Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość martika0

bebikowe 2014

Polecane posty

Gość martika0

Czy ktoś jest zorientowany w kwestii nowego becikowego? Mam kilka pytań: - urodzę w styczniu 2014, za jaki okres mam przedstawić zaświadczenie o dochodach za cały 2012? - skąd mam wziąć takie zaświadczenie? z US? - jesli za 2012 to akurat był to jedyny rok kiedy mąż zarabiał nieźle, pracowała w zagranicznej firmie, ale niemal cały 2013 był już na bezrobociu, a w 2011 zarabiał niewiele czy to jest brane pod uwagę, czy wyłącznie dochód w 2012? - czy termin złożenia wniosku wpływa na okres który jest brany pod uwagę w wyliczaniu zarobków? Chodzi mi o to czy jest różniac jak złożę wniosek w styczniu a np. w maju?

Gość martika0
zadałam konkretne pytanie. Dziękuję za durną odpowiedź.

Gość gość
www.becikowe.com

Gość martika0
dziękuję za link, ale niestety nie ma w nim odpowiedzi na moje pytania. Myślałam, ze ktoś jest zorientowany w tej kwestii, bo np. składał w tym roku wniosek.

Gość gosc259415
wlasnie! skad zaswiadczenie o zasrobkach? z US? daja od reki? za darmo? a kto finalnie wyplaca: mops czy UM lub gminy? mnie czas pogania, by to zalatwic, ale tak trudno wyrwac sie z domu, a poszukac w necie tez:(

Gość Pracownice swiadczen rodzinnyc
zaświadczenia z US za 2012 rok Pani i męża oraz składki zdrowotne za 2012 rok Pani i męża . Dochód Pani męża nie będzie brany pod uwagę jeśli przedstawi pani świadectwo pracy oraz pity 11 za 2012 rok z utraconej pracy wtedy będzie on utracony.

martika0 Ja tez rodze w styczniu i dochód z Pit za 2012 Twój i męża, z Twojego zakadu pracy, że masz odprowadzone składki zdrowotne za 2012, zaswiadczenie od lekarza, że byłaś pod kontrolą OD 10 tygodnia. U minie wypłaca Urząd Miasta

Gość martika0
straszliwie to wszytsko zagmatwane,z zaświadczeniem, ze firma w której pracuję spłciłą składki zdrowotne nie będzie problemu, ale zaświadczenia z pracy meża raczej nie ma szans uzyskać. Czy te wszystkie wyliczenia, prowadzi Urząd Mista po złożeniu dokumentów, czy musimy to jeszcze sami wyliczać?

Gość gość
Od 1 listopada 2013 do 31 października 2014 przedstawiasz wszystko za rok 2012. Tzn. zaświadczenie o dochodach lub ich braku z US (wypełniacie na miejscu specjalny druk i dostaniecie zaświadczenia). Zaświadczenia o wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne z ZUS (na PITach są mniejsze kwoty), mogą wymagać PITy za 2012 rok. Umowy o pracę, umowy zlecenie itp. Najprawdopodobniej zaświadczenie z Urzędu Pracy. Jeśli mąż w 2012 roku pracował, a później stracił tą pracę to tego dochodu nie będą brać pod uwagę - będzie to tzw. dochód utracony. Jeśli po okresie zasiłkowym nastąpiło uzyskanie dochodu i dochód jest otrzymywany w dniu składania wniosku to dolicza się dochód z miesiąca następującego po miesiącu uzyskania dochodu. Tzn. przykład: jeśli twój mąż pracuje w firmie X od września tego roku i pracuje w niej dalej i będzie pracować w momencie składania wniosku (a w 2012 w niej nie pracował) to doliczają do dochodu z 2012 roku dochód z października 2013. Różnica była by tylko jeśli złożyłabyś wniosek np. po 31 października 2014 - dochody wtedy będą brane z 2013 roku

Gość gość
A i zapomniałam napisać po becikowe nie idziesz do UM tylko do MOPS. Być może uda załapać się Wam na rodzinne jeśli mąż będzie mieć dochód utracony. Warto zapytać w MOPS, wtedy jest co miesiąc 77 zł na dziecko i jednorazowo dodatek 1000 zł z tytułu urodzenia dziecka. Jeśli mąż pracował za granicą nie wiem czy nie będzie trzeba iść do tłumacza przysięgłego, przetłumaczyć umowę itp. Musisz iść do MOPS i dowiedzieć się wszystko. Pytaj o wszystko co Ci przyjdzie do głowy. Mąż był dwa razy, kilka razy dzwonił, ja kilka razy dzwoniłam, upewniałam się czy na pewno mamy wszystko, a na miejscu okazało się, że jednak chcą jeszcze moją umowę - pomimo tego, że pytałam czy mam wszystkie potrzebne dokumenty.

Gość gość
Urząd Miasta to wypłaca najprawdopodobniej Becikowe Gminne, czyli jeszcze co innego. A tzw. becikowe które otrzymuje się nie przekraczając 1922 zł netto na członka rodziny to "jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia dziecka".