Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość olkalala

pięciolatka z butlą

Polecane posty

Gość olkalala

Moja córka za 2 miesiące skończy 5 lat. Pije mleko z butli na noc i cała rodzina ciągle mi mówi, że to nienormalne. CZy to jest nienormalne? :/

Gość cztery z plusem
znam osobiście taką co do 7 r.ż. ciągnęła "kakałko" z butli przed snem. Zero wad wymowy, zero wad zgryzu czy próchnicy kurde nawet nadwagi nie ma tylko niedowagę!!!

Gość gość
Ale z butelki niemowlecej, takiej ze smoczkiem? No troche dziwne. Pieciolatka to juz dawno do przedszkola powinna chodzic. Kup jej bidon jak tak bardzo lubi butelki.

Gość gość
Moj 5-latek tez tak pije z butelki ze smoczkiem,ale kasze na mleku i to rano i wieczorem i rowniez nie ma krzywego zgryzu i jest szczuplutki,ja to wcale nawet go nie zniechecam do te tej butki bo przynajmniej wiem ze jak zje ta kasze to jest najedzony

Gość olkalala
tak, takiej ze smokiem. inne rzeczy pije z normalnych kubków, szklanek itp. ale mleko na noc musi być....

Gość gość
Ja ciągnęłam z butli grysik chyba do 2 klasy podstawówki.

Gość gość
o jeny..jak mala dzidzia..ja bym juz odstawiala naprawde..kup jej bidon jak lubi z butli koniecznie ;//

Gość gość
takie duze a z butelki piją :O...ładnie zescie im pobłazali a teraz jakies niedorozwoje macie

Gość gość
Jest za stara na butlę. Powinna już zacząć pić z kubka - jak normalna osoba w tym wieku. Przestańcie wreszcie traktować wasze dorastające dzieci jak niemowlaki.

Gość gość
niech sobie pije o ile po wypiciu tego mleka myje zeby

Gość gość
Ostatnio osobiscie sootkalam sie z 4,5 letnia dziewczynka ktora sie budzi 2 -3 razy w nocy na butle z mlekiem jak dla mnie to jest po prostu CHORE idz sie leczyc kobieto ,bo to tobie jest pomoc potrzebna . Bylam razem z taka baba i jej dzieckiem w szpitalu 1 noc i juz myslalam ze ja zabije jakbym byma z taka w sanatorium to by mnie zamkneli wierzcie mi. Cala noc lazi a to pic a to jesc a to swialo zaswiec nosz k***a mamyje z tych dzieci robicie.

Gość gość
zapadłabym sie ze wstydu gdyby moje dziekco w tym wieku piło z butli! kobieto to nie jest normalne!!!!! ale to wina twoja nie dziecka, twoje lenistwo, jasne tak szybciej zamiast zrobić kanapke łatwiej dać butlę. a wady zgryzu dopiero się tworzą.

Gość gość
Moja siostra chyba do pierwszej klasy ciagnela kaszke z butli, a wszyscy sie cieszyli, bo byla niejadkiem, chudziutkim, wiec chociaz tyle zjadla. Za to zdrowa, aktywna, zdolna, jest doktorem farmacji. Ma super figure, a zeby jak z reklamy. Nie przeginajcie juz z tym wypada, nie wypada, obciachy....to sa WASZE osobiste kompleksy, a poki widzicie, ze dziecko ma jedno czy da takie nieszkodliwe przyzwyczajenia, to nie walczcie z tym, samo wyrosnie. A tu sie wsztskie spinaja kto wczesniej nocnikowal, kto pije z niekapka, kto sam robi kanapki....jedni robia to, inni co innego, wazne, ze cos i ze w normie. Glupie jest takie podniecanie sie rajstopkami, butelkami, czym kto sie woli bawic, kto zna literki a kto nie, potem sil wam nie starczy na prawdziwe dylematy typu gdzie dziecko idzie do szkoly, co lubi robic, jakie ma slabe strony charakteru, jakie ma obawy, gdzie potzrebuje zachety, a gdzie przyhamowania...to sa wazne sprawy, a nie to czy WAM wstyd, ze W DOMU pieciolatka lubi pociagnac mleko z butelki. ---------- Ta dziewczyna cztery z plusem ma racje. Zaraz widac, ze ma dzieci, ze je LUBI, ze obserwuje otoczenie i wyciaga wnioski, a nie glupio porownuje, tylko widzi jakie to spektrum bywa.

