Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Babsi_1987

Poczatek ciazy

Polecane posty

Gość Babsi_1987

Witam, Mam 26 lat. Zyje i pracuje zagranica. Dwa dni temu dowiedzialam sie, ze jestem w ciazy. Mysle tylko o tym i spedza mi to sen z powiek. Jestem otwarta na dobre rady oraz konstruktywna krytyke Zalozylam ten temat zeby poznac wasze opinie i doswiadczenia zwiazane z poczatkami ciazy. Kiedy wybrac sie pierwszy raz do lekarza, jak sie odzywiac, jak poradzic sobie z rzuceniem palenia, kiedy powiedziec pracodawcy o ciazy.. itp. Moze cos co szczegolnie bylo dla was problemem w tym okresie? Prosze o pomoc.

Gość gość
Palenie dostaw juz!! A poza tym nie przesądzają jeszcze uważam na siebie nie dźwigaj jedź warzywa owoce, ogranicza Cole np. Jeszcze sie dosc nameczysz w ciazy poczatki to pikus. Dopuki nie wymiotujesz i nie masz mdlosci zxyj normalnie. Bopo 25 tyg jakbrzuchzasloni ci stopy juz bedziesz musiala zmienic tryb xycia. A dolekarza najlepiej okolo 8 tyg od ostatniej miesiaczki wtedy juz serce bedzie

Gość gość
w którym tygodniu dowiedziałaś się o ciąży i jak ?

Gość Babsi_1987
Dziekuje za odpowiedz. Bardzo chce rzucic fajki. Od kiedy wiem zapalilam 3 papierosy i te tez mnie bolaly. Wstyd mi. Czy ktos wie, jak duze jest ryzyko poronienia tak wczesnej ciazy? To moj 5 tydzien, bardzo sie ciesze, ale mysle o tym niestety. Po prostu sie boje, ze cos pojdzie nie tak, ze sie nie utrzyma.

Gość Babsi_1987
"Dowiedzialam sie" dwa dni temu. Zrobilam jedynie pare testow. Pare dlatego ze cieszylam sie, niedowierzalam a chcialam tez miec pewnosc.

Gość gość
spóźniała Ci się miesiączka ?

Gość gość
Poronienie grozi najczęściej do 12 tyg później juz jakiś Malý procent. Ja tez sie balam ze poronie ale jakos trzeba byoo zyc. Pracowalam nadal tylko nie dzwigalam, tyle ze ja plamilam co grozilo poronieniem ale samo przeszlo obecnie koncze 34 tydz Ale stres jest cala ciaze..

Gość Babsi_1987
Gdzies mi nick uciekl. Tak spozniala mi sie miesiaczka. Dziekuje za odpowiedzi. W prawdzie uspakaja mnie troche ze nie tylko ja mam takie obawy..ale ja to glupia jestem boje sie podskoczyc albo g***towniej usiasc.. Trzeba przywyknac :)

Gość Babsi_1987
I gratuluje! 34 tydzien to juz wielki brzuch :) pieknie to wyglada i nie moge sie doczekac!

Gość loops
Mieszkasz w UK?

Gość Babsi_1987
Norge

Gość loops
Ok, to nie wiem jak opiekują się tam kobietą w ciąży. Gratulacje i powodzenia.

Gość gość
Nie dość ze brzuch wielki to masa innych dolegliwości cieszę się ze to juz blisko konca:-) a tak się doczekać nie mogłam pamiętam swoje pierwsze tygodnie zleci szybko i ty tez będziesz w 34:-)

Gość Babsi_1987
Dziekuje, slyszalam ze nie ma specjalnego parcia na ratowanie ciazy ktorej cialo matki naturalnie nie podtrzymuje. A co do opieki w pozniejszej ciazy/pologu to mowia ze bardzo ok. Jak tam w UK? :) Rowniez gratulacje jesli przyszla mama :)

Gość Babsi_1987
Mam nadzieje, napewno masz racje :) zycze Ci "lekkiego" porodu na tyle na ile moze byc lekki i zdrowego malenstwa :) To Twoja pierwsza ciaza?

