Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

Operacja progenia retrogenia

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰

mam pytanie do os贸b, kt贸re przesz艂y operacj臋 偶uchwy lub szcz臋ki g贸rnej. W internecie przeczyta艂am opinie od os贸b, kt贸re niedawno przesz艂y tak膮 operacj臋. A mnie interesuje wiadomo艣膰, od os贸b, kt贸re ju偶 maj膮 np. z rok, dwa, trzy lub wi臋cej lat po operacji. Mianowicie moje pytanie jest takie? Czy b贸l nadal utrzymuje si臋 w szcz臋ce? Bo po operacji wiadomo boli, ale czy z biegiem lat przestaje to bole膰? Czy b贸l si臋 odzywa? Zastanawiam si臋 nad przej艣ciem takiej operacji, tylko nie wiem czy b贸l czasem nie b臋dzie ogromny, czy nie b臋dzie si臋 ci膮gn膮艂 ju偶 przez ca艂e 偶ycie od operacji.

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
Witam, Mam retrogenie, 25 lat, jestem zdruzgotana, bo jeszcze 5 lat temu, kiedy leczylam sie ortodontycznie, nikt nie mowil mi o mozliwosci zoperowania brzydkiej twarzy i rowniez szukam opinii osob, ktore przeszly juz przez operacje i bolesna rekonwalescencje. Ja jestem na poczatku swojej drogi, czeka mnie podwojna osteotomia; szczeki i zuchwy i jestem przerazona, nie samym bolem, ale mozliwymi powiklaniami i skutkami ubocznymi. Jeszcze mam watpliwosci czy to aby nie za duze ryzyko utraty czucia, wzroku, sluchu, niedowladu twarzy, zlego gojenia, infekcji. Za duzo czytalam i sluchalam. Chcialabym wiedziec czy jesli ostatecznie wszystko sie uda, bede mogla normalnie zyc, wrocic do swojej codziennosci zapominajac o tym, co bylo ? Czy np. w zla pogode dokucza bol stawow, albo czucie w jakiejs czesci twarzy nigdy nie wraca, czy tez nie da sie otworzyc ust tak szeroko jak sie to robilo wczesniej ? Czy sa jakies ograniczenia w zyciu codziennym i czy trzeba odbywac kontrole u lekarza co jakis czas ? I jeszcze jedno pytanie techniczne: co z tytanowymi elementami, czy zawsze sie je wyjmuje po jakims czasie co wiaze sie z kolejnym zabiegiem, czy ktos przez to przeszedl ? A moze ktos przeszedl operacje w Warszawie ? Jesli tak, u jakiego lekarza ? Pozdrawiam wszystkich, ktorym temat szczekowy jest niestety bliski. Dominika

