Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Daewoo Tico to najbardziej ekonomiczny samochód w Polsce

Polecane posty

Gość gość

Jaki znany i renomowany Politolog, zajmuję się również badaniem ekonomiczności transportu. Według mnie, najbardziej ekonomicznym samochodem na polskich drogach jest Daewoo Tico. Samochód ten waży zaledwie 690 kg (dla porównania jeżdżący obecnie po powierzchni Marsa łazik Curiosity waży 900 kg) i wyposażony jest w silnik o mocy 41 koni mechanicznych. Maksymalna prędkość nominalna to 140 km/h (w praktyce około 110 km/h). Z jedną osobą na pokładzie przejechanie 100 km wymaga spalenia około 2,5 litra oleju napędowego (równowartość butelki Pepsi 2,5 litra).

Gość szeregowy czereśniak
ha ha ha. Jaki znawca. Od kiedy tico jest na olej napędowy?

Gość gość
Pokaż mi tico z dieslem pod maską 🖐️

Gość gość
No tak. To benzyna ołowiowa Pb95.

Gość gość
Dla mnie to trumna na kółkach.. bezpieczniej czuje się w większym aucie.

Gość gość
Ale co by nie było, nie znajdziecie drugiego samochodu który pali tak mało jak Tico. Ewentualnie Fiat 126p. A ekonomiczność w dzisiejszych czasach jest bardzo ważna, ponieważ na świecie wyczerpują się zasoby ropy naftowej. A wiadomo: droższa ropa, to droższe paliwa. Obecnie w Stalowej Woli na stacji Statoil litr oleju napędowego kosztuje 5,29 PLN, ale to głównie zasługa łagodnej zimy i dużo mniejszego popytu od spodziewanego (opony zimowe + śniegowa breja zwiększają spalanie o 30-40%).

Gość gość
Jak wspomniałem, bardziej ekonomiczny od Tico jest tylko Fiat 126p, wyposażony w silnik o mocy 23-24 KM. Model ten był kiedyś w Polsce bardzo popularny, dostosowany do warunków ekonomicznych PRL-u i III RP z lat 90-tych. Ostatnie 12 tysięcy egzemplarzy wyprodukowano w Tychach w 2000 roku. Szacuje się że Fiat 126p będzie jeszcze spotykany na polskich drogach do 2020 roku.

Gość szeregowy czereśniak
Tomek. Wsadź komplet pasażerów o średniej masie 80kg i wtedy sprawdź ile na mieście ci weźmie tego twojego oleju napendowego