Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość odkładanie kasy na

Odkladaliście pieniądze na dziecko przed ciążą

Polecane posty

Gość odkładanie kasy na

Czy składaliscie pieniadze kilka miesiecy przed staraniem sie o dziecko? Jesli tak to ile odkladaliscie kasy?

Gość gość
tak, ja odkladam 50zł miesiecznie dla dzidziusia ktory mam nadzieje ze niedlugo będzie:)

Gość Maritta87
Ja celowo na dziecko nie odkładałam, ale mamy sporo oszczędności. Powiem Wam, że prowadzenie ciąży prywatnie to spory wydatek i może faktycznie lepiej robią Ci co specjalnie na ten cel odkładają :)

Gość odkładanie kasy na
My mamy wspolnie tylko 2800 zł z czego wynajmowanie mieszknaia kosztuje nas 1100 zł. Boje sie ze jak nie odlozymy teraz jakiejs kasy to potem bedzie nam ciezko

Gość gość
na waszym miejscu juz bym odkladala niewielka sumke, zawsze sie przyda nawet na pieluchy

Gość gość
zostaje wam na zycie 1700zł wiec nie jest zle:)) jestescie w stanie odlozyc

Gość odkładanie kasy na
czy po 100-150 zł wystarczy? Jak myslicie?Narzie jeszcze nie staramy sie o dziecko ale w nastepnym roku juz będziemy. Kupiłam poki co skarbonkę i w tym miesiacu juz wylądowało tam ok 200 zł

Gość gość
Dziecko pochłania masę pieniędzy - podziwiam Cię że przy 2800zł na dwie osoby przy wynajmowanym lokum chcesz zdecydować się na bobaska - to naprawdę kosztuje masę kasy szczególnie jeśli nie karmisz piersią, mleko pieluchy kosmetyki... ubranka co chwile nowe bo dziecko rośnie w oczach.

Gość odkładanie kasy na
To znaczy ze powinnam sobie odpuscic dziecko?:-( Sytuacja jest jaka jest ale w razie gdyby było jakos tragicznie to rpzeciez zawsze mozemy zamieszkac na jakis czas w domu rodzinnym. No i dlatego tez chcemy odlozyć jakąs kasę. A tak mniej wiecej ile kosztuje utrzymanie dzieciątka miesięcznie??Tak nanormlanym poziomie, bez luksusów

Gość gość
nie sluchaj tych glupot : "gość Dziecko pochłania masę pieniędzy - podziwiam Cię że przy 2800zł na dwie osoby przy wynajmowanym lokum chcesz zdecydować się na bobaska - to naprawdę kosztuje masę kasy szczególnie jeśli nie karmisz piersią, mleko pieluchy kosmetyki... ubranka co chwile nowe bo dziecko rośnie w oczach" <<<<< oczywiscie ze mozna miesiecznie wydac na dziecko nawet kilka tysiecy ale jezeli sie umie gospodaroac pieniedzmi to jak najbardziej z waszymi dochodzami dacie rade. wieksza czesc spolecenstwa tyle ma a nawet mniej i zyja na normalnym poziomie

Gość gość
tak zwane autorytety każa rodzić co roku i miec jak najwiecej dzieci najlepiej kilkanascioro , 20 lub 30 nawet w biedzie , glodzie ciasnocie brudzie i smrodzie

Gość gość
znam ludzi ktorzy co chwile kupuja dziecku nowe drogie zabawki, ktorymi dziecko i tak sie nie bawi. jesli chodzi o ubranka to zazwyczaj dostaje sie je od rodziny albo znajomych wiec najwiekszy wydatek na poczatku odpada, pieluch w biedronce sa podobno swietne i niedrogie, a kosmetyki dla maluszka kupujesz raz kiedys i nie sa to jakies wieksze wydatki

Gość gość
To wy nie kłamcie dziewczynie! Bo to ona później zostanie z ręką w nocniku a nie wy! Bycie mamą jest super ale wózki łóżeczka kosztują! zobacz ile kosztują same pieluchy. A jak pójdziesz na macierzyńskie - o ile masz odpowiednią umowę z pracodawcą to dostaniesz 80% swojej pensji czyli już masz mniej na dzień dobry. Niech dziecko tylko się rozchoruje nie daj Boże albo opłaty wzrosną?

