Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wergi

Zakochalem sie w migajacej dziewczynie

Polecane posty

Gość wergi

Widuje w kolejce aniola chodzacego po ziemi. Dojezdza tylko 2 przystanki, wysiada 1 przed moim, czyli widze ja ok. 8 min 3-4 razy w tygodniu a mysle o niej caly czas. Raz nawet wzialem dzien urlopu, zeby pojsc za nia i zobaczyc gdzie ona chodzi, ale akurat w tym dniu jej nie spotkalem. Popoludniami tez jej nie widuje, chociaz czasami "odczekuje" kilka kolejek na "jej" przystanku. Widocznie wraca wczesniej. We wtorek wsiadla z 2 kolezankami i zaczely "migac". Pierwszy raz zobaczylem jej usmiechnieta twarz. Zrobilo mi sie goraco na sercu. Tylko co teraz ? Jak ja zagadac ? Po czym poznac, ze jest 100% "migajaca" a moze slyszy i potrafi "migac" ? Z tego co wyczytalem w necie, to bardzo odizolowane srodowisko i rzadko otwieraja sie na slyszacych. Co WY byscie zrobili na moim miejscu ?

Gość gość
Ja bym się zaczęła uczyć języka migowego. Są kursy

Gość gość
przeczytałabym "Samotność w sieci" a w zasadzie to ten fragment, który opisuje miłość Jakuba i Natalii i poszukałabym inspiracji;)

Nazywają nas Słyszącymi, a oni są Głusi czy jakoś tak :D I gdzieś wyczytałam, że wręcz to my (osoby ze wszystkimi zmysłami) jesteśmy niepełnosprawni bo nie potrafimy patrzyć czy coś;) Ale wiesz, może być całkiem spoko, bez tej całej alienacji i poczucia lepszości. Możesz się nauczyć jak powiedzieć "cześć" zobaczysz jak pozytywnie zareaguje to możesz więcej zacząć. Bo jest szansa, że odtrąci.

Gość gość
przeciez moze powiedziec do niej czesc, skad wiadomo ze jest glucha? moze nie umie mowic

Gość gość
Ale jeśli mu zależy to powinien poznać tez ten język którym ona się posługuje

Gość gość
moga wymieniac sie karteczkami z wiadomosciami, pisac napewno umie

Gość wergi
Zaczynam probowac sie uczyc, ale to nie jest takie proste. Bo nie wystarczy wykonac pare "gestow", u nich reszta zmyslow jest bardzo wysublimowana i czytaja nie tylko z gestykulacji rak ale takze z mimiki twarzy i postawy calego ciala. No i wyobrazcie sobie ze rekami mowie jej czesc, twarz wyraza treme a trzesace sie nogi pokazuja strach. Masakra !!!

Gość wergi
O lisciku tez juz myslalem ale wydaje mi sie to za bardzo infantylne.

Gość gość
a może pracuje jako terapeuta zajęciowy i spotkała dziewczyny które są w jej grupie ...a język migowy zna bo może potrzebowała do komunikowania się z kimś z rodziny

A którego się uczysz? PJM? Na razie wyluzuj, zobacz czy w ogóle ona będzie chciała mieć kontakt z Tobą. Może ma faceta, może jest dziwna :P

Gość wergi
Jak mam zobaczyc czy bedzie chciala miec kontakt ze mna. W kolejce patrzy sie najczesciej w okno, probowalem nawiazac kontakt wzrokowy, usmiechnac sie do niej, nic z tego. A ktory w Polsce jest najbardziej rozpowszechniony jak nie PJM ? Chociaz oni podobno tez maja "dialekty".

Gość gość
To nie dialekty, tylko obce języki. Tak, dobrze słyszałeś - są też migowe języki obce.

Gość wergi
To co mam sie jeszcze uczyc jezykow obcych w jezyku migowym ? Poradzcie lepiej jak nawiazac z nia kontakt.