Gość gość
jak robisz loda to też masz wadę zgryzy i co nie zapadasz się ze wstydu

Gość gość
zapadłabym sie ze wstydu gdyby moje dziekco w tym wieku piło z butli! kobieto to nie jest normalne!!!!! ale to wina twoja nie dziecka, twoje lenistwo, jasne tak szybciej zamiast zrobić kanapke łatwiej dać butlę. a wady zgryzu dopiero się tworzą.________________________________________________________________________________________________ a to nowosc wiesz, jestem asystentka stomatologiczna i pierwsze słysze zeby dziecko miało wade zgryzu od picia mleka z butelki. Jesli ta dziewczynka po wypiciu mleka myje zeby to jest ok, nic jej nie bedzie. Tragedia jest gdy dziecko pije mleko w nocy, wtedy próchnica jest fatalna

Gość gość
to jesteś bardzo niedouczona albo masz fantazję "asystentko stomatologiczna" :D

Gość gość
zapewniam Cie ze jestem świetnie douczona według najnowszych standardów i takich bredni to jeszcze nie słyszałam

Gość gość
jeszcze powiesz, że ssanie butelki nie powoduje zmian kształtu łuków zębowych? To mój ostatni wpis w tym temacie.

Gość gość
jak asystentka można zostać po rocznym kursie to nie dziwne że mają taki poziom wiedzy :)

Gość gość
loo matko a ile to dziecko ssie to mleko z butli ? minute ? dwie ? co niby od tego ma sie zrobic .

Gość z forum pediatrycznego
Jak długo podawać maluszkowi mleko z butelki ze smoczkiem? Na pewno nie za długo, bo jeśli dziecko za bardzo przyzwyczai się do smoczka, nie będzie się potem chciało z nim rozstać. Zdarzają się nawet przedszkolaki z upodobaniem pijące mleko lub kaszkę z butelki. Nie jest to jednak zdrowe, wręcz przeciwnie: może powodować pojawienie się wady zgryzu. Dlatego najlepiej zacząć odzwyczajać malca od butelki, gdy skończy 7–8 miesięcy. Nie zawsze jednak jest to takie proste. Picie z butelki kojarzy się maluszkowi z czymś bardzo przyjemnym. Podobnie jak ssanie piersi dziecku pijącemu od początku mleko mamy. Dlaczego picie z butelki powoduje wadę zgryzu? Długotrwałe ssanie smoczka wyrabia nieprawidłowy nawyk wysuwania do przodu szczęki górnej, co najczęściej jest przyczyną nie tylko wad zgryzu, ale też wymowy. Dzieci pijące długo z butelki są też bardziej narażone na próchnicę. I nie mają motywacji, by uczyć się jedzenia stałych pokarmów.

Gość gość
Ja również piłam kaszkę z butelki do wieku 5-6 lat. I to jeszcze w moich czasach nie było plastikowych butelek, dostawałam taką zwykłą po piwie, lub po mleku. Moja koleżanka piła do pierwszej klasy. Jakoś zęby mam zdrowe, równiutkie, jestem szczupła. Nie widzę problemu.

Gość z forum stomatologicznego
Przyczyny powstawania wad zgryzu Wady zgryzu mogą mieć charakter wrodzony lub nabyty, nie mniej jednak blisko 80% wszystkich wad zgryzu powstaje w przeciągu pierwszych kilku lat życia dziecka – są nabyte. Wyróżniamy wiele przyczyn kształtowania się i tym samym powstawania wad zgryzu, a są nimi m.in.: • używanie nieprawidłowych smoczków (zbyt długotrwałe ich używanie) • ssanie kciuka • próchnica • oddychanie przez usta • niewłaściwy sposób karmienia dziecka (długotrwałe karmienie butelką)

Gość gość
Dlugotrwale ssanie smoczka! Ile trwa wypicie mleka z butelki - 2 minuty? No i wszystko jasne

Gość z forum stomatologicznego
ja też piłam mleko z butelki długo i nosiłam aparat ortodontyczny... więc różnie może być.

Gość gość
ja piłam mleko z butelki do 8 lat bo byłam chuda i żadnej wady zgryzu nie mam, nikt mi nie wmówi ze jak 5 latka wypije przez 3 minuty raz dziennie mleko z butelki to bedzie miała wade zgryzu, co za brednie

Gość giig
Moja córa ma 4 lata. Pije z butelki ze smoczkiem mleko, wieczorem i rano. Niech sobie pije jak długo chce. Też piłam, do siódmego roku życia, i mogę potwierdzić że szkodliwy wpływ butelki ze smoczkiem to bajka.

Gość olkalala
Dzięki dziewczyny, pomijam te z kompleksami wobec otoczenia, że nie wypada czy "co powie ciocia". Mnie to gadanie, że nie wypada pić butli mało obchodzi ale zaczęłam się zastanawiać, że może rzeczywiście to z nami coś nie tak bo rodzina już tak ciśnie... Jedyne co, to mała nie myje już ząbków po mleku tylko przed... Samo mleko powoduje próchnicę?

Gość olkalala
aha, no i wypraszam sobie, moje dziecko nie jest żadnym "niedorozwojem". Poza tym, że pije butle wieczorem, sama je, bawi się, mówi, trochę czyta i liczy. Jest daleka od niedorozwoju...