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dziewczyny dajcie sobie spok贸j z ta op! Jest tyle powik艂a艅, a w tym trzeba mie膰 szcz臋艣cie bo cz臋sto dobry lekarz mo偶e tez co艣 spartolic. Kolejna sprawa to nie wiadomo kto nas tak naprawd臋 operuje pod narkoza. Ja mia艂am taka operacje z po niej 偶eby mi sie chwieja! Operowa艂am si臋 u pono膰 bardzo dobrego chirurga do kt贸rego straci艂am zaufanie. Inna moja znajoma po takiej operacji ma uszkodzone nerwy, i tez operowa艂a sie u bardzo dobrego chirurga. Wiecie jak wyglada twarz po uszkodzonym nerwie? To jest tragedia dziewczyny! Ja psychicznie bym tego nie udzwignela. Prawda jest taka ze partaczy jest ca艂a masa, a jak pojawiaj膮 sie problemy to cz艂owiek jest skazany tylko na siebie zero wsparcia.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Hey dziewczyny ! Ciesze sie, ze ktos zalozyl ten watek. Ja sie od wrzesnia przygotowuje do operacji retrogeni tzn nosze aparat ortodontyczny. Nie zrozumcie mnie zle ale ciesze sie, ze jest ktos z problemem podobnym do mojego. Ja bede miala operacje w Lodzi. Bardzo boje sie tych dwoch miesiecy po kiedy to zeby sa pozlaczane gumkami i nie mozna nic jesc poza papkami ze strzykawek. Jednak jestem dobrej mysli. Wierze ze wszystko sie uda, bo na pewno sie nie wycofam decyzje o operacji podjelam w zeszle wakacje i wytrwam wierzac, ze kiedys bede mogla z zadowoleniem spojrzec w lustro :) pozdrawiak goraco i zycze pozytywnego myslenia i wiary w lekarzy, bo coz innego nam pozostaje :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
hmm ja tak naprawde niewiele czyta艂am o osobach, u kt贸rych wyst膮pi艂y komplikacje, za to czyta艂am mn贸stwo wypowiedzi os贸b zadowolonych, 偶e przesz艂y operacje, 偶e potem bardzo szybko wr贸ci艂y do siebie. Szczerze m贸wi膮c o mo偶liwo艣ci uszkodzenia nerwu, ale takim dramatycznym, 偶eby np jedna cz臋艣膰 twarzy opada艂a czy co艣 to chyba nigdy nie s艂ysza艂am, faktycznie oni mog膮 uszkodzi膰 nerwy i nawet sami o tym m贸wi膮, ale to w wardze np, tak 偶e mo偶na straci膰 czucie, kto艣 chyba wspomina艂 o j臋zyku, a chyba o brodzie te偶, ale o takim dramatycznym uszkodzeniu nerwu, tak jak pisze tutaj jedna z os贸b ("wiecie jak wygl膮da twarz po uszkodzeniu nerwu..."), to nie s艂ysza艂am. Tak o uczuciu chwiej膮cych si臋 z臋b贸w tez s艂ysza艂am. Te偶 zamierzam za kilka miesi臋cy podda膰 si臋 takiej operacji, ale w sumie nie mam wyj艣cia, zapada mi si臋 szcz臋ka g贸rna, 艣cieraj膮 si臋 z臋by. Gdybym faktycznie s艂ysza艂a o wielu przypadkach powik艂a艅 to pewnie bym si臋 nie podda艂a tej operacji, ale jednak wi臋kszo艣膰 operacji ko艅czy si臋 pomy艣lnie. Mam pytanie do jednej z forumowiczek, a czy uczucie chwiej膮cych si臋 z臋b贸w jest a偶 takie straszne? tzn bardzo Ci przeszkadza czy odczuwasz jedynie dyskomfort? I jeszcze pytanie o Twoj膮 znajom膮, mog艂aby艣 troche przybli偶y膰 o jakim uszkodzeniu nerwu m贸wisz i jak wygl膮da twarz tej osoby? bo to akurat przera偶aj膮cy przypadek. Napiszesz czy Ty i Twoja znajoma by艂y艣cie operowane w Warszawie? b臋d臋 wdzi臋czna za informacje.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 irka 2014
Witajcie. Kilka dni temu przesz艂am operacje retrogeni (7mm) wysuni臋cia. Kochani nie zastanawiajcie si臋 czy to zrobi膰 je艣li wam ta wada przeszkadza. Zrobi艂am to i stwierdzam ze b贸l nie jest wielki, owszem jest dyskomfort. trzeba pic przez pierwsze tyg przez s艂omk臋, ci臋偶ko spa膰, 艣lina leci jak ma艂emu dziecku.DO ROKU CZASU MO呕NA MIE膯 ZABURZONE CZUCIE W BRODZIE ALE CO艢 ZA CO艢.zawsze s膮 skutki uboczne. jest si臋 opuchni臋tym i sinym , ale je艣li nastawicie si臋 odpowiednio do danej sytuacji to mo偶na to spokojnie przej艣膰.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
jestem ju偶 kilka lat po operacji, mam uszkodzone nerwy, brak czucia w brodzie, praw膮 cz臋艣膰 twarzy w ok贸艂 ust mam bardziej "dr臋tw膮" od lewej, ale za nic nie 偶a艂uj臋 operacji. Wole nie mie膰 czucia ni偶 m臋czy膰 si臋 z wystaj膮c膮 szcz臋k膮 kt贸ra coraz bardziej utrudnia艂a normalne jedzenie, m贸wienie i oddychanie. Brak czucia to nie koniec 艣wiata, mo偶na normalnie m贸wi膰 i czasem o tym ca艂kowicie zapominam. A to 偶e mam uszkodzone nerwy to nie przez to 偶e "lekarz co艣 spartaczy艂" tylko takie jest jedno z mo偶liwych powik艂a艅, ka偶da operacja niesie ze sob膮 jakie艣 ryzyko. Dziewczyny nie b贸jcie si臋 operacji, naprawd臋 warto :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Operacja najczesciej sie udaje
Z tego co si臋 orientuje to tak 80-90% operacji ca艂kowicie si臋 udaje. Czyli mam na my艣li to, 偶e u艂o偶enie szcz臋ki jest prawid艂owe i po operacji nie ma wielkiego b贸lu, tylko lekkie pobolewanie i opuchlizna przez miesi膮c. A po jaki艣 2-3 miesi膮cach czucie wraca mo偶e nie w pe艂ni ale tak do 50% tego poziomu jaki by艂 przed operacj膮, czasem nawet do 80-90%, tak偶e wiekszo艣膰 ludzi po operacji ma czucie prawie takie samo jak przed operacj膮. Potem si臋 ju偶 o tym nie my艣li i organizm te偶 sie przyzwyczaja, wiec wrazenie jest takie, ze nie ma nic gorzej ni偶 przed. Wiadomo, ze podczas ka偶dego zabiegu tak z 10% operacji nie udaje si臋 w pe艂ni i wtedy jakie艣 drobnotki s膮 skutkiem ubocznym. Mam tu na my艣li w艂a艣nie cz臋sciowy brak czucia, b贸le na zmiane pogody itp. Lecz og贸lnie akurat ta operacja praktycznie zawsze jest udana, a tak jak kle偶anka wy偶ej wspmina艂a powa偶ne uszkodzenia nerw贸w itp. zdarzaj膮 sie bardzo rzadko, z tego co wiem rzadziej ni偶 raz na 1000 operacji. A odno艣nie tego komu wraca czucie zupe艂nie, a komu tylko czesciowo to bardzo wazne jest tez zdrowe odzywianie, prawid艂owy poziom mikroelement贸w i witamin. Mo偶ecie o tym poczyta膰, 偶e witamina b12 wp艂ywa na prawid艂owe odbudowywanie nerw贸w (jest nawet napisane w ulotce) a witamina d3 ma du偶y wp艂yw na prawid艂owy i szybki zrost ko艣ci (90% ludzi w Polsce na niedobory tej witaminy, poczytajcie w googlach)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Jestem 10 lat po operacji progenii. Nie mam 偶adnych skutk贸w ubocznych. Operowa艂 mnie doktor Przybysz w szpitalu na ul. Szaser贸w w Warszawie. Nie zastanawiajcie si臋 tylko operujcie.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Po o艣miu miesi膮cach czekania na operacj臋 dowiedzia艂am si臋 ze moj chirurg si臋 jej nie podejmie

