Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Biegunka u dwulatka

Polecane posty

Gość gość

Synus ma za miesiąc kończy dwa latka wczoraj popołudniu dostał biegunki (ale nie takiej strasznej poprostu zrobił kilka niekontrolonowanych kupek rzadkich ześluzem (zawsze robi jedną), dzis rano też go obudziło zrobił dwa razy i na razie spokój. Myślę, że to nie jest wirus bo młody dobrze się czuje lata jak zwykle jak szalony, temperatury brak (w buzi dziąsełka dopiero się rozpulchniają do piątek ale nie są jeszcze nawet zaczerwienione) myślę że raczej coś z jedzenia mu zaszkodziło ( bo wczoraj był u kuzyna pod opieką cioci jedli frytki nie pochwalam ale jadł już kiedyś frytki i nic mu nie było, może nie świerzy olej) młody jest alergikiem pokarmowym. No i mam pytanie co mogę takiemu maluchowi dać? Czy powinien dużo pić? Wczesniej nie miałam problemów z biegunka raczej odwrotnie z zaparciami. Banana nie może, ryżu nie lubi, może uda mi się przepchnąć gotowaną marchewkę. Ale czy mogę dać mu jakąś smecte lub coś podobnego?

Gość gość
podaj dziecku smectę , jedną saszetkę może pić cały dzień, do tego acidolac baby , do jedzenia delikatne rzeczy , jeżeli jest śluz w kupie to jelitka już są podrażnione . Mam 20 mies corkę , ten zestaw działa , nie boję się go podawać

Gość gość
może jagody a mogą być takie z jabłkiem?bo samych nie mam, a nie mam mozliwośc teraz dostać się do sklepu

Gość gość
probiotyk już podałam, spróbuje smecte. dziekuje

Gość gość
mozesz posac mu smecte, moj synek jest w wieku Twojego i smecte przepisal mu lekarz, ostatnio tez od czau do czasu miewa biegunki, mysle wtedy ze to od zabkow, mozesz tez jagody dac, powinien duzo pic, dodaj troche kleiku ryzowego do obiadu, a nie wiem na ile w tym prawdy ze slodja herbata pomaga bo cukier zwiazuje, i gorzka czekolada napewno

Gość gość
Jak najbardziej smecta i mozesz jeszcze ugotowac kompot z jablek dobrze nawadnia i zawiera pektyny. Moj synek ostatnio mial tez biegunke i taki zestaw pomogl :)aha no i czekolada gorzka tez dobrze dziala na tego typu problemy. pozdrawiam

Gość gość
a jablka nie rozwalniaja? Bo surowe na mojego syna na pewno tak dzialaja. Mozesz sprobowac kleik hippa ors 200czy jakos tak, w aptekach, ale nie wiem czy syn go wypije, moj nie ruszyl... Ja podaje jeszcze nawadniajaco orsalit

Gość gość
Próbuje ta smecte narazie wypił 15ml bo muszę mu na siłe dawać bo nie chce tego pić wogóle chce pic tylko wodę i je tylko suchy chlebek i bułeczkę też suchą nie chce nic nawet kaszy nie chciał rano tylko zjadł kasze. On jest alergikiem i czekolady nie może bo ma alergię i na mleko i na kakao :-(. Czekam co będzie dalej narazie od dwóch godzin spokój

Gość mio mao
przy biegunce najważniejsze jest nawadniania-dieta to sprawa drugorzędna.Ja podaję orsalit-teraz jest nowy orsalit nutris-lepszy w smaku, ewentualnie smecta, dużo do picia.A dieta bardziej zapierająca- u nas się sprawdza marchwianka, ryż,a moja pediatra przy biegunce zaleca odstawić na kilka dni mleko i cytrusy.

Gość mio mao
acha-zapomniałam jeszcze że możesz podawać probiotyk.Moje córki też miały uczulenie na mleko i podawałam wtedy latopic-to probiotyk dla alergików/ i napewno nie zawiera białek mleka/.