Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość odkładanie kasy na

Odkladaliście pieniądze na dziecko przed ciążą

Polecane posty

Gość gość
pieluchy mleko kaszki słoiczki potem cielęcinka i króliczek - ubranka nawet używane ale lecą - bo bejbi jak na drożdżach rośnie. I masa różnych perdołeł a to zabaweczka jakaś a to kocyk nowy a to smoczek i tak z więkem coraz więcej :)

Gość odkładanie kasy na
Nie jest to pytanie do osób które zarabiaja dużo i moga sobie pozwolic na wyprawki 5 tysięczne, a do osob co maja podobny dochód do mojego:-(

Gość gość
Generalnie teraz dzieci często mają uczulenia i nie zawsze tanie mleko może być - tylko droższe różne trzeba testować żeby nie zaszkodziło

Gość gość
powiem tak - teraz to malo kogo stac na dziecko, gdyby kazdy sie tak nad tym rozwodzil to bysmy sie w ogole nie rozmnazali:)

Gość gość
wózek łózeczko śpiworek wanienka mata do przebierania jakaś wygodna , pokój trzeba wyposażyć, kocyki ubranka butelki termosy miarki, dojarka itp takie minim na wyprawkę używaną i tanią to myślę 2-3tys

Gość gość
no zalezy czy kupujesz nowe czy używane rzeczy - ja kupowałam nowe, ale np wózek za 900zł, wiec to raczej tanio, łóżeczko z pościelą 500zł to już masz sporą sumkę, do tego jakieś ubranka (ja kupowałam mało, bo większość syn dostał i mieliśmy używane od kumpeli), kocyki, pieluchy, to jakaś karuzela nad łóżeczko, butelki, laktator itp - wszystko się zbiera do kupy to wychodzi sporo, ale ja kupowałam stopniowo, co miesiąc coś więc tak nie odczułam, i wydałam koło 4tys łącznie, natomiast dziś wybrałabym lepszy wózek (za 1600zł dokładnie) więc byłoby drożej, ale fakt, że ja starałam się kupować na allegro żeby było taniej ale w większości dobre rzeczy, jak zaoszczędzisz i zaciśniesz pasa to myślę, że 2-3tys może starczyć przy używanym wózku

Gość gość
Generalnie zawsze się chce dla dziecka jak najlepiej więc i tak próbuje się zaoszczędzić na sobie - ale po porodzie mama też potrzebuje trochę specjalistycznych rzeczy, przed porodem ubrania ciążowe też tanie nie są... To kosztuje to prawda i zazwyczaj zawsze sobie można poradzić i Ty raczej tez poradzisz sobie.... Ale tu pojawia się pytanie czy po porodzie przez następne miesiące może i lata chcesz się zastanawiać jak tu wyżyć do pierwszego? Od kogo ewentualnie pożyczyć? Czy na mleko Ci wystarczy? Tak można żyć i wiele rodzin tak żyje pytanie tylko co to za życie w ciąglym umartwieniu? Gdybyś miała prócz tego co teraz masz jeszcze z 400zł więcej mc w momencie przyjścia dzecka na świat czyli za dwa lata to już można rozmawiać. Przez dwa lata odłożyć ze 4 tyś na wyprawkę.

Gość na zlecenie
Szczerze to niedawno dopiero pojawił się u mnie instynkt macierzyński. Ale jeszcze chcę poczekać tak 2-3 lata ;) W każdym razie jako, że pracuję na zlecenie jestem nauczona oszczędzania "w razie w". Mamy oszczędności na czarną godzinę, mamy oszczędności na wakacje, na samochód (w sensie ewentualne naprawy) i pojawiły się oszczędności "na dziecko" ;) Na razie wrzuciliśmy tam pieniądze za jedno zlecenie (5tys). Od czasu do czasu coś tam dorzucimy i będzie w sam raz na wizyty prywatne, na wyprawkę itp ;)

Gość gość
bzdury piszecie, ja zarabiam 4400 na rękę umowa o pracę, a na wyprawkę wydałam ok 2000, a miesięcznie maluch mnie kosztuje ok 400 zł, nie wiem co wy kupujecie na wyprawkę że wam wychodzi 5000!!! SZOK dlatego kasy nie macie

Gość odkłądanie kasy na
No własnie tez tego nie rozumiem o czym my tu mowimy. tak patrze na ceby i łózeczko na allegro to 150- 300 zł, wózek ok 1000 zł, posciel 100. Z czego sie zrobiło u was 5 tys?