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Gdzie moge zrobic ja na nfz w wmiare kr贸tkim terminie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Ja mam twarz w kierunku retrogenii. Zrezygnowa艂am z zabiegu w ostatniej chwili. Moja twarz mi si臋 bradzo podoba nigdy nie mia艂am kompleks贸w. Podczas noszenia aparatu kto艣 mi podpowiedzia艂 偶e taka operacja mnie upi臋kszy. Powiedzia艂a to moja ortodontka kt贸ra zaleci艂a mi ta operacj臋 ze wzgl臋d贸w estetycznych. Strasznie si臋 nakr臋ci艂am ale ortodontka wtedy nie wspomnia艂a o powik艂aniach. Ja pozna艂am dziewczyn臋 kt贸ra ma zmarnowane 偶ycie przez dr Jagielaka. Jagielak mia艂 w艂a艣nie mnie operowa膰. Dziewczyn臋 pozna艂am przypadkiem i to by艂 dla nie znak 偶e ona stan臋艂a na mojej drodze w moim 偶yciu. Ona nie ma w og贸le czucia, ma asymetrie twarzy. Broda ucieka jej na inn膮 stron臋. Do tego nie mo偶e m贸wi膰, zanik艂a jej mowa bo co jest najgorsze nie mo偶e otworzy膰 ust dalej jak na dwa palce. Nie m贸wcie 偶e skutki uboczne si臋 nie zdarzaj膮. Ona ma rehabilitacj臋 to jest dramat cz艂owieka. je艣li wygl膮dasz dobrze i podobasz si臋 sobie odpu艣膰. To jest operacja dla ludzi kt贸rzy maj膮 wad臋 du偶膮 tak膮 kt贸ra nie daje im normalnie 偶y膰. 20 tysi臋cy mo偶na zainwestowa膰 w co艣 innego co poprawi nasz膮 samoocen臋 ale nie w operacj臋 na w艂asnej twarzy gdzie naruszone s膮 nerwy. Twarzy nie schowa si臋 do kieszeni w razie nie udanego zabiegu a je艣li s膮 niedow艂ady i brak czucia to sk贸ra zaczyna wiotcze膰 i robi膮 si臋 zmarszczki. Odradzam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣c 1
Ja robilam na nfz na Szaserow u Dr Dabrowskiego. Jestem prawie 2 msc i juz mi czucie wraca. Jestem bardzo zadowolona. Czasem prywatnie nie oznacza lepiej. Ludzie prywatnie czasem ida na ilosc nie jakosc. Bylam u dr. Jagielska. Jego pewosc i cena mnie odstraszyla. Szczeke gorna cieto mi na 4 czesci i wysuwano, dolna wsuwano i skracano. Jest super. Oby wi臋cej takich lekarzy jak dr D膮browski :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 edzik31235
a d艂ugo czeka艂a艣 na konsultacje z dr. D膮browskim i sam膮 operacje?? te偶 my艣l臋 o operacji i nie wiem czy warto... mo偶esz opowiedzie膰 mi troch臋 jak to wszystko wygl膮da艂o??

