Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy to ze kiełbasa była parzona oznacza ze nie ma wniej toksoplazmozy

Polecane posty

Gość gość

Witam jestem w ciązy i nie mam przeciwciał na toksoplazmoze i juz chyba popadam w paranoje. Naczytałam sie w necie różnych strasznych rzeczy i spędza mi to sen z powiek. Mam pytanie. Jadłam cienkie kiełbaski.Na opakowaniu było napisane ze jest to wyrób wędzony i parzony. Czy to parzenie zabija toksoplazmoze? Zanim zjadłam kiełbaski gotowały sie kilka minut. Czy to wystarczy? Jestem strasznie spanikowana. Z tego co zdążyłam wyczytac to cholerstwo ginie w 60 stopniach po 20 minutach a w 70 stopniach juz po kilku minutach

Gość gość
podnosze

Gość gość
przesteń histeryzować na 1000% nie ma tam żadnej toksoplazmozy

Gość gość
Jak już zjadłaś to zjadłaś , to się teraz nie zastanawiaj bo zwariujesz. Kiedyś badań na toxo nie robili, baby nie wiedziały czy mają odp***ość czy nie. I jakoś dzieci przeżywały. Myślę , że jak podstwowych zasad higieny przestrzegasz nic ci nie grozi, a parzone i wędzone kiełbaski to przecież nie surowe.

Gość gość
No właśnie ja tak mam ze bardzo uważam na wszystko a potem i tak sie zastanawiam i martwie czy aby napewno zrobiłam wszystko tak jak trzeba. A to ze kiedys nie było badan itp i rodziły sie zdrowe dzieci jakos do mnie nieprzemawia. Teraz w polsce podobno rocznie rodzi sie ok 300 dzieci z toksoplazmozą.

Nie były surowe, więc nie powinnaś się martwić, ale zawsze może zrobić sobie badanie, ale jeśli będziesz chciała robić je za każdym razem, kiedy popadasz w paranoję, to trochę Cię to będzie kosztowało ;). Ja właśnie dziś zrobiłam po raz trzeci badania na tokso, bo też nie chorowałam na to wcześniej. Moja znajoma zachorowała, będąc w ciąży i od tej pory też trochę bardziej fisiuję, ale nie aż do tego stopnia ;)

Gość gość
badania na tokso robiłam juz z 5 razy :O Ostatnie tydzien temu. To jest bez sensu bo i tak mnie ten wynik uspokaja na krótko, bo za chwile znowu czyms zaczynam sie martwic. Tak w sumie to całe zycie jadłam cienka kiełbase tak na zimno na kanapce.A taka kiełbasa tez jest wędzona i parzona,wiec wydaje mi sie ze to wedzenie zabija tokso bo inaczej juz dawno miałabym przeciwciała. Mam racje?

Gość gość
A pozatym ja swoje kiełbaski trzymałam kilka minut w gotującej sie wodzie zanim je zjadłam

Gość gość
Autorko masz racje, zachowuj się jak dotychczas. Zakładam , że masz jakieś 20lat. Więc jak przez 20 lat nie zetknęłaś się z parazytem, to miałabyś wyjątkowego pecha, żeby akurat teraz złapać. Swoją drogą ja 10 lat temu w pierwszej ciąży jadłam wiadrami śledzie solone i nic się nie stało dziecku. A to przecież surowa ryba ( ryzyko zakażenia listeriozą ) . wtedy nie wiedziałam , że mi nie wolno.

Gość gość
mam 28 lat

Gość gość
Z tego co doczytalam się na jednym z portali o prawidłowym odżywianiu w ciąży, najlepiej kupować gotowane szynki. Jestem w trakcie ciąży i zrezygnowałam z kiełbas, parówek, bo też mam obawy i to jest naturalna rzecz. Która kobieta w ciąży chociaż raz nie wpadła w panike, czy to co zjadła nie zaszkodziło malenstwu.