Gość gość
tzw. autorytety glosza ze dzieci wychowuje sie powietrzem i kasy na to nie trzeba wiec trzeba rodzic co rok lub 2

Gość gość
JA nie miałam w rodzinie małego dziecka i nikt nie miał mi dać ubranek - sama musiałam chodzić do ciucholandów i kupować

Gość odkładanie kasy na
Tak jestem na etacie i mam umowe na czas nieokreslony. Na konto idzie mi podstawa pensji a wiec minimum , reszta czyli 200-300 zł dostaje do ręki. Czyli jak pojde na macierzynski to dostanę tylko 80 procent tak?

Gość gość
zgadzam sie wozek i lozeczko kosztuje, cala wyprawka, ale jest to jednorazowy wydatek na poczatek, takze jak dziewczyna chce juz teraz odkladac na ten cel to mysle ze przez 2 lata uzbiera nie tylko na wozek

Gość odkładanie kasy na
Przez 2 lata nie bede odkładac bo o dzieko chcemy sie starac w nastepnym roku jakoś na wiosnę.

Gość gość
ja kupuje w ciucholnadach dla maluszka, za grosze doslownie:)

Gość gość
Odkładamy po 50-100zł miesięcznie celowo "na dziecko" mimo, że dziecka nie planujemy jeszcze przez 2-3 lata ;) Odkładamy też bez konkretnego celu, na czarną godzinę ale to już inne kwoty.

Gość gość
9miesiecy ciazy plus ok 5miesiecy do wiosny:) ja bym sie nie zastanawiala, ale to ty musisz podjac decyzje, a ile masz lat??

Gość gość
Ja odkładałam niewielkie sumy na wyprawkę ze swoich zaskórniaków - jak zaszłam w ciąze miałam 2000 - dzieki temu mogłam kupic dziecku co chciałam bez marudzenia ze strony męża że za duzo wydaje . Oczywiscie nie jest to kwota wystarczajaca na cała wyprawke - sam wózek (który ja akurat mialam po koleżance) mógłby kosztowac wiecej ... ale w ciązy mamusia zwykle chce dla pierwszego dziecka miec wszystko jak najlepsze a tato jest bardzioej rozsadny bo mu hormony nie buzują :) - dzieki tym 2 tysiącom uniknelismy sporów na ten temat.

Gość gość
400-500zł mc oczywiście zawsze może być więcej bez problemu to takie minimum

Gość mikadorina
nie odkładałam, mało tego jak urodziłam zwolnili mnie z pracy tzn. umowy nie przedłużyli, Polska, bravo!

Gość gość
na allegro chociazby używany wozek można kupić, tak samo łóżeczko albo ubranka za grosze, ale oczywiscie jak ktos chce miec wszystko nowe i na dodatek firmowe ....

Gość gość
my nie odkładaliśmy, ale w sumie na pewno to dobry pomysł :) sama wyprawka kosztuje koło 4-5tys, wizyty u lekarza wyniosły mnie jakieś 2tys (zagrożona ciąża więc częstsze wizyty) także dodatkowa kasa na pewno się przyda ;)

Gość gość
Wiadomo że za 400zł mc na dziecko nie kupisz nic markowego

Gość gość
tak naprwde wszysko mozna pokombinowac i miec za niewielkie pieniądze... ale pieluchy i mleko i tak pożrą wszystkie oszczędności :)

Gość gość
no nam idzie na dziecko miesięcznie ok 800-1000zł... ale myślę, ze jak kogoś nie stać to te 400zł starczy na tanie pieluszki, mleko itp

Gość odkładanie kasy na
wyprawka 4-5 tysiecy???? nie straszcie mnie tu