrzeba to zrobią, ja nie miałam z tym problemów

Gość gość
a ja jestem całkiem zadowolona, a przechodzilam tu ciążę, poród (cesarka emergency), różne takie sprawy dziecięce (zapalenie ucha, angina, ospa, infekcja dróg moczowych), moja anemia, egzema, zalożenie spirali, lecznie zatok męża, leczenie urazu mięśni męża ... wszystko nhs i dało radę i jestesmy zadowoleni

Gość gość
taż leczyłam zatoki na NHS! nawet wysłali mnie do prywatnej kliniki na badania i konsultacje i nic nie płaciłam!!!

Gość gość
Bo to zalezy od przychodni , ja kiedys tez mialam super lekarza , ale sie przeprowadzilam i trafilam na przychodnie gdzie sami imbecyle pracuja :(

Gość gość
Ja czekalam na biopsje 1,5 miesiaca, w Polsce moja kolezanka miala 3 biopsje w ciagu 1 tyg.

Gość lody rozmrozone to najgorsze
zalezy czego biopsje - ja bylam wyslana do kliniki piersi bo wykrylam jakis guzek. Na wizyte czekalam chyba z 4 dni i podczas jedej wizyty zrobili mi usg, biopsje i konsultacje. bylam bardzo zadowolona

Gość gość
w UK musisz sam sobie wykryc chorobe, a wtedy idziesz do GP i oni cie lecza. Jezeli przyjdziesz do GP i tylko powiesz, ze cos gdzies tam cie boli, albo szczypie, to oni nie beda wiedzieli i nigdy sie nie wyleczysz. Musisz samemu poznac objawy, przypisac je do konkretnego schorzenia i powiedziec o tym GP i wtedy cie zaczna leczyc...

Gość gość
Ja pracuje w tej sluzbie zdrowia i chociaz mam szczescie do prawidlowo postawionej diagnozy to mimo znajomosci na operacje musze czekac miesiacami... Ale na wiedze lekarzy nie narzekam, niestety NHS jest przeladowany i nie wyrabia ze wszystkim.

Gość gość
Za kazdym razem jak ide do GP jestem uzbrojona w wiedze. I tak "lekarz" zaglada zawsze do internetu. Pewnie szuka w Google co mi jest :D

Gość ex_debill_znowu_po
NHS jest zdecydowanie antyhipohondryczny;) Idź na wiosnę jak Ci się nasilą objawy alergii, moja córka miała zrobione testy alergiczne, ale miała skórę w bardzo złym stanie, z tym, że wiele osób tu ma egzemy (przyjrzyj się czasem skórze ludzi), więc pewnie się tym tak nie przejmują, a zwłaszcza lekkimi objawami. Ogólnie jak na państwową, DARMOWĄ służbę zdrowia jestem zadowolona, nie jest idealnie, ale mi pasuje jak dotąd. 'W UK NIE MA służby zdrowia, podobnie jak i w Polsce zresztą. NIE jesteśmy NICZYIMI służącymi! Tu jest opieka zdrowotna, a nie służba! Służącego to sobie w dżungli znajdź!' Nie wiem, czemu się oburzasz tylko w 50%? po pierwsze nikt nie myśli w pracownikach SZ jako o służących, po drugie czemu 'opieka zdrowotna', skoro jest głównie dla ludzi chorych i nie wszyscy zdrowieją od tej opieki?;)

Gość gość
Specjalisci sa dobrzy, tylko GP to strata czasu. Wszystko wynika z tego ze GP to zwykle lekarze, ktorzy sobie na zadnej innej specjalizacji nie poradzili. Wiem, bo pracvowalam z lekarzami i w sumie nadal mam z nimi posrednio do czynienia, bo moj maz jest lekarzem specjalista.

są wyczulenie bo masa osób przychodzi z każdym bąblem w jelicie i oczekuje zwolnienia. Zdarzają się gnoje (sama trafiłam na taką "panią doktor" pieprzniętą dwa razy), ale to jak wszędzie. I na pewno starają się unikać badań które nie są potrzebne...jak ktoś kicha na wiosnę to chyba w miarę jasne, że jest na pyłki uczulony.