Gość gość
i od razy wyszły Ci dwie kreski? Robiłaś test rano ? :)

Gość Babsi_1987
najpierw robilam jednego dnia po pracy i kreska wyszla blada, juz myslalam sobie tak : no jesli wyszla w ogole to znaczy ze hormon zabarwil papierek z odczynnikiem i..TAK jestem w ciazy. Nastepnego dnia wyszlam z pracy ok 12 do sklepu i kupilam elektroniczny, pokazuje czy jestes w ciazy i tydzien ciazy. No i pokazal ciaza 2-3 :) nastepnego dnia zuzylam test ktory mialam w domu (zwykly paskowy) juz byly dwie mocne kreski :) to bylo przedwczoraj :)

Gość gość
Dzięki bardzo za odpowiedź, ja robiłam 7 tygodni po współżyciu, i wyszedł test negatywnie, wiec chyba nie ma co liczyć na ciążę? Poza tym był okres

Gość Babsi_1987
a jeszcze mam takie pytanie do dziewczyn ktore juz to przechodzily. czy bylo wam goraco od pierwszych tygodni? Mi jest bardzo cieplo i jestem okropnie senna, na buzi wypieki

Gość Babsi_1987
a czy czujesz sie inaczej? masz pobolewanie w podbrzuszu, moze niedobrze Ci? cokolwiek? wiesz, nie wydaje mi sie zebys miala duze szanse, ale jesli starasz sie o dziecko to sama wiesz, ze nie trzeba tracic nadziei. Rozne sytuacje sie zdarzaja. a skoro to bgylo 7 tygodni temu to mozecie probowac od nowa :) nie poddawajcie sie :)

Gość gość
żadnych objawów, do tego mam zmanę śluzu czuje dni płodne, owulacje jedyny ból jaki czułam to podbrzusza podczas dni płodnych i piersi przed okresem , które z krwawieniem ustąpiło, wiec nie ma mowy o ciąży..

Gość loops
Jestem po raz drugi w ciąży. Mam już jednego szkraba. Pierwsza ciąża bez żadnych problemów - byłam pełna energii, nie miałam mdłości ani wymiotów. Poród sn wspominam miło. Opiekę nad kobietą w ciąży sprawuje położna. No chyba, że występuje jakieś ryzyko i ciąża jest zagrożona - wtedy już lekarz. USG tzw. anatomiczne 20 tyg ciąży wykonuje radiolog. Słyszałam, że w Norwegii jest tylko jedne USG w trakcie całej ciąży. Druga ciąża, właśnie kończe 13-tydz. Jestem bardzo senna, nie mam siły i ochoty na nic, mam mdłości.

Gość gość
nie ma parcia na podtrzymywanie ciazy, zeby pozniej nie bylo prosb na facebooku o lajki dla Choirej na serduszko malgosi czy niedowlad nerki Kubusia..natura wie co robi, jak wykrywa zmiany patologiczne to sie chce pozbyc tego a lekarze w polsce walcza z nia i konczy sie jak sie konczy. tak wiec jeski pronisz, czego nie zycze oczywiscie to wiedz ze dobrze sie stalo i ze natura wiedziala co robi!!

Gość Babsi_1987
loops to Ty juz jestes weteranka tematu :) ehh ten upragniony bezpieczniejszy 13 tydzien jak ja tam chce.... Wyglada na to ze niezla jest tam opieka w UK. Tak w NOR jest tylko 1 USG, co nie znaczy ze nie moge pojsc na USG w Polsce albo nawet tu, przeciez jak chcesz i zaplacisz to Ci wszedzie zrobia :) Jak to jest z lataniem w czasie ciazy? Czy to niebezpieczne?

Gość gość
poza tym ty sie poronieniem nie martw tylko paleniem! zaciskamy zeby i o wlasnym tylko na min. 15 najblizszych meisiecy zapominamy...trudno. macierzynstwo zobowiazuje...czy nam sie to podoba czy nie

Gość Babsi_1987
Ja to rozumiem i popieram to. Nie wiem czemu gosc na mnie krzyczy :P

Gość Babsi_1987
no z papierochami to tak. tfu! wstyd mi. bede walczyc

Gość loops
Ja jestem zadowolona z opieki w UK. Jak miałam krwawienie na początku pierwszej ciąży to mój lekarz rodzinny wysłał mnie na wczesne usg (poza planem) do szpitala. Całe szczęscie wszystko było ok. W pierwszej ciąży leciałam w 14-stym tygodniu. Teraz nie zamierzam.

Gość loops
Tzn. leciałam do Polski samolotem.