Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość vivianna udinna

jakie danie przezadzacie na swieta Bozego Narodzenia

Polecane posty

Gość vivianna udinna

Jakie danie u was królu ją? W tym roku będzie u nas wigilia, chce się przygotować, święta tuz tuz, podzielcie się daniami : -)

Gość gość
U nas będzie barszcz, zupa grzybowa, kutia, pierogi, ryba po grecku,kapusta z grochem, śledzie, losów w smietanie i koperku, salatka warzywna zwana smiecucha, ciasta 3sztuki, chleb - 12 dan :-)

Gość gość
Barszcz z uszkami, pierogi z grzybami, karp smażony, dwa rodzaje śledzi (w oleju i śmietanie), do tego ciasta, murzynek, jakiś makowiec może. Sałatka warzywna.

Gość gość K
Nigdy palcem nie kiwnęłam na żadne święta, zawsze idę na gotowe i jeszcze zabieram do domu.

Gość gość
od dłuższego czasu biorę walizkę i spierdziela na święta do jakiegoś hotelu, mam swój ulubiony, gdzie jest spa, baseny, mam dość zakupów, gorączki przedświątecznej, szykowania i żarcia siedząc cały czas za stołem i tylko goście się zmieniają albo wpierdzielają się na święta a ty latasz z jęzorem po pas, umordowana i jeszcze uśmiechać się musisz, parę lat temu powiedziałam dość

Gość gość
Ja na szczęście nie mam tej gorączki przedświątecznej, bo na wigilii jestem tylko ja z narzeczonym, moi rodzice i siotra z mężem i córką. Obowiązkami się dzielimy, każdy coś przygotowuje: tato śledzie, mama barszcz i karpia, ja z siostrą robię uszka i pierogi, do tego siostra robi sałatkę wrzywną i krokiety, ja piekę ciasta, szwagier z narzeczonym stroją ogródek, nikt nie biega z jęzorem, jest miło i rodzinnie bez stresu i bieganiny :)

Gość gość
i owszem jak jest podział obowiązków, to można bez latania z ozorem wszystko fajnie i spokojnie ogarnąć ale jak robisz sama dla całej rodziny nawet jeśli to tylko 8-10 osób i jeszcze pracujesz to można znieść jajko

Gość gość
Ale wszystko da się dogadać między sobą, u większości moich znajomych jest podział obowiązków, u mało kogo ludzie przychodzą na gotowe ;P

Gość gość
Na pewno zupa jagodowa u nas to tradycja,groch z kapustą, uszka do tego barszcz czerwony, pierogi, na pewno ryby będą pod różną postacią.W tym roku za dużo nie wydamy na święta stwierdziliśmy,że i tak wiekszość nie zostanie zjedzona więc lepiej mniej niż ma się zmarnować

Gość gość
salceson, kurczak i wątróbka

Gość gość
dołóż pasztetowa

Gość gość
Barszcz z uszkami, żurek, groch z kapustą, kluski z makiem, karp w śmietanie, karp pieczony, pstrąg, kasza ze śliwkami, krokiety orzechowe, kompot z suszu. Zawsze jest nas duzo na Wigilii, dzielimy sie obowiązkami więc nie odbieram przygotowania potraw jako ciężaru.

Ja robie barszcz z uszkami, zupe grzybowa, krokiety,jakis filet z ryby(byle nie karp) i w tym roku chce zrobic dziczyzne.