Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

staż z urzedu pracy a dni wolne

Polecane posty

Gość gość

przepracowałam pelny miesiac, wiem, ze naleza mi sie 2 dni wolnego.Teraz takie pytanie: czy taki wypisany wniosek zostawiam u pracodawcy, czy trzeba powiadamiać urzad pracy? co sie wpisuje na liscie... wolne czy urlop? oze ktos jest akurat obcykany w teacie i podpowie

Gość gość
Zależy gdzie odbywasz staż. Ja staż odbywałam w Urzędzie, procedura w Urzędach wygląda tak, że do 7:15 każdy pracownik i stażysta wpisuje się na listę, która jest na korytarzu. Później w kadrach robią kopię listy byś zaniosła ją do Urzędu Pracy. Na takiej liście gdzie wzięłaś dzień wolny, wpisujesz po prostu DW. Ja dodatkowo musiałam pisać wniosek o udzielenie mi dnia wolnego bla bla bla, zostawić to w sekretariacie Starosty, gdy Starosta przybił pieczątkę a wcześniej jeszcze moja kierowniczka, wniosek wędrował do kadr. Listę zawozi się do 5 każdego miesiąca (tak było u mnie) wtedy np.3 szłam do kadr, oni dawali mi kopię listy ale oryginał wniosków o DW.

Gość gość
dzieki za odp. ale mi nie chodzio liste obecnosci..... chodzi iowniosek urlopowy np. na jeden dzien wolny czy ten wiosek zostaje u pracodawcy czy trzeba go dodatkowo zaniesc do PUP i czy trzeba o dniu wolnym powiadamiac urzad

Gość gość
pisałam, że oryginał zanosisz do PUP a kopia w kadrach zostaje czy tam u pracodawcy

Gość gość
i PUPu nie informujesz, że bierzesz dzień wolny. Gdy zawieziesz listę będziesz miała napisane tam gdzie wzięłaś DW i na potwierdzenie kopię wniosków o DW. kumasz ?

Gość gość
2 dni wolnego należą Ci się w 2 miesiącu stażu (za 1 miesiąc nie należą Ci się)

Gość gość
staz mam od 1 pazdziernika czyli przepracowalam pelny miesiac

Gość gość
Ok, czyli dni wolne za listopad. Wniosek zanosisz do UP, na liście wpisujesz UW - urlop wypoczynkowy (na dole listy powinna być legenda)

Gość gość
no i o to mi chodzilo! czyli wypisuje wniosek o powiedzmy jeden dzien wolnego zostawiam w sekretariacie na liscie wpisuje DW i zostaje to dopiete do listy i na koniec miesiaca dostarczamdo urzedu.

Gość gość
ja nie pamiętam jak to było po pierwszym miesiącu stażu, czy należą się dwa dni czy jeden. Przeczytaj w tej całej instrukcji. I jeszcze raz piszę, wniosek o wolne musisz dostarczyć pracodawcy i Urzędowi Pracy, do Urzędu Pracy oryginał do pracodawcy kopia.

Gość gość
nie napisałaś gdzie odbywasz staż bo jeśli też w Urzędzie to macie swoje listy obecności, jeśli tak to oni wpisują DW. Natomiast jeśli odbywasz staż w sklepie i masz tylko tą z Urzędu Pracy listę to sama sobie wpisz.

Gość gość
więc widać jest różnie, bo mój pracodawca nie chciał dla siebie wypełnionego wniosku urlopowego. Musisz zapytać w pracy

Gość gość
nie prawda nic sie do urzedu nie zanosi,dopierona koniec miesiaca raze z lista!!!

Gość gość
no razem z listą do 5 każdego miesiąca

Gość gość
ktos wyzej pisal, ze o dniu wolnym trzeba informowac pup a to nieprawda, nie ma takiej potrzeby bo wniosek jest dopiety do listy i zanosi sie go na koniec miesiąca

Gość gość
13.11.13 [zgłoś do usunięcia] gość ja nie pamiętam jak to było po pierwszym miesiącu stażu, czy należą się dwa dni czy jeden. Przeczytaj w tej całej instrukcji. I jeszcze raz piszę, wniosek o wolne musisz dostarczyć pracodawcy i Urzędowi Pracy, do Urzędu Pracy oryginał do pracodawcy kopia. Chyba pomylilo ci sie z L4, o dniu wolnym informuje sie pracodawce i u niego pisze sie wniosek

Gość gość
Urlop na stażu przysługuje po przepracowaniu 30 dni kalendarzowych, a nie po miesiącu faktycznie przepracowanym. Są to dwa dni wolne. Można je odbierać po każdych 30-stu dniach, a można też kumulować. Ważne, by wykorzystać je przed końcem okresu stażu, bo się zmarnują. Jeśli chodzi o wszelkie dokumenty, typu zwolnienie lekarskie, wniosek o urlop czy lista obecności wszystko w oryginale podpięte razem do 5-tego następnego miesiąca (najlepiej przeskanować lub przefaksować, by Urząd miał podkładkę do naliczenia wynagrodzenia), a kopie zostawić u pracodawcy.

Gość kadrówka
Urlop na stażu przysługuje po przepracowaniu 30 dni kalendarzowych, a nie po miesiącu faktycznie przepracowanym. Są to dwa dni wolne. Można je odbierać po każdych 30-stu dniach, a można też kumulować. Ważne, by wykorzystać je przed końcem okresu stażu, bo się zmarnują. Jeśli chodzi o wszelkie dokumenty, typu zwolnienie lekarskie, wniosek o urlop czy lista obecności wszystko w oryginale podpięte razem do 5-tego następnego miesiąca (najlepiej przeskanować lub przefaksować, by Urząd miał podkładkę do naliczenia wynagrodzenia), a kopie zostawić u pracodawcy.

Gość gość
A czy mozna dodatkowy dzien wolny po wykorzystaniu urlopu? Czy to mozliwe?

Gość gość
Czy mozna dodatkoey bezplstny dzien na dtazu?

Gość gość
Nie ma tu nikogo z. Pup?