Gość gość
Poszłam do GP z anginą ropną (skąd wiem? bo mam ją co najmniej 2x w roku a bywało w okresie dojrzewania że i 6x w roku). Mamy środę, od soboty miałam nadzieję że to tylko zapalenie gardła, leczyłam sie po domowemu (witaminki, ibuprom - na paracetamol mam uczulenie) - od 4 dni gorączka, od dwóch dni nie śpię i nie jem z bólu, gardło czerwone, spuchnięte, ropne zmiany na migdałkach i w zatokach. I co moja GP na to? BIERZ PARACETAMOL, SAMO PRZEJDZIE. (...) NO TO IBUPROM. kiedy jej mówię, że to nie pomaga od 6 dni i jest tylko gorzej, że gorączka, że ból nie do zniesienia którego ibupromem nie mogę zwalczyć, powiedziała mi że nic nie może dla mnie zrobić, że mocniejszego przeciwbólowego mi nie da. O antybiotyku nawet nie wspomniała. NIENAWIDZĘ GPs tutaj. Są totalnie bezużyteczni w dużej większości, spotkałam w ciągu 4 lat jednego dobrego tu GP ale 2h od mojego obecnego miejsca zamieszkania :(

Gość gość
nie ma co sie oszukiwac, opieka medyczna tu kuleje, brak wykfalikowanej kadry itd ale pewne rzeczy sa tu dobre: -bezplatne leki dla dzieci do 16 rz -kazda receptak ok 8 funtow a w polsce ludzoie cale wyplaty i emerytury nie raz na leki wydaja. - bezplatne leki dla kobiet w ciazy,dentysta itd - a o mozliwosciach z porodem to juz nie bede pisac bo w nie jednym polskim szpitalu pewnie nie slyszeli jak mozna dobrze sie z kobita rodzaca obchodzi, wybor znieczulen, brak nacinania

Gość gość
Polecam stronę bloga http://zdrowie-publiczne.com/o tematyce zdrowotnej, na której znajduje się wiele praktycznych porad i ciekawostek, opisuje m.in. jak wygląda profesjonalna opieka i prowadzenie polskiej kliniki w Londynie, dlaczego tak ważna jest kontrola wagi i dlaczego warto wybrać polskiego lekarza, a także podpowiada, jak właściwa dieta wpływa na zdrowie.

Gość gość
Polecam stronę bloga http://zdrowie-publiczne.com/ o tematyce zdrowotnej, na której znajduje się wiele praktycznych porad i ciekawostek, opisuje m.in. jak wygląda profesjonalna opieka i prowadzenie polskiej kliniki w Londynie, dlaczego tak ważna jest kontrola wagi i dlaczego warto wybrać polskiego lekarza, a także podpowiada, jak właściwa dieta wpływa na zdrowie.

Gość askalena
Jeżeli chodzi o służbę zdrowia w uk to wcale nie jest taka zła, ja nie mam żadnych zastrzeżeń. Choć teraz można umówić się też na wizyty online z polskimi lekarzami, także według mnie to dobra opcja, szczególnie w przypadku konsultacji z psychologiem. W klinice psychomedic oferują takie usługi, mają dobrych lekarzy i warto wziąć ich pod uwagę.

Gość gość
Do dentysty to swego czasu jeździłem do Clapham, tutaj pracują polscy lekarze, na stronie https://polski-lekarz.london/ jest dokładny opis działalności ceny i tak dalej. Jako typowy mezczyzna do dentysty umawialem się dopiero jak mnie tak bolało że nie dało się wytrzymać na szczęście przyjęto mnie jeszcze tego samego dnia.

Gość gość
Podpowiem klinikę w Clapham zwłaszcza pod kątem neurochirurgii. Bardzo dobrze wyposażone miejsce i dobrzy lekarze z doświadczeniem i wyczuciem tematu. Co i jak jeśli chodzi o dostanie się do lekarza jest wyjaśnione na https://polski-lekarz.london/polski-neurochirurg-w-londynie. Najlepiej zadzwonić, mają konkretne sympatycznie panie na recepcji.