Gość gość
A czy ja gdzieś napisałam, że masz się uczyć obcych języków migowych? Wyjaśniłam tylko, że to nie dialekty.

a czy nie byloby fajniej jakby to ona nauczyla cie migowego? wez powiedz jej czesc normalnie,a w razie czego miej notesik i olowek - i zeby nie bylo dziwnie ,ze nie wiadomo o czym gadac i zebys nie wyszedl na niewiadomo jakiego przesladowce zabojce czy cos, to powiedz,ze chcesz migowy poznac, ale lepiej jakbys rzekl,ze wlasnie ją.. sorry za grammar,ale śpiącam :) no, chyba,ze tak na serio , to wcale nie chcesz jej poznac, to sorry

jestem tak spiąca,ze w pierwszym odczuciu pomyslalam,ze laska się miga (od czegos, spotkania?), a potem ,ze wrecz jak światełka miga (jak gwiazda, bylam blisko, skoro piszesz anioł). Jak mi moglo braknąc fantazji na migowy? why? idę się pochlastać, bye bye :) i powodzenia of course

Gość wergi
postanowilem ze pogadam we wtorek z szefem ze bede nagle musial wziasc dzien urlopu. Firma sie nie zawali a ja sobie pojde za nia i zobacze co robi. Moze faktycznie juz kogos ma i sprawa sama sie rozwiaze.............

Gość gość
sprawa jest beznadziejna

Gość samiec alfa centauri
Nie próżny trud Gdy dziewczyn w brud Lecz każda podobna Zaś migająca - nadobna! Jeśli dziewczę jest śliczne Ma adoratorów grono liczne Nie możesz się bać Dziewczyny tej nie strać Wykaż się odwagą Nie bądź łamagą

Gość wergi
dziekuje za motywacje

a po czym poznasz,ze kogos ma? przeciez jak sie przywita z jakims chlopem calujac go w policzek,to sie moze okazac,ze to kumpel jedynie, albo lepiej: Nawet nie bedzie szla z kims za reke,a to jej chlop? Rozmowa, czlowieku, to podstawa. A poza tym myslalam,ze ona jako czlowiek stanowi dla Ciebei jakas wartosc,a nie mieso. Zawsze warto kogos poznac,bo moze cie to czegos nauczyc (albo Ty kogos), A moze dzieki niej kogos poznasz,albo po prostu laska bedzie fajna? i juz samo zakumplowanie sie bedzie wartosciowe (zakladajac,ze mialaby faceta teraz,to po jakims czasie moze zmienic upodobania i nawet jako facet mialbys szanse, chyba,ze uda sie od razu?) Przeciez jej nie znasz jeszcze, po co Ci drastyczne podejscie, typu - jak Cie moge podrywac,to chce Cie poznac,ale jak nie, to sp.., gadka pt.aniol juz nieaktualna? co to ma byc?bo jak ona faktycznie taki aniol,to wlasnie przez to podejscie cie oleje. Przeciez jeszcze nie wiesz czy z charkteru tez ci sie spodoba! (wybacz chaotycznosc,ale spiesze sie)

Gość nie ośmieszysz się
jak będziesz chciał ją poderwać a ona będzie zajęta, przecież jej się to spodoba. dziewczyny uwielbiają mieć powodzenie

a to cale sledzenie wykorzystaj mądrzej, czyli raczej do tego,aby ja zapoznac, zapewne bedzie wiecej opcji ku temu

Gość gość
ciekawe jak się z nią dogada?? On zaczyna coś mówić... Ona odwrócona w inną strone, nie reaguje Dotyka Ją, Ona totalnie zmieszana On coś mówi Ona nic.... i zaczyna coś pokazywać, czego On nie rozumie On nic Ona nic..... i co dalej? albo wersja b) od: On nic Ona zaczyna wydawać dziwne nieatykułowane dzwięki... I On ucieka zmieszany i przestraszony i już całkowicie odkochany. oczywiście może być też jeszcze wersja c) - wersja "c" będzie zależała od tego czy pozna jakąś trzecią osobe która Ją zna i która będzie pośredniczyć w Waszym poznawaniu.... Acha przypomniało mi się - jest taki serial o niesłyszących i słyszących nastolatkach Switched.at.Birth - może to Ci troche przybliży temat, bo serial ma walory też edukacyjne. Serial jest amerykański więc być może nie w pełni oddaje warunki polskie. Serial dostepny w sieci. Polecam.

Nie zakochałeś, a zauroczyłeś. Nie idź za nią, bo to trochę dziwne. Zaczep ją normalnie (ona może znać migowy, a niekoniecznie być niema). Jak zobaczysz, że nie rozumie to wyjmij telefon, napisz wiadomość i pokaż jej ekran. Tak będzie najprościej. ;)

Gość gość
masz racje "krwawa" jak na to wpadlas ?

Gość wergi
mysle, ze dojdzie wersji "A" goscia z 17:08