Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość XyZ74

Zmiana nazwiska u eks żony

Polecane posty

Gość XyZ74

Mam takie pytanie,otóż jestem po rozwodzie od września i nurtuje mnie takie pytanie czy mogę jakoś sprawdzić czy moja eks żona zmieniła nazwisko i powróciła do swojego panieńskiego ? Pytałem ją osobiście ale to typ człowieka z ktorym ciężko dojść do porozumienia i nawet w takiej błahej sprawie nie potrafi normalnie porozmawiać. Tylko odpowiada "To nie twoja sprawa". Nie będe ukrywał że nie chce aby ona nadal posługiwała się moim nazwiskiem. Jestem w związku z inną kobietą i planuję w niedalekiej przyszłości wziąć slub ponownie. A więc jeszcze raz czy istnieje możliwość sprawdzenia czy moja była żona wróciła do nazwiska panieńskiego ?

Gość Allora
Nie masz jakiegos policjanta znajomego? Generalnie żona ma 3 miesiace po rozwodzie na powrót do panienskiego i pamietaj, ze jest to jej wybór. Nie mozesz jej np. zmusic do zmiany nazwiska.

Gość gość
Hehe a co nowej zonce nie pasuje ze bedzie pania X2 . Dobrze ci ex powiedziala-to nie twoja sprawa!

Gość gość
szybko się pocieszyłeś we wrześniu rozwód ,tu już planujesz ślub

Gość gość
pewnie ją zdradzałeś

Gość XyZ74
Z nową partnerką jestem już od 1,5roku, na rozwód musiałem czekać rok czasu,nie wiem dlaczego. Pierwsza rozprawa odbywała się pół roku później od złożenia pozwu. Nie układało się z poprzednią żoną a że na mojej drodze stanęła inna kobieta to już raczej moja sprawa. Ja tylko pytam jak jest z nazwiskiem.

Gość gość
Niech nosi twoje nazwisko, przynajmniej będziesz pamiętał, ze była twoją żoną którą kochałeś

Gość gość
Niech nosi twoje nazwisko, przynajmniej będziesz pamiętał, ze była twoją żoną którą kochałeś

Gość gość
Nijak .Nie mozesz zmusic ex zony do powrotu, do panienskiwgo nazwiska .Ona gdyby chciala moze to zrobic ,ale to juz nnie twoja sprawa.

Gość XyZ74
Ale ja to wiem. Wiem że to jest tylko jej własna wola. Wiem ile ma czasu na zmiane i wiem że jej nie moge do tego zmusić.Tylko że ja pytam czy moge to jakoś sprawdzić ? Takiej informacji potrzebuje.

Gość gość
Co chcesz sprawdzić? Jakie nazwisko ma twoja była żona ? ;):)

Gość XyZ74
Tak bo chciałbym wiedzieć czy powróciła do swojego panieńskiego nazwiska czy nadal posługuje się moim.

Gość gość
To może ty zmień nazwisko?

Gość gość
A co to zmieni ,wiedza na temat jej nazwiska?

Gość gość
Mozesz to sprawqdzic tylko sposobem. Bo prawnych srodkow nie masz ze wzgledu na ochrone danych osobowych. Zadzwon do pracy i popros do telefonu pania....(to nazwisko panienskie zony), albo zapytaj jej znajomych czy rodzicow. Inaczej tego nie sprawdzisz.

Gość XyZ74
Aha ok, no to dzięki. Domyślałem się że przez tą ochrone danych nie sprawdze. Ale dzięki za porade

Gość Faje
Napadnij na listonosza w jej rejonie :p

Gość gość
Powinna zmienić nazwisko natychmiast. Po co ma jej przypominać takiego zdrajcę jak ty?

Gość gość
po to, żeby zrobić na złość jemu i jego nowej niuni!

Gość XyZ74
Nie jestem typem faceta który będzie najeżdżał na swoją byłą ani wypisywał w internecie brudy małżeńskie. Mojej nowej partnerce nie przeszkadza to jakie nazwisko będzie nosić moja eks. Może i mam kogoś może i jestem zdrajcą z tym że nie każdy facet chciałby mieć takie rogi jak ja i byc pośmiewiskiem na pół osiedla. Nie będe sie w tym temacie rozpisywać. Ja zadałem proste pytanie, na które otrzymałem odpowiedź nie da się sprawdzić jakie nazwisko nosi i ok. Koniec tematu nie potrzebuje tutaj wysłuchiwać na swój temat obrażalskich wypowiedzi bo ja nikogo tutaj nie obrażam. I nie potrzebuje wysłuchiwać umoralniających wypowiedzi

Gość GoniaaaaNiuniaaa
Ejj ludzie nie rozumiem po co wchodzicie w życie innych.Ktoś zadał pytanie na temat naziwska czemu obrażacie tą osobe? Wziął rozwód ma nowe życie ma do tego prawo po co wrzucacie od siebie swoje 5 groszy? I tak nie zmienicie tej sytuacji a takie komentarze są zbędne,piszcie konkretne odpowiedzi do pytania. Boszzzz co za kraj,co za ludzie !!!!!!!! :/

Gość gość
takie rzeczy można sprawdzić w urzędzie miasta jak masz jakieś tam wtyki w urzedzie stanu cywilnego

Gość XyZ74
Dzięki bardzo za podpowiedź

Gość gość
autorze po prostu zapytaj była zone i po problemie :)

Uwazam ze po rozwodzie powinno wracac sie do nazwiska panienskiego. Ta pani nie jest juz zona tego pana i uzywanie jego nazwiska jest e bezpodstawne. Spotkalam sie w swojej karierze zawodowej ze mam do czynienia z pania x,potem okazuje sie ze ze to pani xy a na koncu okazuje sie to pani A. Wprowadza to zament w biurokracji.uwazam ze lepiej byc dumnym z wlasnego nazwiska niz nazwiska przybranego.

Gość gość
a ja się rozwiodłam i nie zamierzam wracać do panieńskiego nazwiska, bo jakiś palant nie potrafił fiuta w spodniach grzecznie utrzymać, jak to przysięgał przed ołtarzem! wszyscy mnie znają pod małżeńskim nazwiskiem, na to nazwisko mam dokumenty, lokaty, nieruchomości!!! będziesz kiedyś Franka w takiej sytuacji, to będziesz się mogła na ten temat mądrować!

Gość gość
i najważniejsza rzecz - pod tym nazwiskiem prowadzę od 15-stu lat działalność gospodarczą!!!

Gość gość
Jasne franka bede zmieniac wszystkie dokumenty itp tylko po to zeby nowa zona exa byla zadowolona!! Napewnoooo

Gość isabelkaa
podobno sądownie można nakazac zmiane nazwiska

Gość gość
W życiu nie zmieniłabym nazwiska na miejscu jego byłej.Jakim prawem on tego wymaga.??? Juz wystarczy,ze ojciec r****cz narobił syfu w rodzinie, Aha,dzieci mają nazwisko ojca a ex zona ma wrócic do panieńskiego ??? Jestes chory na umyśle,zacznij się leczyć debilu Pomarz sobie psycholu!