Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Super ze Elbanowska przegrala

Polecane posty

Gość gość
.ja mieszkam w niemczech. dzieci zaczynaja tu nauke zazwyczaj w wieku 6lat chyba ze nie sa jeszcze gotowe. testowane sa przez przeszkolanki w zerowce co jest czysta kpina bo one nie maja odpowiednich kwalifikacji.tutaj podstawowka jest tylko 4 lata. jednak system nauczania to porazka na calej lini. wogole niemcy, francja, anglia maja okropnie niski poziom nauczania. w pl duzo wiecej ludzi studiuje niz w niemczech mimo ze w niemczech studia sa tansze. ludzie po skonczeniu szkoly nie znaja podstaw. syn mojej znajomej chodzi do 4 kl podstawowki. ostatnio dostal z niemickiego na zadanie domowe przepisac 5 linijek tekstu z ksiazki do zeszytu!!!!!! nie wyobrazam sobie tego. moja corka jeszcze jest w przedszkolu ale juz mi zal dawaj ja tutaj do szkoly. jak widze czego sie tutaj ucza( a raczej czego nie ucza) to plakac mi sie chce...........................................

Gość gość
Ale pod hasłem "6 latek" w jednej klasie znajda się dzieci urodzone w styczniu oraz dzieci urodzone w grudniu! To ogromna przepaść! I nie chodzi o zdolności intelektualne lecz predyspozycje psychiczne, grafomotorykę, koordynacje oko-ręka -ucho, koncentrację i uwagę. Ludzie poczytajcie coś o rozwoju psychomotorycznym małego dziecka! Psycholodzy i pedagodzy podkreślają jasno - nie każde dziecko idąc do klasy pierwszej osiąga gotowość szkolną! W jednej grupie będzie dziecko"wybitne" (z dużą gotowością szkolną) , tzw "średnie" i dziecko bardzo słabe (czyli uzyska minimalną liczbę punktów w skali gotowości szkolnej i te zwykle czeka porażka w polskiej rzeczywistości szkolnej)

Gość gość
Polska- kraina miodem I mlekiem plynaca. Polacy inteligentni, blyskotliwi, majacy wiele do powiedzenia w kazdej dziedzinie, wykwalifikowani, oczytani.... Dzieki nam takie tluki ktore wychodza ze szkol o bardzo niskim poziomie we francji, niemczech czy uk, nie musza pracowac na zmywakach, czyscic ubikacji, rozladowywac towarow w sklepach. My, polska inteligencja robi to za nich :) polacy zawsze byli zapatrzeni w siebie, zero obiektywizmu.

Gość gość
14:32 - a między 7-latkami ze stycznia i grudnia to nie ma różnicy? Nie ma dzieci wybitnych, średnich i słabych? Jestem lektorką na uczelni i patrząc na niektórych mam wątpliwości, czy aby w wieku 20 lat osiągnęli gotowość szkolną - problemy z koncentracją, rażące błędy ortograficzne, chroniczna nieumiejętność prawidłowego powtórzenia słówek ze słuchu. Głąby są wszędzie.

Gość gość
Droga lektorko proponuje jednak od lektury dotyczącej rozwoju psychomotorycznego małego dziecka. Dziecko 6 letnie jest na innym poziomie niż 7 letnie.

Gość gość
I jeszcze jedna droga lektorko - wstyd mi za ciebie że jako nauczyciel wyzywasz swoich uczniów od głąbów! Dla mnie te dzieciaki gdzieś kiedyś na którymś etapie edukacyjnym nie zostały przypilnowane! A wszelakie deficyty można łatwo wyłapać i pomóc dzieciakowi.

Gość gość
Ale z Ciebie idealistka! To już nie są nieprzypilnowane dzieciaki, ale zwyczajne dorosłe lenie! Wstydzić to się trzeba za system, który pozwolił takim ludziom dostać się na studia.

Gość gość
Może jestem idealistka...System? Tak - zdecydowanie zawalił system! Bo zamiast ładować kase w bzdury (nowe limuzyny dla władz, budynek dla NFZ itd) trzeba dać kasę na edukacje! I wielu tzw."słabym uczniom" można pomóc zamiast ich "pałować" i zostawiać na drugi rok.

Gość gość
Zgadzam się w zupełności! Więcej pieniędzy powinno być inwestowanych w edukację. Ale słabi (albo/i leniwi) uczniowie zawsze będą istnieli, całego świata nie zbawimy. To już jednak zupełnie inny temat niż 6-latki w szkole.

