Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość XyZ74

Zmiana nazwiska u eks żony

Polecane posty

Gość Co wam daje
obrażanie autora tego postu? Po co to robicie?

Gość gość
autorze, czas zdać sobie sprawę z tego, że obecnie jest to jej nazwisko. JEJ. Znam dwa przypadki kiedy żona nie zmieniła nazwiska po rozwodzie, a potem dzieci rodziła o tym nazwisku :) Ja do panieńskiego nie wróciłam też, bo chciałam tak się nazywać jak moje dziecko. Potem wyszłam za mąż i zmieniłam-dziecko dorosłe- i jeśli byłby rozwód, na pewno nie zmienię, bo moje obecne jest bardzo fajne. Proste? A mógłbyś autorze porównać urodę obu nazwisk Twojej byłej, bo być może tym się pokieruje decydując?

Gość XyZ74
Na moje oko oba nazwiska tj. moje jak i byłej żony są dość ładne. Ona z domu Krzyżanowska a moje brzmi Lęgowicz. Więc ani jedno ani drugie nie jest złe. No właśnie ze mną nie ma dzieci, bo nie chciała ich mieć ale jeśli zdecyduje sie ułożyć życie od nowa a na pewno i zechce mieć dzieci to co wtedy ? Będą nosiły moje nazwisko ? To troszkę absurd przy założeniu, że nie zechce po raz kolejny wziąć ślubu. I co będzie musiała być sprawa sądowa aby 'przepisać' te dzieci na nazwisko ojca. A z tego co powiedziała raczej woli otwarty związek bez żadnych dodatkowych papierków. Zauważyłem że na tym forum to strasznie mało normalnych ludzi którzy potrafią w sposób normalny cokolwiek napisać bez rzucania mięsem i bez innych obraźliwych tekstów.

Gość gość
Ale ludzie jesteście śmieszni. Facet zadał konkretne pytanie a wy jego nową babke nazywacie "niunią" jemu piszecie że zdradzał swoją byłą i tym podobne. Puknijcie się w Wasz puste łby. Gość się tylko chce dowiedzieć gdzie może znaleźć takie info a nie wytaczać proces cywilny eks żeby mu oddała nazwisko. Odrabiać zadania domowe na poniedziałek gimanzjaliści, a nie ludzi dręczyć

Gość gość
Ze mną możesz normalnie pogadać, ja tam powyżej pisałam. Jak dla mnie Krzyżanowska to piękne nazwisko, ja bym je wybrała. A jeśli chodzi o nazwisko jej dzieci, to jest kilka opcji: 1: podczas zawierania związku deklaruje się czyje nazwisko będą nosiły dzieci z tego związku:ojca czy matki 2. jeśli dzieci są pozamałżeńskie, a ojciec je uzna- mogą nosić jego nazwisko, ale mogą też matki 3. jeśli tych dzieci ojciec nie uzna, dostają nazwisko matki, a imię matka podaje z sufitu- Twoje na przykład, ponieważ nie jest w interesie dziecka wpis "ojciec nieznany"

Gość XyZ74
Nie zamierzam eks żonie wytaczać procesu - ale dzięki za dobre słowa.. Nie zmieni nazwiska to trudno,nie zmusze jej do tego.Chociaż nie będe ukrywał że chciałbym iż powróciła do panieńskiego z wielu powodów i tu nie chodzi o mój nowy związek. Zresztą nie ma co gdybać i już snuć jakieś domysły w związku z jej przyszłością.Może będzie kiedyś miala dzieci, może nie a jak będzie miała to może okaże się w końcu na tyle rozsądna i dzieciom da nazwisko ojca.

Gość gość
Nie ma właściwie chyba powodu aby zajmować się nazwiskiem byłej. Dla mnie takie laski są słabe... Jedna mając fajne nazwisko panieńskie pozostała przy brzydkim byłego, potem adoptowała dziecko. A on ożenił się, ma dziecko w tym samym wieku, co córka byłej i taki niesmak jest, bo dziewczynki się nieraz o siebie ocierają jak to w małej mieścinie ...

Gość gość
a co? wg ciebie powinna się po rozstaniu powiesić, żeby więcej byłemu w życiu nie przeszkodzić?

Gość XyZ74
Moja była i tak mi w nowym życiu nie przeszkodzi,ja nie zamierzam jej stawać na drodze i myślę że ona postąpi podobnie.I tak jej mieszanie w moim życiu nic nie da, czasu nie cofnie i tych sytuacji jak byliśmy małżeństwem też nie da się cofnąć. Mogłem wystąpić do sądu o orzeczenie o jej winie, ale oboje doszliśmy do wniosku że tego nie zrobię,bo lepiej zakończyć to szybciej i mieć już spokój niż robić ceregiele w sądzie i żeby sprawa ciągnęła się miesiącami. Co do podziału to nie było co dzielić bo była intercyza,ona wzięła tylko to co było jej. I to co generalnie kupiliśmy razem czyli samochód z którym może zrobić co chce.

Gość gość
Nazwisko ,a co to jest ? Czy jezeli nazywasz sie Kwasniewski to odrazu wszyscy mysla ,ze jestes bylym prezydentem ? Nie, bo x ludzi nosi takie nazwisko .Spasujcie .Zyjcie wlasnym zyciem .I sami martwcie sie jak na swoje nazwisko lacznie z inieniem ,adresem miejscem zamieszkania itp,itd na to nazwisko zapracowac .Wstydzcie sie tylko za siebie ,nie za nazwisko . I nauczcie sie tez ,ze ex tak sie nazywaja .Przyjely nazwisko meza i stalo sie ich nazwiskiem .I dla widzimisie bylego meza nie beda zmieniac ,dokumentow ,kontaktow ,zycia pod tym nazwiskiem . Teraz to jest ich nazwisko .Koniec kropka .

Gość totez to
Odpowiadając na wypowiedź Gościa: gość zapomniałeś jeszcze dodać: c) niech każdy płaci za siebie d) niech każdy mieszka osobno Ależ oba proponowane przeze mnie rozwiązania są całkowicie legalne i pełnoprawne z "tradycyjnymi" (patrz Kodeks rodzinny i opiekuńczy).

Gość gość
ja na jej miejscu wróciłabym do swojego, bardziej mi się podoba. ale może jej się nie chce po urzędach latać. takie prawo. powodzenia wam obojgu.