Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nataliamama

Pytanie o 6 latki w szkole

Polecane posty

Gość nataliamama

Czy jest już pewne to, że dzieci urodzone przed końcem czerwca 2008 muszą obowiązkowo iść do 1 klasy? O jakimś referendum mówili w wiadomościach.

Gość gość
ida

Gość gość
Czym wy się przejmujecie? Przecież jeśli idą wszystkie dzieci to wychodzi na jedno czy ten etap nauki nazwiemy pierwszą klasą czy zerówką

Gość nataliamama
Oj chyba niewiesz o czym mówisz. Moja córka ma 5 lat i jest pierwszy raz w zerówce. Druga córka jest w pierszej klasie, była w zerówce dwa razy. Teraz w pierwszej klasie po 2 miesiącach ma czytanki do domu, i wymaga się od niej czytania prostych zdań. Ma też conajmniej dwie strony codzień do pisania liter w zeszycie, z największą dokladnością w linijkach. Miała już dwa samodzielne sprawdziany z którymi sobie nie poradziła. I nie wyobrażam sobie tego by moja młodsza córka robiła w przyszłym roku te wszystkie rzeczy. Poprostu rok różnicy stanowi ogromną przepaść. Będzie tylko płacz. I wątpię też jak będą mieszane dzieci 6 i 7 letnia aby zniżyli poziom. O to chodzi.

Gość gość
Ja uważam, że to rodzice powinni decydować czy posłać 6-latka do szkoły. Oni najlepiej znają swoje dziecko, a każde dziecko jest inne. Jedne się doskonale odnajdzie w szkole inne sobie nie poradzi. Tylko niestety mamy g.. do powiedzenia w tej sprawie

Gość gość
W Japonii 4 latki chodzą do szkoły i nikt paniki nie robi. Pewnie dlatego tam są sami geniusze, a w Polsce tępaki. Bo mamunie się boją, że dzieci się za szybko czytać nauczą!

Gość gość
I bardzo dobrze, że macie g***o do powiedzenia w tej klasie. Gdzie potem wepchniesz swojego niedorozwiniętego bachora? Nikt nie będzie specjalnie dla takiego tępaka zaniżał poziomu całej klasy.

Gość gość
Po wypowiedzi widzę, że sama jesteś niedorozwinięta

Gość gość
jestem początkującym nauczycielem i powiem Wam drogie mamy, że szkoły nie są przygotowane na 6-latki. Takie dzieci zupełnie inaczej pracują niż 7 latki. Nauczycielom z dużym stażem pracy nie chce się pracować z 6 latkami jak z 6 latkami, tylko wymagają od nich tego co od 7 latków. Ja w swojej klasie nie mam co prawda 6 latków ale widzę co się dzieje w innych klasach. Miałam praktykę zawodową również w przedszkolu i uważam, że 6 latki potrzebują innych metod dydaktycznych, innego podejścia.

Gość gość
w Japonii to dzieci do klasy 1 szkoły podstawowej idą właśnie od 6 lat a nie od 4 lat!! I Japonia może i przoduje jeśli chodzi o wiedzę, umiejętności uczniów ale te dzieci nie mają w ogóle czasu wolnego, żyją w ciągłym stresie. Można z nich brać przykład ale nie życzę takiego systemu szkolnego żadnym dzieciom.