Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Małgośka22

Jak powinna wyglądać pierwsza wizyta u psychoterapeuty jak wybrać psychoterapeut

Polecane posty

Gość Małgośka22

chce coś zmienić w swoim życiu i pójść na terapię, ale nie wiem jaką i u kogo wybrać. Jakieś rady?

Gość gość
żeby iść na terapię to trzeba z problemem chyba że ty chcesz pogadać i zobaczyć jak to jest to inna bajka

Gość Małgośka22
mam problem, chodzę do psychiatry, biorę leki, ale wiem, że same leki nie rozwiążą problemu.

Gość gość
może idź lepiej do wróżki jak chcesz coś zmienić

Gość gość
to jak masz problem i chodzisz do psychiatry to psychoterapia jak najbardziej wskazana a co ci jest?

Gość gość
możesz najpierw pójść do psychologa,żeby sprecyzował Twój problem i wtedy będziesz wiedziała jaką podjąć terapię

Gość Małgośka22
ostre zaburzenia psychotyczne, lekarz zalecał mi terapię, ale po pewnym czasie, jak już objawy miną, wszystko jest ok, tylko mam problem z relacjach z innymi ludźmi, jestem nietowarzyska, chciałabym się zmienić, znaleźć znajomych i faceta.

Gość gość
to jak najbardziej psychoterapia, poczytaj w necie opinie o psychologach w swojej miejscowości, jakie zaburzenia lecza i coś wybierzesz

Gość Małgośka22
ale czytałam że najlepiej udać się do psychoterapeuty, bo psycholog jest niby gorszy?

Gość gość
psycholog może być psychologiem albo psychoterapeutą, jak ma opis swojej osoby to zobaczysz co, kto, jak i za ile

Gość gość
psycholog to nic innego jak mgr psychologii, któy ma uprawnienia conajwyżej do diagnozowania. certyfikowany psychoterapeuta skonczył wiele szkół psychoterapeutycznych, a nie tylko zrobił studia i leczy za pomocą psychoterapii i do takiego radzę ci pójść. wejdz na stronę polskiego towarzystwa psychologicznego w skrócie ptp i tam masz listę certyfikowanych terapeutów i znajdz sobie na tej liscie kogos w poblizu twojego miejsca zamieszkania i voila ;) powodzenia zycze

Gość Małgośka22
a czy psycholog może odmówić mi terapii tłumacząc się, że jeszcze leki nie działają na tyle i jestem w swoim urojonym świecie?

Gość kryszti666
psycholog ci nie pomoże jedynie sama sobie możesz pomóc, a wpierdzielanie narkotyków od psychiatry nie pomoże, jesteś jaka jesteś inna nie będziesz zaakceptuj siebie ze swoimi wadami

Gość Małgośka22
kryszti666 chciałabym funkcjonować bez leków, ale nie mogę, bo wpadam wtedy w psychozę i byłam już raz w szpitalu.

Gość gość
To zależy jakie leki bierzesz. Przed przyjęciem się na niektóre oddziały psychiatryczne, gdzie są przeprowadzane terapie, każą niekiedy odstawić wcześniej leki. Terapeuta raczej ci nie odmówi, conajwyżej może rzetelnie uprzedzić, że w związku z tymi i tymi lekami, na efekty terapeutyczne trzeba będzie poczekać na odstawienie. Ale to wszystko zależy od lekarstw jakie bierzesz. Niektóre nie mają większego wpływu, a jeszcze innych np nie wolno w ogóle odstawić.

Gość gość
nie można krytykować, że bierze leki od psychiatry i zaakceptować się taką jaką jest, nie zawsze się tak da. Skoro lekarz przepisał jej tabletki to znaczy, że są potrzebna, zresztą autorka sama widzi, że tak, odpowiednio dobrane leki plus psychoterapia daje jakieś efekty. A w czym objawia się twoje zaburzenie, tak konkretnie, czy to tylko brak kontaktów z ludźmi, czyli co strach przed nimi, strach przed ośmieszeniem, masz wtedy lęk? boisz się ludzi? boisz się wychodzić? napisz konkretnie jakie masz te strachy

Gość Małgośka22
- unikam ludzi, rozmów z nimi, bo nawet krótka rozmowa sprawia, że później przez około 2-3 dni analizuje każde wypowiedziane wtedy słowo, wydaje mi się, że te osoby o mnie myślą i mają mnie za idiotkę, - nie potrafię się rozluźnić w rozmowie, być elastyczna, przeskakiwać z tematu na temat, - jak się zestresuję to czasem mam problem z doborem słownictwa, - brak pewności siebie, niska samoocena

Gość gość
to nie jest nic tak strasznego, zobacz na forum gadasz, to też jakaś forma rozmowy, powinnaś skorzystać z terapii grupowej i wtedy bardziej otworzysz się na ludzi. Staraj się dużo czytać, to pozwala na rozwiniecie wyobraźni, na wzbogacenie słownictwa, wtedy łatwiej podejmiesz tematy rozmów, może śmiesznie zabrzmi ale polecane rozmowy do lustra jak jesteś sama, zwykłe opowiadanie dnia, to wyrobi nawyk wypowiadania, jak jesteś sama komentuj sobie głośno sytuacje w telewizji, nabierzesz wtedy pewności siebie. Chodzisz do psychiatry to on powinnien ci zaproponować terapię u psychologa podpytaj jego, może ma jakiegoś znanego terapeutę.

Gość Małgośka22
dzięki, te ćwiczenia wydają się sensowne, napenwo spróbuję :) napewno spytam, tzn. lekarz na początku mówił o terapii, ale stwierdził, że najlepiej trochę odczekać, aż leki zaczną działać. Myślę, że już jest ok i mogłabym spróbować terapii, zastanawiałam się też nad oddziałem dziennym, ale mam szkołę, więc nie mogłabym być od 7 do 15 w szpitalu.

Gość gość
to powiedz lekarzowi, że jesteś gotowa na terapie, myślę, że oddział dzienny zostaw sobie a jak radzisz sobie w szkole w koleżankami, kolegami, nauczycielami?

Gość Małgośka22
znajomych nie mam, przez objawy choroby jakos odsunelam sié od innych ludzi, w szkole nawet ok, choc mam troche problemy z koncentracjá i pamiéciá. Próbowalam poznac kogos przez internet, ale dziwni ludzie sié trafiali.

Gość gość
idź na terapię, spotkasz ludzi podobnych do siebie i nabierzesz pewności siebie, przez internet to możesz sobie pogadać, to też cie wzmocni ale poznanie kogoś to wiesz można trafić na jakąś nie fajną postać, uwierzysz w siebie, nabierzesz pewności, podniesiesz swoją wartość to znajdzie się jakiś delikwent dla ciebie