Gość gość
Najśmieszniejsze są trolle-debile twierdzące że polska szkoła jest gorsza od zachodniej.... akurat jest na odwrót -popatrzcie na poziom publicznych szkół w UK czy nawet w Niemczech. Chyba są z PO -przypadki nienaprawialne . A do rzeczy -problem z 6 latkami jest taki . Około 20-25% jest psychomotorycznie rozwinięte ponad średnią . Z tej grupy są maluchy od dziesiątek lat idące do szkół WCZEŚNIEJ . Kiedyś 5% dziś przy potężnej propagandzie i chamskich naciskach na rodziców -około 15% . Te dzieci faktycznie nadają sie do szkół w wieku 6 lat . Ale jest jeszcze pozostałe 75-80% . Około 60% 6 latków jest przeciętnie rozwinięte i te mogą mieć pewne problemy . Idealna była dla nich stara zerówka "praca i zabawa ". Natomiast KATASTROFA to 20% dzieci odstające od średniej in minus . Od niskiego poziomu intelektualnego , słabego rozwoju emocjonalnego czy psychomotorycznego po lekkie opóźnienie umysłowe . Te dzieci często mające problemy z samodzielnym trafieniem do szkoły czy z ubraniem się odpowiadają 5 latkom pod względem rozwoju .Tj kwalifikują sie jeszcze DO PRZEDSZKOLA . Zapuszkowanie ich do szkoły z jedna nauczycielką na 25 osób ( trolle nie piszą że w UK często TROJE dorosłych jest w klasie ...) to katastrofa . Te dzieci nie są w stanie wytrzymać dłużej niż 20 minut w ławce . O indywidualizacji powyżej 12-15 uczniów/na nauczyciela zapomnijcie. Albo będzie się uczyć te 20% zdolnych albo nadganiać te 20% infantylnych . ZAWSZE ktoś straci. Jeżeli są tu osoby które nie widzą różnic między rozwiniętym prawidłowo 7 latkiem a 6 latkiem lekko zapóźnionym na etapie 5 latka to znaczy że nie mają dzieci i nie powinny sie tu wypowiadać .

Gość gość
otworzcie oczy ludzie !!!!!!!!!!!!!!!!chca bysmy pracowali do 67roku ,zeby dzieciaki szly wczesniej szly wczesniej do szkoly,by zaczely placic skladki wczeniej i do pracy szly! tu o nic innego nie chodzi,zus przysyla nam prognozy naszych emerytur -jak Wam sie podobaja? smiejecie sie z Elbanowskiej?potrafila d**e ruszyc i cos zrobic a Wy?chwalicie ze Wasze 6latki swietnie sobie radza w szkole?ja sie nie ciesze ,ze ktos zdecydowal za mnie i moje dziecko,wolalabym by w wieku 7lat poszedl do szkoly,nie dlatego ,ze odbiega od rowiesnikow ale dlatego,ze jeszcze w swoim zyciu bedzie mial czas na siedzenie w szkole ,a potem prace,tylko ,ze miloion podpisow to za malo ,nic nie jest warto bo jacys frajerzy ,zaglosowali ze referendum nie bedzie ,a te p[odpisy mozna sobie do kosza wyrzucic!!!!!!!!!!!!!!!!maja w nosie spoleczenstwo.Moim zdaniem powinno byc mozliwosc wyboru ,a nie narzucanie z gory!

Gość gość
Przeciez przykaz chodzenia 7 latkow do szkoly tez jest odgorny. Rzadowy. To nie wy decydowalyscie o tym a jakos wam to nie przyszkadzalo. Nie bylo " postulatow" , ze to wy chcecie decydowac o losie dzieci. Skad ta zmiana?

Gość gość
Czy ktoś z Was wie, w jakim wieku są Elbanowscy? Ciekawi mnie to, a nie mogę trafić na taką informację.

Gość gość
Nie wiem,wygladaja na ok.40.

Gość gość
Ona rzeczywiście, on wygląda młodziej - max 35.

Gość gość
Dlatego napisalam ze jak dla mnie na ok.40 :P

Gość gość
To staro jak dla mnie wyglada. Mam 3 lata mniej a przy niej wygladam jak gowniara.

Gość toz tam jest napisane
Ze ona ma 31. Masakra. Rok starsza a ja wygladam jakbym mogla byc jej corka:/

Gość gość
Zaznaczam dla porządku, że artykuł jest z kwietnia 2012 roku, co oczywiście nie zmienia zasadniczego wniosku :)

Gość gość
Bojkotuję Frondę. A sugerowanie, że wszyscy psycholodzy myślą tak samo to oczywiste nadużycie, podobnie jak zawłaszczanie przez Elbanowskich pojęcia "rodzice". W tej sprawie mamy po prostu zwolenników i przeciwników, a i wewnątrz tych grup spotyka się różne głosy, różne argumenty.