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 chirurg drWi艣niewski Wawa

Witam!

Czy kto艣 robi艂 prywatnie operacj臋 szcz臋ki u dr.Wi艣niewskiego lub w艂a艣nie si臋 do niej szykuje? Je艣li tak to w kt贸rej klinice i jakie koszty?

Podobno 偶aden dobry chirurg szcz臋kowy ju偶聽 nie operuje na nfz w Warszawie.....mam zgryz otwarty, lekko cofni臋t膮 doln膮 szcz臋k臋, ty艂ozgryz i zniszczone dolne trzonowce do odbudowy....podobno jestem tylko operacyjna....

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 Kaja09

W Warszawie polecam cinis med je艣li chodzi u dentyst贸w. U聽dr Emilii聽Majewskiej mia艂am kana艂owe leczenie czw贸rek. Ju偶 jestem po :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰

podbijam w膮tek, jaki chirurg dobry w warszawie?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 ilonaaaaa

Ja si臋 nie zdecydowa艂am na operacj臋, po prostu za ma艂a wada 馃檪 Chirurg te偶 jest zreszt膮 tego zdania. By艂am na konsultacji u dra D膮browskiego, zrobi艂 na mnie b. dobre wra偶enie. Aktualnie jestem w trakcie leczenia ortodontycznego u dr Teodorczyk w Rock Your Smile. Jestem zadowolona z efekt贸w, pani doktor jest 艣wietnym specjalist膮. I ciesz臋 si臋, 偶e operacja nie jest mi potrzebna, bo my艣l臋, 偶e by艂by to dla mnie du偶y stres.

Udost臋pnij ten post