Gość gość
jak wydałaś 2tys na wyprawkę to pewnie wózek masz za free lub używany... bo to najdroższa rzecz w sumie

Gość na zlecenie
Zgadzam się, że nie ma co wydawać nie wiadomo ile :) Ale ja odkładam na wszelki wypadek. Wiesz jakby ciąża była zagrożona, jakby dziecko malutkie zachorowało, jakbym musiała przestać pracować w ciąży (choć pracę mam leciutką, siedzącą i umysłową no ale nigdy nie wiadomo). Wolę mieć i najwyżej pójdzie na inne rzeczy - przecież jak zostanie to nie muszę wydać koniecznie ale ja lubię być zabezpieczona finansowo.

Gość gość
patrzycie na najtańsze - ale poza wózkiem i łóżeczkiem są też inne rzeczy, niby tanie ale po podsumowaniu wychodzi sporo niestety...

Gość gość
tak mam używany właśnie z allegro kupiłam, taki sam wózek nowy kosztuje 2000 a ja dałam 550 zł i jest jak nowy... nie rozumiem jaką to zrobi dziecku różnicę? a pościel 100zł? ja sama kupiłam materiał i uszyłam

Gość gość
dodam jeszcze że ten sam wózek co kupiłam za 550 zł to sprzedałam jeszcze za 200 zł na allegro... czyli kosztował mnie 350 zł ale liczyłam do wyprawki że 550 zł, ja zarabiam 4400 i umiem zaoszczędzić, wy tyle nie macie na cała rodzinę i rozpieprzacie kasę na wyprawki za 5000, ludzie :o

Gość panna1985
Ja mysle o zajsciu w ciazy na poczatku przyszlego roku.ale chce rodzic po ludzku a wiadomo,ze za to sie tez placi.odkladam wiec na czas ciazy gdyby cos trzeba byloby zaplacic,a potem wyprawke na Maluszka.Nie musi miec markowych rzeczy wazne zaby zawsze byl czysty i zadbany.i juz odkladam....

Gość gość
no ok wzóek z łóżeczkiem kpiłaś za 1000zł i chwała ci za to - jedna laska napisała że wydała 5 tyś bo ma i może i co z tego a inne po 2-3 tyś mebelki do pokoiku kosmietyki ubranka kocyki butelki dojraki to wszystko kosztuje głupi śpiworek porządny cieły dla dziecka na zimę ile kosztuje , pokoik zrobić dziecku jakaś tapeta komoda czy nawet pomalowanie pokoju dla małego dziecka niania elektroniczna - ja nie mam dziecka ale siostrze duzo pomogam i widze ile to kosztuje... A luksusów dziecko nie ma

Gość gość
gościu co się tak chwalisz tymi 4400 a skąd wiesz, że tyle nie mamy? jakbyśmy nie miały to też byśmy kupiły używany wózek i same szyły pościel... ale jak ktoś nie ma to własnie po to chce odkładać i oszczędzać, żeby kupić dziecku to co najlepsze :) ja kupiłam wózek za 900zł i sprzedałam za 350zł więc też mnie wyniósł 550zł a dziecko miało nowy :) rozumiem jak kogoś nie stać, ale to nie znaczy, że każda chce urządzić dziecku byle jak za minimum... w wyprawkę liczę też kosmetyki, pieluchy - tu też kupowałaś najtańsze? Ja pisałam, ze dałam 4tys (i przypominam, że kupowałam na allegro, więc w sklepach byłoby drożej), bo kupiłam tańszy wózek ale 5tys to też nie jest nierealna kwota na wyprawkę, moim zdaniem te 2-3tys to tak na styk jak wszystko używane i tanie... skoro masz te 4400 to czemu tak bardzo oszczędzałaś na rzeczach dla dziecka? nie mówię o wózku, ale pościel, pieluchy, kosmetyki, zabawki?