Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kawa o poranku897

umowa o dzieło co zrobić żeby mieć ubezpieczenie zdrowotne

Polecane posty

Gość kawa o poranku897

zaproponowano mi umowę o dzieło ale jak nie mam stałej pracy w typie z normalną umową gdzie bym miała opłacane składki to skąd mam wziąść ubezpieczenie? być zarejestrowana w urzędzie pracy i dorabiać sobie? a jak się skapną w urzędzie i karę dostanę? co mam robić?

Gość gość
nie mozesz majac umowe jakokolwiek byc zarejestrowana w up. a mozesz ybezpieczyc sie sama.

Gość kawa o poranku897
jaki jest koszt takiego ubezpieczenia na miesiąc?

Gość gość
w pzu. skladka podajze jakies 30zł na miesac. to upowaznia do darmowej opieki lakarskiej.

Gość gość
około 350zł

Gość gość
w pzu. skladka podajze jakies 30zł na miesac. to upowaznia do darmowej opieki lakarskiej. nie wprowadzaj ludzi w błąd, może i upoważnia, bo wizyty u jakiegos internisty z przychodni współpracującej z PZU, ale jakby sobie poważnie złamała choćby nogę i przewieźli ją na SOR to takie ubezpiedczenie z pzu nic nie daje, w NFZ fakturę wyśle.

Gość gość
wlasnie mi o tochodzi ze do lekarza rodzinnego mozna isc. z tm ubezpieczeniem z pzu za 30 za skladke. po za tym moj ojciec nigdzie nie pracowal. syn oplacal mu skladke za 30 zł. i lezal w szpitalu i mial to za darmo.

Gość kawa o poranku897
a nie daj boże jakby mi się coś stało i wizyta w szpitalu ...to się nawet nie opłaca chyba za grosze robić a potem wyjde na minusie bo się zgodzę na umowę o dzieło.

Gość gość
niestety umowa o dzieło nie niesie obowiązku oskładkowania, musisz ubezpieczyć sie sama, musisz tez powiadomić urząd pracy, pokazać umowę, lub zrobis kopię dla nich. a jaką masz treść umowy, to ważne, bo zasem treść wskazuje na to ze posiada ona cechy umowy zlecenie i wtedy to juz co innego , bo obowiązkowo emeryt,rent,zdrow. i jeśli to jest w siedzibie pracodawcy wypadkowe , chorobowe jest dobrowolne to znaczy ze sama decydujesz czy chcesz być ubezpieczona chorobowo.

Gość gość
bo jeśli ktoś w treści umowy napisał np. obsługa biura, lub układanie towaru na półkach albo obsługa sklepu to nie jest umowa o dzieło tylko zlecenie.

Gość gość
Lepiej zapłąć te 350zł, bo nie warto ryzykować. Ja byłąm w szpitalu po wypadku niecałe 4 tygodnie, w tym operacja i jak sprawdziłam na eWUŚ pobyt ten kosztował około 50 tysięcy, a to cena dla NFZ, który kontraktuje ogromną ilośc świadczeń i ma inną taryfę (duże zniżki), gdzybvym nie była ubezpieczona w NFZ to dostałabym fakturę na jakieś 70-80 tysięcy.

Gość cmok cvmok90
ludzie! ubezpieczyciel mi powiedział że najniższa składka zdrowotna to 100zł na miesiąc !!!!

Gość gość
nie masz wyjscia, ja bym zadzwoniła do zus i zapytała co ,ile i gdzie, nikt ci za to głowy nioe urwie

Gość kawa o poranku897
noo takie są koszta ...a ja staram się o pracę dorywcza za 550 złotch na miesiąc minus około ponad 100 złotych minus dojazd to mi się poprostu nie opłaca!

Gość kawa o poranku897
ale co nie mam wyjścia?

Gość gość
jest poszukaj innej pracy, chociaz na zlecenie

Gość kawa o poranku897
oco ci chodzi co mam się zapytać z ZUS ie? wiem że ponad 100złotych kosztuje te ubezpieczenie to mam pozamiatane to jest koszt! jak jest mały dochód to się po prostu nie opłaca iść na umowę o dzieło

Gość gość
a co to za praca?

Gość gość
ok 100zł na NFZ to jest przy płacy minimalnej (dotyczy umowy o pracę), a dokładnie 124,26zł Jak chcesz się sama ubezpieczyć to płacisz 343,19 zł Najlepiej to w tym kraju byc rolnikiem, bo płaci on 1zł miesięcznie składki NFZ za 1 hektar do KRUS, a jak ma mniej niz 6 hektarów gospodarstwa (90% polskich rolników tak ma) to składkę w całości opłaca za niwego budżet pańswa.

Gość kawa o poranku897
350 zł to jeszcze lepiej, buahahah, pracowac po to aby sobie składkę zdrowotną opłacić i bilet do pracy i nawet mi na bułkę nie starczy.

Gość kawa o poranku897
upupupupu

Gość gość
znajdz sobie oprocz tego zlecenie