Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

mądre zbawki mądre zabawy jak spedzacie wolny czas z dziećmi

Polecane posty

Gość gość

hej mamuśki, podzielcie sie tym w jaki sposób spędzacie czas z dziećmi tak aby dać im jednocześnie dużo miłości, świetnej zabawy oraz nauki. moje dziecko ma już 3 i pół roku :) jesteśmy na etapie wspólnych wycinanek, wydzieranek, malowanek, próby pisania i czytania choć mojje maleństwo nie bardzo chce sie skupić na tym ostatnim... :) może znacie jakieś fajne propozycje zabawek lub zabaw dla takich szkrabów? myślałam o jakiś grach słownych z literkami i żeby można było układać z nich słowa, lub coś matematyczneko jakieś cyferki i dodawanie... tylko chciałabym sie poradzić czy to nie za wcześnie czy wręcz przeciwnie jest to dobry moment na taka zabawe?

Gość gość
czy też gra w memory?

Gość gość
moze któraś mama sie wypowie? :)

Moja corka ma 5,5 roku. Pisze i czyta bardzo chetnie. Oto kilka przykladow co my robimy :) * czytanie ksiazeczek/ pisanie literek i cyferek * rysowanie/ malowanie farbami * lepienie z plasteliny/ modeliny * wydzieranki * robienie roznosci z rolek po papierze toaletowym, kartonowych pudelkach, wyciorkow do fajek, kolorowego papieru * gry edukacyjne * zabawa Lego * zabawa w sklep/weterynarza * pieczemy ciasteczka * gry i zabawy edukacyjne na komputerze

Gość gość
a jeśli chodzi o gry edukacyjne to jakie? chciałabym mu pokazac jakąś nową zabawe która czegoś go nauczy , czy jakieś układanki wyrazowe i liczbowe będą dobre dla dziecka w tym wieku?

Gość gość
polecam cały pakiet Cieszyńskiej mnóstwo zabawy... gry Mądra Sowa i masa pomysłów z netu :) wystarczy poczytać różne blogi i brakuje czasu na zabawy tyle jest różności my ostatnio układamy różne kształty z zapałek, a niedawno uczyliśmy się liczyć na kasztanach :) malujemy farbami po śladach, mieszamy kolory itd...

Gość gość
moja w grudniu kończy 3 zajęcia artystyczno-plastyczne- lepienie z plasteliny, wycinanie, pieczątkowanie(przecietym i poalowanym farbami ziemniakiem), tworzenie ludków z ziemniaka jarzebiny, welny i wyklaczek-wielka frajda-pobudza kreatywnosc dziecka i koncentracje, robienie domków z pudelek po butach, odbijanie poalowanych listkow na papierze. -z zabaw tematycznych: w sklep, dom, kuchnie, ostatnio kupilam jej fajne warzywa i owoce do krojenia ze specjalnym nozykiem, prawdziwe ciasto jej rozrabiam , walkujemy, wycinamy rozne formy, - z edukacyjnych: mamy tablice edukacyjne z taka przezroczysta folia i mazakiem plus rozne szablony: szlaczki, obrazki, literki... -dopasowywanki drewniane: dopasowywanie ubioru, ksztalty, figury geometryczne, -malowanki w komputerze, - ksiazeczki edukacyjno magnetycze- gdzie sie wkleja odpowiednio dana rzecz pod obrazkiem, -kupuje jej kolorowanki edukacyjne z zadaniami np. maluchy, ksiazeczka dla 3 latka-w empiku tego pelno. I wiele wiele innych moglabym wymieniac, akurat pracowalam w przedszkolu, teraz w szkole takze pomyslow mam wiele... -

Gość EduMama
Jak wspomniał już ktoś wyżej, fajnym pomysłem są gry edukacyjne. Ja np. kupiłam swojej 9-letniej córce serię Akademia Umysłu Pamięć - Koncentracja - Szybkie Czytanie. Poprzez zabawę, może ćwiczyć swój umysł. Regularne ćwiczenia naprawdę dają efekty, Julka nie ma już takich problemów w nauce. A do tego bawi się świetnie. Ustawiamy sobie też stopnie trudności - tak, że możemy grać razem, czasem nawet tato się włącza ;). Ponad 40 rodzajów ćwiczeń i różnorodne tryby i ustawienia sprawiają, że gry nigdy się nie nudzą. Tutaj podaję link dla zainteresowanych: http://www.akademia-umyslu.pl/