Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość studentkaaa1234

Problem na studiach FINANSE I RACHUNKOWOSC

Polecane posty

Gość studentkaaa1234

Witam wszystkich. Studiuję dziennie finanse i rachunkowość, obecnie na drugim roku pierwszego stopnia. Jakiś czas temu dowiedziałam się, że program moich studiów (zarówno I-go jak i II-go stopnia) nie uwzględnia w ogóle rachunkowości w programach księgowych, takich jak Symfonia, czy Optima. ;/ Przeglądając ogłoszenia o pracę widać, że znajomość programu ksiegowego jest konieczna. Moje pytanie jest następujące: czy, jeśli podczas obecnych studiów będę sama uczyła się programu Symfonia na wersji demo i z filmów instruktażowych itp. to czy wystarczy mi to, żebym mogła pójść na drugi stopień na uczelnie, gdzie mieli na licencjacie te programy?? Na przeniesienie się jest niestety trochę za późno. I drugie pytanie: czy po skonczeniu studiów, przed podjęciem pracy pójdę na profesjonalny kurs praktyczny księgowości na danych programach z certyfikatem to czy będę dla potencjalnego pracodawcy równie atrakcyjnym (z punktu widzenia kwalifikacji;) potencjalym pracownikiem? Jaki kurs najlepiej wówczas wybrać? Bardzo proszę o pomoc w moim dylemacie;(

Gość księgowawawawawawa
trafiłam do biura po kursie z urzędu pracy, chyba dwa dni mieliśmy ćwiczenia na optimie podczas tego kursu. A w pracy sobie poradziłam. Najwazniejsze, żebys cokolwiek się orientowała w programie: gdzie są rejestry, jak naliczyć deklarację VAT, podatek, dobrze jest liznąć płace, jak się nalicza wypłaty, itp. Reszty nauczysz się w trakcie pracy, bo programy są aktualizowane i zmienia się ich wygląd, układ. I są różne biura rachunkowe, różny podział obowiązków. U nas prowadzimy firmę od A do Z, łącznie z kadrami - mimo, ze mamy kadrową. Certyfikat to sobie raczej odpuść. Ważniejsza jest praktyka - idź nawet na bezpłatne - tylko do sprawdzonego biura. My praktykantów uczymy - siadamy na "naszym" fotelu i nadzorujemy księgowanie,liczenie. I jeśli masz chęci to w ciągu m-ca możesz sporo się nauczyć, poznać program - bo to najwazniejsze. Dla mnie gorsza jest znajomość przepisów - tego ciężko się nauczyć i je ogarnąć, zwłaszcza, że się ciągle zmieniają. Mam nadzieję, że pomogłam

Gość stadentkaaa1234
Bardzo dziękuje za pomocną odpowiedź, podniosła mnie ona na duchu:) postanowiłam, że skończe studia na moim wydziale i sama postaram się nauczyć podstaw obsługi systemów księgowych, a jeśli będzie taka potrzeba to pójdę po studiach na kurs obsługi tychże programów. Jestem tylko ciekawa, czy tylko moja uczelnia jest tak do bani, że skupia się jedynie na teorii, kompletnie pomijając najważniejszą kwestię, jaką jest obsługa programów księgowych...